Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Рыжков.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
1.15 Mб
Скачать

3. Розрахунок коефіцієнта масопередачі.

При проведенні масообмінних розрахунків природоохоронних систем, таких як визначення висоти апаратів з безперервним контактом або кількості ступенів у апаратах зі ступінчастим контактом фаз важливе місце займає визначення коефіцієнта масопередачі.

Коефіцієнт масопередачі показує, яка кількість речовини переходить з однієї фази до іншої у одиницю часу через одиницю поверхні контакту фаз, якщо рушійна сила дорівнює одиниці. У відповідності до двох можливих способів вираження рушійної сили процесу масопередачі розрізняють коефіцієнт масопередачі по газовій фазі Ky , віднесений до рушійної сили Δy, що виражена через концентрації компонента у газовій фазі , та коефіцієнт масопередачі у рідкій фазі Kx , віднесений до рушійної сили Δx, що виражена через концентрації компонента у рідкій фазі . Оскільки кількісний склад фаз може бути виражений у об’ємних концентраціях, кг/м3, у масових частках, кг/кг, та мольних, кмоль/кг, то розмірність коефіцієнтів масо передачі може бути м/с, кг/(м2∙с), кг/(кмоль∙м2∙с).

Тоді рівняння масопередачі може мати два вигляди:

(3.1)

(3.2),

де М – витрата компонента, який переходить з однієї фази в іншу, кг/с;

F– площа поверхні масопередачі, м2.

За певних припущень (відсутність дифузійного опору при переході компонента крізь поверхню розділу фаз, наявність рівноваги на цій поверхні, лінійність рівняння рівноваги y* = mx або y* = mx + b) отримуємо наступні залежності між коефіцієнтами масопередачі Ky та та фазовими коефіцієнтами масовіддачі βy та βх :

(3.3)

(3.4),

де m – тангенс кута нахилу лінії рівноваги. Коефіцієнти масовіддачі мають таку ж саму розмірність, що й коефіцієнти масопередачі, проте їхній фізичний сенс інший. Вони показують, яка кількість речовини переходить з ядра відповідної фази до межі розділу фаз або у зворотному напрямку.

Знаменники останніх рівнянь виражають загальний дифузійний опір газової та рідкої фаз.

Коли основний дифузійний опір зосереджений в газовій фазі, тобто при ,

(3.5)

Коли основний дифузійний опір зосереджений в рідкій фазі, тобто при ,

(3.6)

З рівнянь (3.3) та (3.4) випливає, що

(3.7)

Таким чином, для визначення коефіцієнтів масопередачі необхідно спочатку розрахувати коефіцієнти масовіддачі у газовій та рідкій фазах. Їх знаходять за допомогою критеріальних рівнянь вигляду:

(3.8)

або

(3.9)

До складу рівнянь (3.8) та (3.9) входять такі критерії подібності:

  • Дифузійний критерій Нуссельта:

(3.10)

  • Дифузійний критерій Пекле:

(3.11)

  • Дифузійний критерій Прандтля:

(3.12)

  • Дифузійний критерій Фур’є:

(3.13)

  • Критерій Рейнольдса

(3.14)

  • Критерій Фруда:

(3.15)

  • Критерій Галілея:

(3.16)

Тут l – характерний лінійний розмір, м; D – коефіцієнт молекулярної дифузії, м2/с; w – швидкість газу чи рідини, м/с; ν – коефіцієнт кінематичної в’язкості, м2/с; τ – час, с.

Крім того до рівнянь (3.8) та (3.9) входять симплекси Г1, Г2,…, Гn , що є відношенням характерних геометричних розмірів l1 , l2, …, ln до деякого визначального розміру l0 .

Якщо рух рідини або газу є усталеним, критерій Фур’є до рівнянь (3.8) та (3.9) не входить.

Розрахувавши дифузійний критерій Нуссельта, з рівняння (3.10) визначаємо коефіцієнт масовіддачі в газовій або рідкій фазі.

Коефіцієнт молекулярної дифузії газу А в газі В (або газу В у газі А) Dг , м2/c, визначається експериментально або може бути розрахований за формулою:

(3.17),

де T – температура, К; р – абсолютний тиск, Па; MA та МВ – мольні маси газів А та В; υA та υВ – мольні об’єми газів А та В, які визначаються як сума атомних об’ємів елементів, що входять до складу газу.

Якщо відомо значення коефіцієнта дифузії D1 за температури Т1 та тиску р1, то значення його D2 за температури Т2 та тиску р2 можна знайти з рівняння:

(3.18)

Коефіцієнт дифузії у рідині Dр при 20˚С, м2/с, можна розрахувати за наближеною формулою:

Dр= (3.19),

де Dр – коефіцієнт дифузії; μ – коефіцієнт динамічної в’язкості рідини, мПа·с; vA та vB мольні об’єми розчиненої речовини та розчинника; МА та МВ – мольні маси розчиненої речовини та розчинника; А та В – коефіцієнти, що залежать від властивостей розчиненої речовини та розчинника.

Коефіцієнт дифузії газу в рідині за температури t Dt пов’язаний з коефіцієнтом дифузії за температури 20˚С D20 наступною наближеною залежністю:

(3.20),

у якій температурний коефіцієнт b може бути визначений за емпіричною формулою:

(3.21)

де μ – коефіцієнт динамічної в’язкості рідини за температури 20˚С, мПа·с; ρ – густина рідини, кг/м3.

Вигляд критеріальних рівнянь у кожному конкретному випадку залежить від типу масообмінного апарату та характеру масообмінного процесу, що у ньому відбувається. Як приклад розглянемо визначення коефіцієнтів масовіддачі у насадковому абсорбері.

