Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ 3 Особлива частина.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
68.61 Кб
Скачать

Тема 2. Особливості досудового слідства і складання слідчим основних процесуальних документів у кримінальних справах про хуліганство. Розшук обвинуваченого. Зупинення слідства.

Практичне заняття 2:

Час проведення: 2 год.

Місце проведення: спеціалізована навчальна аудиторія.

Навчальні питання:

1. Затримання за підозрою в скоєнні злочину.

2. Обставини, що підлягають доказуванню.

3. Притягнення як обвинуваченого в справі про хуліганство.

Завдання:

1.Визначити підстави та мотиви затримання Смірнова Є.Т. як особи, що підозрюється в скоєнні злочину.

2. Вивчити увідну № 2.

3. Доповнити план слідчих дій.

3. Кваліфікувати дії Смірнова Є.Т. з урахуванням доказів, що зібрані по кримінальній справі.

4. Сформулювати обвинувачення у даній справі та скласти проект постанови про притягнення як обвинуваченого.

Увідна № 2:

Смірнов Є.Т, якого було допитано в якості підозрюваного, пояснив, що він працює вантажником на Олексіївському ринку. 2 жовтня цього року він дуже втомився на роботі та вирішив відпочити у барі, де випив трохи пива з горілкою. Після цього пішов додому, але у під’їзді довго очікував ліфт і з цього приводу знервувався, тому що сусідка Міроненко Ганна завжди затримує ліфт надовго на своєму поверсі, щоб погрузити інвалідний візок свого брата. Дійсно, коли двері ліфту відкрилися, з кабіни вийшла Міроненко Ганна, котра вивозила брата на інвалідному візку. Вона почала лаяти Смірнова, обізвала п'яницею. Він відштовхнув її, увійшов в кабіну ліфту й поїхав на свій поверх. Через годину до нього в квартиру увійшли працівники міліції та відвезли його в райвідділ.

Із акту судово-медичного освідування Смірнова Є.Т. видно, що в його крові знаходяться 2,7 мл. алкоголю. Це свідчить про сильне алкогольне сп'яніння.

Допитані в якості свідків Остротенко П.М., Швачка А.В. та Фойніцька Т.С. пояснюють, що Смірнов Є.Т. був п'яний, бігав по двору з візком, в котрому сидів Міроненко Герасим, перекинув його в калюжу, причому нецензурно виражався, співав пісні непристойного змісту.

Література, методичне та матеріально-технічне забезпечення заняття

  1. Васильева Г.И. Досудебное следствие. – Луганск: РИО ЛИВД МВД Украины, 2001. – 284 с.

  2. Горбачов О.В. Процесуальні документи у кримінальному процесі : конспект лекції / О.В. Горбачов, В.М. Хотенець. – Х. : Вид. УДЮ Академії, 1994. – 45 с.

  3. Зразки бланків процесуальних та інших документів у кримінальній справі. – К., 2002. – 180 с.

  4. Іщенко В.М. Протоколи слідчих і судових дій та інші документи як джерела доказів у кримінальному судочинстві. – Х., 2001. – 18 с.

  5. Коваленко Є.Г. Кримінальний процес України : підручник / 2-е вид., переоб. і допов. / Є.Г. Коваленко, В.Т. Маляренко. – К. : Юрінком Інтер, 2008. – 721 с.

  6. Конституція України [Електронний ресурс] // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30 – Ст.141 Режим доступу до документа: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=254%EA%2F96-%E2%F0.

  7. Кримінально-процесуальний кодекс України [Електронний ресурс] // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1961. - №2 – Ст.15 (з наступними змінами та доповненнями) – Режим доступу до документа: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1001-05

  8. Лобойко Л.М. Кримінально-процесуальне право : курс лекцій : навч. посібник / Л.М. Лобойко. – К. : Істина, 2007. – 456 с.

  9. Михайленко О.Р. Складання процесуальних актів у кримінальних справах / О.Р. Михайленко. – К. : НАВСУ, 2000. – 226 с.

  10. Панов М.І. Настільна книга слідчого. – К.: "Ін Юре", 2003. – 715 с.

  11. Погорецький М.А. Досудове слідство України: історія та сучасність // Вісник Луганського інституту внутрішніх справ МВС України. – 2002. – № 3. – с.216–227.

  12. Сердюк В.П. Практикум по складанню процесуальних документів (з застосуванням відеозапису під час проведення слідчих дій). – К.:Атіка, 2000. - 78с.

  13. Тертишник В.М. Кримінально-процесуальне право України : підручник. 5-е вид., доп. і перероб. / В.М. Тертишник. – К. : А.С.К., 2007. – 848 с.

  14. Хазін М.А. Кримінально-процесуальні акти дізнання та попереднього слідства : зразки документів / М.А. Хазін, М.Д. Бойко, В.М. Співак. – К. : Атіка, 1999. – 277 с.

  15. Шепітько В.Ю. Довідник слідчого. - К.: Вид. дім «Ін Юре», 2001. – 208 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]