Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsy_z_DRYe (9).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
312.32 Кб
Скачать

Тема 4 . Державне стимулювання підприємницької діяльності.

  1. Проблеми розвитку підприємництва в Україні.

  2. Нормативно-правове забезпечення розвитку підприємництва.

  3. Державне управління процесами приватизації.

  4. Державна підтримка малого підприємництва.

1. Підприємництво - це самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик діяльність з виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг.

Згідно з Господарським Кодексом суб'єктами підприємницької діяльності можуть бути, крім фізичних, також і юридичні особи всіх форм власності. Отже, держава черві осіб, яким вона доручає управління державною власністю, також може займатися підприємництвом. Підприємницька діяльність держави повинна бути рівноправною серед інших суб'єктів цієї діяльності.

Підприємництво характеризується такими загальними особливостями:

- розвитком корпоративного бізнесу поряд із традиційними підприємствами індивідуального та партнерського типу, що веде до «розпорошення» власності через акціонування та розподіл відповідальності;

- розширенням кредитно-фінансової сфери, що виявляється в широкому спектрі форм фінансового підприємництва, яке відіграє важливу роль у рамках ринкової інфраструктури;

- зростанням значення орендних відносин, зокрема лізингу як сфери застосування підприємницького таланту;

- зростанням ролі інформаційних ресурсів на сучасному етапі НТП, а відтак особливим місцем інноваційного підприєм­ництва серед інших видів підприємницької діяльності.

2. Основні напрямки нормативно-правового забезпечення:

1. Законодавче забезпечення — форму­вання чинного законодавства України сто­совно підприємницької діяльності та його вдосконалення.

2. Нормативне регулювання щодо підприємств державного сектору, коли держава як власник основних засобів виробництва директивно впроваджує певні нормативи і здійснює контроль за цим процесом.

3. Адміністративне регулювання як складова нормативно-правового забезпечення підприємництва складається з адмі­ністративних засобів, що базуються на силі державної влади і включають різного роду заборони, дозволи, примушування тощо. Основними видами адміністративного регулювання, що вико­ристовуються є:

- державна реєстрація підприємства;

- ліцензу­вання,

- сертифікація;

- стандартизація.

3. Управління перетворенням державної власності забезпечується приватизацією державного майна.

Як засвідчує досвід інших країн, приватизаційні процеси періодич­но замінюють процеси націоналізації, тобто перетворення в державну власність майна, яке є у власності громадян і юридичних осіб.

Підста­вою для націоналізації може бути:

  • загроза економічній та національній безпеці країни;

  • банкрутство потрібних для суспільства підприємств;

  • забруднення підприємствами навколишнього середовища;

  • домінуюче положення підприємства на ринку товарів або послуг;

  • порушення за­конодавства країни;

  • незаконне вивезення прибутків за кордон тощо.

Може застосовуватися два способи націоналізації:

- добровільний (за ініціативою власників майна);

- примусовий (відчуження майна і збит­ків у порядку, визначеному законодавством).

Одним з елементів економічної політики і однією з найважливі­ших функцій держави у період переходу до ринку є зміна економічної структури - створення структури змішаної економіки.

Структура змішаної економіки формується через роздержавлення і приватизацію.

Поняття роздержавлення і приватизація не ідентичні.

Роздержавлення - глибший процес, його метою є прискорене створен­ня потрібних для повноцінної ринкової економіки різноманітних суб'єктів підприємницької діяльності, ліквідація майнової монополії держави у підприємницьких відносинах.

Приватизацію у країнах з ринковою економікою ввели з метою розвитку підприємництва. Вона відбувалася за умов сталих ринкових відносин, була орієнтована на вільні грошові кошти громадян, мала локальний характер; відмінними були лише форми, способи і темпи приватизації.

Для оплати придбаних об'єктів приватизації поряд з грошовими коштами на спеціальних приватизаційних рахунках громадян України застосовують приватизаційні майнові сертифікати. До випуску при­ватизаційних майнових сертифікатів зазначені платежі ведуть з при­ватизаційних депозитних рахунків громадян. Ці рахунки відкривають на суму номінальної вартості приватизаційного майнового сертифіката.

4. Форми і засоби сприяння розвитку малого бізнесу в біль­шості країн передбачені державними програмами, спрямованими на підтримку і стимулювання розвитку малого підприємництва.

Несистемність та непослідовність дій на підтримку малого бізнесу в Україні зумовили повільні темпи його розвитку. Тому Президент України Указом від 12 травня 1998 р., № 456/98 «Про державну підтримку малого підприємницт­ва» визначив таке:

1. Вважати підтримку малого підприємництва одним з найважливіших завдань державної політики.

2. Державна підтримка малого підприємництва ведеться згідно і державною та регіональними програмами підтримки малого підпри­ємництва, які затверджують відповідно до законодавства.

Обсяг щорічних асигнувань на державну підтримку малого підприємництва визначений у видатковій частині Державного бюджету України та Державній програмі приватизації. Розпорядником цих кош­тів є Державний комітет України з питань розвитку підприємництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]