Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ1357.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
908.8 Кб
Скачать

6.Визначення зони затоплення

Визначивши висоту водного потоку Н, у масштабі Мв відкладають її на профілі нагору від існуючого рівня води в річці. Через отриману точку проводять горизонтальну пряму до перетинання її з лівим і правим берегами нанесеного профілю. Це буде рівень води в розрахований паводковий період.

Потім, схематично, з урахуванням масштабів наносять на профіль житлові будинки, зазначених на карті-схемі населених пунктів з розрахунку: висота кожного поверху багатоповерхового будинку -3 метри; висота одноповерхового будинку -5 метрів. Зона затоплення й нанесені схеми забудови дають можливість визначити ступінь небезпеки для мешканців населеного пункту при проходженні паводку.

7. Визначення часу затоплення

Час затоплення району (доби) визначення за формулою:

(6)

де;

Q1– витрата води, що проходить через зруйнований ділянку платини,

V – - об'єм води, що витікає через зруйновану частину плотини, ; Оскільки під час спорожнення водосховища, через зменшення його глибини, буде знижуватися і витрата води, причому відбувається це не по лінійної, а інтегральної залежності, що істотно ускладнює процес визначення часу тривалості паводку (t). Для практичного вирішення цього питання в рамках навчального процесу будуємо поперечний профіль Каховського водосховища у вигляді трапеції за значеннями, заданим у відповідному варіанті (малі 3) у наступних масштабах: - Вертикальний Мв приймаємо 1: 200 - Горизонтальний Мг приймаємо 1:100000 При цьому нижня сторона трапеції це ширина промоїни (в), верхня сторона для всіх варіантів становить 25км., А висота - це висота над порогом водозливу Н0. Скориставшись методом січних площин, розділимо побудований поперечний профіль водосховища на шари висотою 2,0 м, що дасть можливість визначити час спрацювання кожного шару окремо, а загальний час паводку визначитися як сума часу спрацювання всіх виділених на профілі шарів.  Отримані дані зводимо в таблицю 1

Таблиця 1

п/п

Рівень води над порогом водозливу, Н0

(м)

Витрати води,

Q (м3/с)

Висота паводку Н, (м)

Объем виробки

ΔV, ()

Час виробки

Δt (сутки)

1

2

3

4

5

6

∑ Δt