Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тригонометричні функції(лекція).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Розв’язання тригонометричних рівнянь

Розв’яжіть рівняння:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь: .

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь: ,.

Відповідь: ,

Відповідь; ,

Відповідь:

Відповідь: ;

Відповідь:

Відповідь:

Відповідь:

Лекція № 11 Гармонічні коливання План вивчення теми

  1. Приклади фізичних процесів, які називаються гармонічними коливаннями (коливання струни, маятник, напруга в колі змінного струму тощо).

  2. Функції, що описують гармонічні коливання: .

  3. Параметри , що визначають гармонічні коливання: амплітуда, кутова частота, початкова фаза, період гармонічного коливання.

Домашнє завдання: конспект;[3]c.164-170.

Гармонічні коливання – це процес, який можна описати функцією вигляду . Будь – яка величина здійснює гармонічні коливання, якщо з плином часу вона змінюється за законом .

Гармонічне коливання є найпростішою математичною моделлю, що описує коливальні процеси у природі і техніці. За законом гармонічного коливання відбувається рух вантажу, прикріпленого до ідеальної пружини, за умови, що опором повітрям можна знехтувати. Справді, якщо на прямій, вздовж якої рухається вантаж (точка Р), ввести координату х так, щоб у положенні рівноваги (хР=0) відтягнути вантаж у додатному напрямку на відстань А і в момент часу t=0 відпустити його, то залежність координати точки Р від часу t=o (мал. 1) матиме такий вигляд: , - коефіцієнт пружності.

Цей закон добре описує електромагнітні коливання у радіотехніці, коливання кожної точки натягнутої струни, яку виведено з положення рівноваги, коливання молекул середовища, в якому поширюється звук.

Гармонічне коливання визначається трьома параметрами: амплітудою , кутовою швидкістю і початковою фазою .Аргумент називається фазою. Обернена величина називається частотою коливання.

Коливання доводиться додавати. У механіці це зумовлено тим, що на точку може діяти кілька сил, кожна з яких викликає гармонічні коливання. Додавання гармонічних коливань відбувається при вмиканні в одну мережу генераторів змінного струму, при поширенні звуку від двох близько розміщених джерел звуку. При додаванні гармонічних коливань однієї і тієї самої частоти дістаємо знову гармонічне коливання тієї самої частоти. Це означає , що сума двох функцій і і є функцією того самого вигляду: .

Приклад. Знайти суму гармонічних коливань .

Тут

Амплітуда суми коливань дорівнює 4, а початкова фаза .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]