Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма Брайчевська.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Тема 7. Південнослов`янські народи під владою Туреччини та Австрійської імперії у ху –хуііі ст. Та їх боротьба проти національного гніту.

Болгарські, македонські та сербські землі під владою Туреччини. Наслідки османського завоювання для сербів, болгар, чорногорців.

За провадження нової територіальної системи управління. Господарське життя та соціальні відносини. Військово-ленна система. Особливості феодального землеволодіння. Райя. Система влади та управління. Система податків. Церковно-релігійні відносини. Тюркська колонізація та ісламізація. Правовий статус поневолених балканських народів. Боротьба сербів, болгар та чорногорців проти османського поневолення. Гайдуцький рух та причини його виникнення.

Боснійські землі у складі Туреччини. Особливості політичного, економічного та культурного розвитку. Побут і культура південнослов’янських народів під владою Туреччини. Політичний та економічний розвиток Дубровника у Х-ХУІ ст. Причини економічного занепаду Дубровника у ХУІІ-ХУІІІ ст. Культурний внесок Дубровника у розвиток міської культури південнослов`янських народів. Значення та роль Дубровницької республіки у економічному та культурному розвитку середземноморського регіону.

Переселення сербів на територію Австрійської імперії у 1690-1691 рр. Воєводина. Утворення компактних поселень сербів на теренах Австрійської імперії. Заселення опустілих сербських територій у Косово та Метохії албанцями-мусульманами. Особливості визвольного руху у Чорногорії. Участь сербів у австро-турецьких війнах у ХУІ - на початку ХУІІ ст.

Хорватські землі у складі Австрійської імперії. Боротьба проти турецької агресії. ”Хорвато-Славонська Крайна“ (Військовий Кордон). Граничари. Аграрні відносини. Повстання проти австрійської влади 1573 р. Хорватське дворянство у боротьбі за збереження станових привілеїв. Змова Зринських- Франкопана. Хорватські землі в австро-турецьких війнах. Реформи Марії-терези (1740-1780) та Йосипа ІІ та їх наслідки для хорватських земель. Об’єднання Королівства Далмаці, Хорватія та Славонія з угорським королівством. Життя міст континентальної Хорватії та Венеціанської Далмації. Розвиток культури у хорватських землях. Художня література ХУ-ХУІІст. Розвиток гуманітарних наук.

Словенські землі у складі Австрійської імперії. Особливості розвитку словенської економіки. Народні рухи. Реформмація і контрреформація у словенських землях. Розвиток словенської культури.

Тема 8. Культурний розвиток південнослов`янських народів у період національного відродження.

Особливості формування національних культур південнослов”янських народів в епоху національного відродження. Д.Обрадович та В.С. Караджич. Розвиток сербської національної культури. Розвиток науки, літератури та освіти у Македонії, Чорногорії, Боснії та Герцеговині Суспільно-культурні процеси у Хорватії, Словенії та Воєводині. Ілліризм. Л.Гай, Я.Драшкович. Вплив ідей ілліризму на розвиток національно-визвольного руху південнослов’янських народів.

Змістово-тематичний модуль 1.2

Політичний, економічний і культурний розвиток слов`янських народів Балкан та Центральної Європи у кінці ХУІІІ - на початку ХХ ст.

Тема 9. Болгарія у ХУІІІ - першій половині ХІХ ст. Болгарське національне відродження у ХУІІІ- першій половині ХІХ ст. Культурно-просвітницький рух. Боротьба за відновлення самостійної болгарської церкви. Організаційне оформлення революційного руху за звільнення від османського панування.

Економічний, політичний та культурний розвиток Болгарії у кінці ХІХ – на початку ХХ ст. Становище болгарських земель у складі Османської імперії у ХУІІІ - першій половині ХІХ ст. Квітневе повстання 1876 р. Російсько-турецька війна 1877-1878 рр. та її наслідки для болгарських земель. Утворення болгарської національної держави. Сан-стефанський прелімінарний договір. Берлінський трактат. Князівство Болгарія і Східна Румелія у 1879-1885 рр. Політичне життя: протистояння лібералів та консерваторів. “Режим повноважень” (1881-1883 рр.). Об’єднання Східної Румелії з Князвством Болгарія. Сербо-болгарська війна 1885 р. “Болгарська криза”1886-1887 рр.Внутрішня і зовнішня політика Болгарії у 1887-1908 рр. Режим особистої влади Фердинанда І. Проголошення незалежності Болгарії. Економічний розвиток Болгарії в 1878-1908 рр. Політичні партії Болгарії на рубежі ХІХ-ХХ ст.