Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма Брайчевська.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Тема 5. Чеські та словацькі землі у уіі - на початку хуііі с.

Держава Само”. Великоморавська держава та її історико-культурне значення. Становлення і розвиток чеського королівства. Держава Пржемисловичів.Соціально-економічний розвиток та адміністративний устрій чеського королівства. Економічний розвиок та політичні відносини в чеських землях у ХІІ- першій третині ХІУ ст. Колонізація та її особливості в Чехії. Розвиток міст.Чеські та словацькі землі в ХІУ-ХУ ст. Взаємовідносини королівської влади, панства, міст та церкви. Законник “Маестас Кароліна”. Чеське королівство у складі Священної Римської імперії. Культурна політика Карла. Гуситський рух в ХУ ст. Ідеологічні передумови гусизму. Діяльність Яна Гуса.Формування двох основних течій у гуситському русі. Гуситська революція. Гуситські війни. Причини поразки гусизму. Чеські землі в період з 1437 по 1471 рр. Соціально-економічний і політичний розвиток Чеського королівства з 1471 по 1526 р. Входженя чеських земель до складу імперії Габсбургів. Конфлікти станів з габсбурзьким урядом. Повстання 1547 р. Загострення політичних протиріч в чеських землях в ХУІ-на початку ХУІІ ст. Повстання чеськиї станів 1618-162 рр.Чеські землі в період Тридцятилітньої війни. Соціально-економічний та політичний розвиток чеських земель з 1648 по 1780 рр.Реформи Марії-Терези та Іосифа ІІ та їх значення для подальшого економічного і культурного розвитку чеських земель. Відміна особистої залежності селян. Аграрна реформа. Шкільна реформа. Охорона здоров’я. Наука і культура.

Словацькі землі у Х-ХІУ ст. Включення словацьких земель до складу Угорського королівства та їх адміністративно-територіальна організація. Словацькі землі у ХІУ. Матуш Чак Тренчинський. Словацька культура Х-ХІУ ст.

Словаччина у ХУ-ХУІ ст. Діяльність братриків. Словаччина в системі монархії Габсбургів. Словацька культура ХУ-ХУІ ст. Словацькі землі як арена боротьби між угорськими феодалами та Габсбургами. Політичний і економічний розвиток словацьких земель у ХУІІІ ст. Словацьке просвітництво.

Тема 6. Польська держава у уііі-ху ст.

Польські землі у УІ-ІХ ст. Соціально-політична структура польських племен. Виникнення польської держави. Польська держава у Х-ХІ ст.: основні етапи історичного розвитку. Прийняття християнства. Економічний і соціальний розвиток польської держави Населення і внутрішня колонізація. Сільське господарство. Ремесло і торгівля. Розвиток міст. Політичний розвиток Польської держави у ХІІІ-ХУ ст. Державний устрій. Економіка. Розвиток міст, гірничої справи. Соціальна структура суспільства: селянство, рицарство-шляхта, духовенство, міщанство. Політичний розвиток Польщі у ХУІ ст. Польський абсолютизм. Екзекуційний рух шляхти у ХУІ ст. Еккономічний розвиток польських земель у ХУІ-ХУІІ ст. Стани і соціальні групи в Польщі у ХУІ-ХУІІ ст.: шляхта речі Посполитої (шляхетська ідеологія сарматизму), духовенство, міщанство, селянство. Річ Посполита у ХУІІ-ХУІІІ ст. Економічний розвиток польських земель у ХУІІ-ХУІІІ ст. Причини економічної кризи у другій половині ХУІІ на початку ХУІІІ ст. Соціальна структура польського суспільства у ХУІІ-ХУІІІ ст. Селянство. Міщани. Шляхта і магнати.Основні етапи внутрішньополітичного розвитку. Зовнішня політика. Еволюція державного устрою. Державні реформи другої половини ХУІІІ ст. Поділи Польщі.

Особливості культурного розвитку польських земель у УІІ- ХУІІІ ст.

Польський гуманізм. Освіта, наука, суспільна думка. Література. Особливості Реформації. Контрреформація і Католицька реформа. Культура Бароккко. Польське просвітництво.