Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма Брайчевська.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Тема 11. Економічна, політична і культурна ситуація у польських землях у складі Австрії, Росії та Німеччини у хіх - на початку хх ст.

Державно-правове становище польських земель після поділів Польщі. Проголошення у 1807 р. Князівства Варшавського. Польські легіони. Політика Наполеона щодо польського питання. Новий переділ польських земель у 1815-1830 рр. Віденський конгрес і польське питання. Царство Польське. Конституція 1815 р. Велике Князівство Познаньське і , Галицька і Краківська Республіка. Польський національно-визвольний рух в кінці ХУІІІ-першій половині ХІХ ст. Повстання 1830-1831 рр. Велика еміграція. Пошук нових шляхів боротьби. Краківське повстання 1846 р. Повстання 1863 р. “Білі” і “червоні”. Причини поразки повстання і його політичні наслідки. Політика русифікації та онімечення в польських землях.

Економічний розвиток польських земель. Соціальна і політична організація польського суспільства у складі Російської Австрійської та Пруської імперій.

Розвиток польської культури у кінці ХУІІІ – на початку ХХ ст. польський класицизм. Польська культура епохи романтизму. Позитивізм і реалізм. Польський театр, література, живопис у кінці ХІХ ст.

Тема 12. Економічний, політичний і культурний розвиток чеських та словацьких земель у складі Австрійської імперії у кінці хуііі - на початку хх ст.

Особливості процесу чеського національного Відродження. Земський патріотизм. Діяльність будителів. Економічний розвиток чеських земель у кінці ХУІІІ –ХІХ ст. Промислова революція в чеських землях. “Промислова майстерня” Австрійської імперії. Національний рух. Австрославізм та його суть Революція 1848 р. у чеських землях. Слов’янський з’їзд. Кромержижський сейм. Особливості економічного розвитку чеських земель у другій половині ХІХ ст. Чеський національний рух у другій половині ХІХ ст.Конституційний рух у чеських землях. Політична дифференціація чеськогонаціонального руху. Утворення Австро-Угорщини та Конституція 1867 р. Чеське суспільство в період запровадження дуалізму. Національно-політична боротьба у 80-90-і роки ХІХ ст. – на початку ХХ ст. Чесько-німецьке протистояння. Утворення нових політичних парртій. Чеська-соціал-демократія на рубежі ХІХ- на початку ХХ ст.

Розвиток чеської культури у кінці ХУІІІ – на початку ХІХ ст. Мовознавство. Література, живопис, музика, театр.

Особливості процесу словацького національного відродження. Боротьба за кодифікацію словацької літературної мови.. Діяльність Я.Коллара,Л.Штура. Революція 1848 р. у словацьких землях. “Вимоги словацького народу”. Утворення словацької національної ради. Перший і другий походи словацьких добровольців проти угорських революціонерів. “Меморандум словацького народу”. Утворення “Матиці Словацької. Словацький національний рух в умовах мадьяризації.” Економічний розвиток Словаччини у кінці ХУІІІ – ХІХ ст.Словацький національний рух на рубежі ХІХ-ХХ ст. Словацька культура у ХІХ ст. Мовознавство. Література, музика, театр.

Тематика лекцій та семінарських занять

Модуль 1. Історія слов`янських народів”