Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1411.75.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
170.5 Кб
Скачать

8.6. Екологічне землеробство

Серйозну перспективу надає екологічне землеробство. Воно об'єднує старі, випробувані принципи з новітніми науковими знаннями для включення сільськогосподарського підприємства як складова частина екосистеми, щоб природа змогла допомагати фермерові, а не захищалася б від його помилок.

Перша необхідна умова - відновлення і подальше підвищення природної родючості ґрунту. Родючість ґрунту формується в результаті взаємодії в ґрунтовій товщі коріння рослин і мікроорганізмів. Біля коріння рослин постійно відщеплюються найдрібніші кінчики, які служать їжею більйонам мікроорганізмів, переважно крихітним мікробам. І навпаки, мікроорганізми забезпечують постійну притоку органічних сполук до коріння рослин, на яких поселяються ізольовані мікробні клітки, а також багатоклітинні організми (наприклад, мікоризи).

Крім того, все коріння і поверхневі органічні залишки можуть, переважно в період незначного зростання коріння, перетворюватися в гумус, службовець джерелом живлення як мікроорганізмам, так і корінню рослин. Це взаємодія і сумісний обмін речовин приводить до освіти в ґрунтовій товщі незліченної кількості дрібних пір і найдрібніших грудок. Всі порожнечі заповнюються мулистими частинками, за рахунок яких мікроорганізми і коріння покривають свою потребу у воді, а грудочки захищені від розчинювальної дії води. Склад ґрунтових організмів змінюється з глибиною, пристосовуючись до дуже різноманітних фізичних умов. Тому відвальна оранка на глибину більше 8-10 см згубна для ґрунтової родючості, оскільки гинуть істотні частини біоценозів і повинні утворюватися нові. Якщо утворення нових співтовариств продовжується довше, ніж вегетаційний період, то ґрунт "мертвий" і не представляє ніякої цінності для розвитку рослин. Чим більше маса коріння, тим більше чисельність ґрунтових організмів, чим більше коренева система, тим швидше відбуваються перетворення, чим багатообразні види коріння, тим багатше види ґрунтових організмів.

Екологічне землеробство дозволяє надовго забезпечити такі ж і навіть вищі урожаї, ніж у фермерів, що застосовують хіміко-синтетичні речовини.

Передумовою для цього служить запобігання ущільненню ґрунтів - слідство будь-якого, особливо сучасного землеробства - а також відновлення зернистодрібної камкової структури ґрунтів. Це припускає збереження верхнього орного шару шляхом стимулювання перетворень органічних залишків і гною і збагачення його кам'яною мукою, сприяючою розвитку мікроорганізмів.

При веденні екологічного землеробства необхідно дотримуватися необхідних для екосистем трьох основних правил:

  1. Різноманіття видів посівів.

  2. Збільшення термінів покриву ґрунту.

  3. Запобігання будь-якій руйнуючій дії на екосистему.

Перша вимога виконується застосуванням різноманітних сівозмін, змішаними, підпокривними і проміжними посівами.

Друге правило забезпечується підпокривними і проміжними посівами і поверхневим внесенням підстилкового гною і компосту.

Виконання третього правила припускає дуже щадну обробку ґрунтів, створення умов для розкладання органічних речовин, перешкоджання надходженню всіх хіміко-синтетичних речовин в загальний круговорот речовин сільськогосподарського підприємства.

Всі біоценози ґрунтуються на постійному, строго націленому потоці інформації. Кожна невідома хімічна сполука, що поступає ззовні, може змінити цей потік інформації і тому небезпечно. Різноманіття процесів і мінімальних об'ємів речовин, які переважно непізнавані, що беруть участь в них, утрудняє прогноз про дію хімічних сполук. От чому надходження всіх штучних з'єднань необхідно припинити - врешті-решт, вже багато мільйонів років екосистеми чудово функціонують на Землі і без цих речовин. Екологічне землеробство дозволяє виконати цю вимогу, заощадивши до того ж дорогі засоби виробництва, і поставити на ринок продукцію, якою надаються пільги при встановленні цін. Оскільки йдеться про перебудову біологічних процесів, то для розвитку нового напряму сільськогосподарського виробництва потрібний певний час. Цей час може бути скорочений шляхом перебудови господарства, що добре спланерувала і правильно проведеної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]