Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Правові аспекти діяльності Ради Європи.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
977.92 Кб
Скачать

Тема 7. Розгляд справ у Європейському Суді з прав людини.

Контроль за їх виконанням

Предметна компетенція (каталог прав і свобод) Європейського Суду з прав людини (Євросуд). Компетенція racio materiae. Судові гарантії (“право на свободу і безпеку” і “справедливий судовий розгляд”): презумпція невинуватості, заборона смертної кари у мирний час, право на гласність судового розгляду, право особи на компенсацію у випадку незаконного арешту або затримання та ін. права. Особисті права: право на життя, заборона рабства і примусової праці, право на повагу приватного життя, право на повагу житла, право на освіту та ін. Політичні і громадянські права: свобода вираження думки (свобода слова), свобода отримувати і розповсюджувати інформацію, свобода мирних зібрань, право на вільне пересування і вибору місця проживання та ін.. заборона дискримінації. Протокол № 12 до ЄКПЛ щодо заборони дискримінації. Підписання Україною у листопаді 2000 р. Протоколу № 12 до ЄКПЛ. Право на внутрішньодержавний захист (ст. 13). Тлумачення Судом поняття “відсутність ефективного засобу правового захисту” (“Курт проти Туреччини, 1998 р.”). Заборона зловживання правами. (ст. 17). Справа “Ловлес проти Ірландії”.

Тема 8. Етапи проходження справи в Європейському суді з прав людини

Стадії проходження справи. І стадія - Звернення до Суду і попереднє вивчення справи. Аналіз скарги на предмет її прийнятності. Створення т.н. попереднього (або тимчасового) досьє. Справи “Віктор Черепков проти Росії” від 25 січня 2000 р. та ін. ІІ стадія – Обмін змагальними паперами і мирова угода. Ст. 42 Регламенту Суду – “Збирання доказів”. Ст. 38. п. 1 Конвенції – “Мирне врегулювання спору.” (“Абдурахім Інседурсун проти Нідерландів”, 1999 р., “Мірогал Ексоланто і інші проти Іспанії”, 2000 р.). ст. 37 Конвенції – “Зупинення провадження по справі”. ІІІ стадія – Судові слухання. Відкритість гласність слухань. Принцип змагальності і рівності сторін. Право на перекладача (ст. 34. п. 4 Регламенту Суду). Глава ІV Регламенту Суду – “Слухання”. ІV стадія – Рішення Суду. складові частини рішення: “Процедура”, “Факти”, “Право”, Постановча частина. Винесення рішення. Інститут окремої думки суддів. V стадія - Публікація судових рішень. VІ стадія – Виконання рішень.

Результативний вплив рішень Суду на національне право. 1. Певні юридичні зобов’язання держави, які випливають з Конвенції; 2. Політична відповідальність держави перед Радою Європи: якщо порушення Конвенції носять систематичний характер і пов’язані з недосконалістю законодавства і правопорядку. 3. Добровільне здійснення державою законодавчих і інших заходів, необхідність який випливає із судового рішення. Ст. 41 Конвенції –“Справедлива компенсація”. Стаття 46 п.2 Конвенції – “Обов’язкова сила і виконання постанов”. Направлення кінцевої постанови Суду до Комітету Міністрів. Процедура контролю за виконанням судового рішення.

Аналіз судової практики, яка підтверджує результативний вплив судових рішень на національне право держав-членів: “Санді Таймс” проти Сполученого Королівства”, 1979 р., “Кємпбелл і Козанс проти Сполученого Королівства”, 1982 р., “Крюслен проти Франції”, 1990 р. та ін.