Насадковий абсорбер (рис. 3.1) має вигляд циліндричної колони, у нижній частині якої встановлені опорні ґратки. Зрошення насадки здійснюється за допомогою спеціальних зрошувальних пристроїв. Відпрацьований абсорбент відводиться з нижньої частини апарата. Забруднений газ, як правило, рухається протитечією з рідиною. Насадка укладається на ґратки навалом або правильними рядами, зменшуючи розмір насадки від низу догори. Цим забезпечується рівномірний розподіл рідини по насадці. З цією ж метою насадку розбивають на секції, між якими встановлюють перерозподільні пристрої для рідини (рис. 3.1, б).

Рис. 3.1. Насадкові абсорбери: а – із суцільним завантаженням; б – з шаровим завантаженням насадки.

Гідродинамічний режим роботи насадкового абсорберу визначається щільністю зрошування і швидкістю газового потоку. Якщо швидкості газу і рідини порівняно невеликі, абсорбер працює у плівковому режимі, що характеризується слабкою взаємодією між рідиною і газом та незалежністю кількості рідини у насадці від швидкості газу. Зі збільшенням швидкості висхідного потоку до певного значення починається режим підвисання, що характеризується накопиченням рідини в місцях контакту тіл насадок, збільшенням змоченої і активної поверхні насадки, а відтак і зростанням інтенсивності масообміну. При подальшому зростанні швидкості утворюється дисперсна системи, яка нагадує піну або газорідинну емульсію. Такий режим називається режимом емульгування, що характеризується максимальною поверхнею контакту фаз, а отже й максимальною ефективністю очищення. Коли швидкість газу перевищує швидкість, відповідну точці захлинання, газ знову стає суцільною фазою, але починається значне унесення рідини з апарату, в основному у вигляді крапель. Наступає режим унесення.

Критеріальні формули для розрахунку коефіцієнтів масовіддачі у насадкових абсорберах з невпорядкованою насадкою (навалом) при плівковому режимі мають наступний вигляд.

Для газової фази:

(3.22),

де дифузійний критерій Прандтля для газу, розрахований за формулою (3.12).

Критерій Рейнольдса для газу Reг у даному випадку має наступний вигляд:

(3.23),

де σ − питома поверхня насадки, м23.

Рівняння (3.22) справедливе при значеннях Reг від 10 до 10000.

Для рідкої фази:

(3.24),

де − дифузійний критерій Прандтля для рідини, розрахований за формулою (3.12).

Критерій Рейнольдса для рідини Reр у даному випадку має наступний вигляд:

(3.25),

де Wр− масова швидкість рідини , кг/(м2·с), μр – коефіцієнт динамічної в’язкості рідини, Па·с.

Коефіцієнти масовіддачі у плівковому режимі визначаються за наступними формулами:

У газовій фазі, м/с:

(3.26),

де Dг – коефіцієнт дифузії домішки у відхідному газі, м2/с;

de − еквівалентний діаметр каналів у насадці, м, що визначається за формулою:

(3.27)

Vв − вільний об’єм насадки, м33.

У рідкій фазі, м/с:

(3.28),

де Dp – коефіцієнт дифузії домішки у абсорбенті, м2/с; δпр – так звана приведена товщина рідкої плівки, м, що визначається за формулою:

(3.29)

Приклад 3. Визначити коефіцієнт масопередачі для газової фази у насадковому абсорбері, в якому у плівковому режимі відбувається поглинання аміаку з повітря під атмосферним тиском.

Вихідні дані: температура в абсорбері =30 °С; швидкість газу в абсорбері = 0,25 м/с; питома поверхня насадки 68 м23; вільний об’єм насадки 0,565м33 ;коефіцієнт дифузії аміаку у повітрі за атмосферного тиску та 0°С 17,0 ∙10-6 м2/с; коефіцієнт дифузії аміаку у воді за атмосферного тиску та 20°С 1,8∙10-9 м2/с; масова швидкість рідини Wр=10,0 кг/(м2·с); коефіцієнт розподілу 1,90.

Розв'язок:

З таблиці 1 Додатку для даної температури знаходимо кінематичну в’язкість повітря νг =16,00 ∙10-6 м2/с.

Критерій Рейнольдса для газу знаходимо за формулою (3.23):

Оскільки робочий тиск є атмосферним, то p2 =p1, а Т1= 273 К, то коефіцієнт дифузії домішки у повітрі за робочої температури визначаємо за спрощеною формою виразу (3.18):

Дифузійний критерій Прандтля для газу згідно (3.12):

Дифузійний критерій Нуссельта для газу визначаємо за формулою (3.22):

Еквівалентний діаметр каналів у насадці знаходимо за формулою (3.27):

Коефіцієнт масовіддачі у газовій фазі, згідно з формулою (3.26):

З таблиці 2 Додатку для даної температури знаходимо параметри води: кінематичну в’язкість води 0,805∙10-6м2/с, динамічну в’язкість води 801,5∙10-6 Па·с=0,801 мПа∙с, густину води 995,7 кг/м3.

Критерій Рейнольдса для рідкої фази згідно з (3.25):

Температурний коефіцієнт, згідно з формулою (3.21):

Коефіцієнт дифузії домішки у воді за робочої температури знаходимо за формулою (3.20):

,

Дифузійний критерій Прандтля для рідини, згідно з формулою (3.12):

Дифузійний критерій Нусельта для рідини визначаємо за формулою (3.24):

Приведена товщина рідкої плівки, згідно з формулою (3.29) :

Коефіцієнт масовіддачі у рідкій фазі знаходимо за формулою (3.28):

Коефіцієнт масопередачі у газовій фазі, згідно з формулою (3.3):