Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гемор.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
53.02 Кб
Скачать
  1. Організація змісту учбового матеріалу

Система гемостаза забезпечує, з одного боку, попередження і зупинку кровотечі, а з іншої – збереження рідкого стану циркулюючої крові, тому проявом розладів системи гемостаза можуть бути як тромбози, так і підвищена кровоточивість, геморагії.

До особливостей системи гемостаза при народженні можна віднести, з одного боку – тенденцію цілісної крові до гіперкоагуляції за рахунок:

- скорочення тромбінового і протромбінового часу,

- підвищеної кількості 1,2 фрагментів протромбіну,

- підвищеної кількості ензимів, що інгібірують комплекс антитробіна ІІІ,

- продуктів деградації фібриногену і фібрину.

З іншого боку – тенденцію до гіпокоагуляції за рахунок:

- пониженого рівня прокоагулянтов (ІІ, УІІ ІХ, Х ),

- пониженого рівня факторів контакту (прекалікреїну, кініногену),

- пониженого рівня антитромбіну ІІІ,

- протеїнів С і S,

- низької активності фетального фібриногену,

- підвищеного рівня УІІІ фактора і фактора Вілебранта,

- транзиторного (в межах години) різкого підвищення активності фібринолізу,

- великої кількості в крові гепарину,

- низькій агрегаційно-адгезийної активності тромбоцитів під впливом АДФ і колагену в

перших 3-4 дні життя.

Крім того у новонародженихдітей спостерігається підвищена проникності судин із-за недостатності аргирофільного каркасу і підвищеної їх ламкості і недостатньої скоротливої здатності капілярів.

З погляду загального гемостатичного потенціалу в перші хвилини/години життя дитини переважають гіперкоагуляційні впливи, що пов'язане з:

1) стресовою гиперкатехоламінемиєю;

2) підвищеним вмістом АКТГ, СТГ, альдостерону;

3) надходженням тканинного тромбопластину при відшаруванні плаценти;

4) фізіологічною поліцитемією;

5) підвищеною втратою води з поверхні шкіри, що впливає на властивості реологій крові.

Стан гемостазу новонародженого в перший тиждень життя є віддзеркалення механізмів адаптації до позаутробного життя. У здорових доношених дітей, що розвивалися внутришньоутробно при неускладненому перебігу вагітності у соматично здорових матерей, описані особливості гемостаза не супроводжуються будь якими проявами схильності до кровоточивості, і надалі протягом декількох тижнів нівелюються.

У недоношених дітей, особливо з дуже малою масою при народженні, або у тих, що розвивалися внутришньоутробно, на тлі хронічної гіпоксії, хронічної патології шлунково-кишкового тракту у матері, при народженні відмічаються нижчі (в порівнянні із здоровими доношеними дітьми) концентрації вітаміну К, вітамін-К-залежних факторів згортання крові, факторів контакту (ХП, прекалікреїну, кініногенів з високою молекулярною масою), агрегаційних властивостей тромбоцитів, ще більш активний транзиторний фібриноліз в першу годину життя з подальшим глибшим його пригніченням при дуже низькому рівні плазміногена і антикоагулянтів, велика проникність і крихкість судинної стінки. Ці діти вже до пологів, в пологах і відразу після народження схильні до кровоточивості, і ця тенденція збільшується в перші дні життя (як правило, на тлі різних патологічних станів, які зазвичай у них є). При цьому у частини таких дітей кровоточивість поєднується з тромбозами через низьку активності фібринолізу і антикоагулянтів, розвитку декомпенсованого ДВЗ-синдрому.

Таким чином, в ранньому неонатальному періоді (особливо в перший день життя) діти схильні як до тромботическим, так і геморагічним ускладненням.