Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по СЕ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
366.08 Кб
Скачать

Тема 2. Глобальна трансформація світового господарства

Поняття та сутність глобальної трансформації світового господарства.

Взаємозалежність - головна риси процесу глобалізації. Глобалізація та регіоналізація. Глобальні виклики світової економіки.

НТР, глобальна трансформація світової економіки. НТР і структурні зрушення в світовому господарстві.

Проблема економічного зростання у світовій економіці. Сучасні підходи до економічного розвитку. Динаміка економічного росту наприкінці XX - початку XXI ст. Структурні зміни. Науково-технічний прогрес і економічне зростання. Економічне зростання і добробут. Взаємозв'язок економічного і соціального розвитку. Розподіл доходів. Розвиток людини. Якість життя.

Світовий економічний порядок: зміст, структура, еволюція Поняття механізму світової економіки, його структурні складові. ТНК і ТНБ, державні і інтеграційні об'єднання, міжнародні організації.

Міжнародне регулювання та світова економіки. Інституціональна основа регулювання у сфері міжнародної торгівлі і валютно-кредитних відносин

Змістовний модуль іі Особливості економічного розвитку трьох основних груп країн світу

Тема 3. Економіка індустріально розвинених країн

Характеристика основних груп країн, що входять до світового господарства. Показники їх економічного потенціалу та рівня розвитку.

Загальна характеристика країн, що входять до складу ОЕСР. Основні ознаки індустріально розвинутих країн. Рівень економічного розвитку індустріальних країн Заходу.

Основні моделі економіки розвинених країн. Економічне регулювання. Державна власність. Регулювання суспільних відносин. Сучасні пріоритети економічної політики.

Основні направлення зовнішньоекономічної стратегії і політики промислово розвинутих країн на початку XXI ст. Розвиток зовнішньоекономічних зв'язків з Україною.

Тема 4. Економіка перехідних суспільств

Суть і структура економічної системи. Загальна характеристика економіки, господарського механізму і науково-технічного потенціалу постсоціалістичних країн.

Основні напрямки переходу до ринкової економіки. Суть концептуальних змін в економічній політиці. Розвиток відносин власності. Демонополізація економіки.

Структура та інвестиційна політика: зміна пріоритетів.Соціальні проблеми. Зовнішньоекономічні зв'язки.

Господарські зрушення в економіці держав Центральної та Східної Європи, нових незалежних держав СНД: спільні риси та відмінності. Особливості економічного і соціального розвитку Китаю.

Тема 5. Країни, що розвиваються. Загальна характеристика господарського розвитку

Поняття "країни, що розвиваються". Типологія: основні риси, ознаки і групи країн, що розвиваються. Місце у всесвітньому господарстві, світовому промисловому і сільськогосподарському виробництві, товарообміні.

Основні напрями, проблеми і суперечності економічного розвитку. Роль і співвідношення державного сектору економіки, ТНК і національного капіталу у системі відтворення.

Іноземні інвестиції. Криза заборгованості. Особливості розвитку інтеграційних процесів.

Імперативи внутрішніх соціально-економічних перетворень в країнах, що розвиваються, для подолання відсталості.

Загальноекономічна характеристика країн Азії, Африки і Латинської Америки.