Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukrayinskoyi_kulturi_lek[1].doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Далi, вивчаючи скiфську художню творчість, слід звернути увагунасамобутнiй I неповторний скiфський звiриний стиль. В чому його змiстособливостi? Проаналiзуйте на конкретному матерiалi.

При вивченні третього питання необхідно з’ясувати, що велика грецька колонізація, або “переселення”, суттєво вплинула на весь світовий розвиток. Якщо в ХІ – ІХ ст. до н.е. міграції греків відбулися в межах Егейського моря, то в наступні три сторіччя вони розселилися на величезній території середземноморського узбережжя і побудували міста на берегах Чорного й Азовського морів.

Духовна культура, мистецтво і релігія античних міст–полісів Північного Причорномор’я (найбільш відомі – Ольвія, Херсонес, Пантікапей, Боспорське царство тощо) не тільки відповідали традиціям метрополії, а й позитивно впливали на сусідні племена – скіфів, таврів, мешканців лісостепу, сарматів тощо. Внаслідок такої взаємодії відбувався культурний поступ та взаємозбагачення народів, які населяли територію України.

Розглядаючи проблему релігійних вірувань населення Північного Причорномор’я, проаналізуйте наступні питання. Наприклад, на конкретному матеріалі покажіть, як з часом до релігійних культів античних міст-полісів проникають елементи релігійних вірувань місцевих племен. З якими грецькими богами Геродот порівнює найшанованіших скіфських богів? В якій державі Північного Причорномор’я в перші століття нашої ери з’явився культ єдиного бога, що свідчило про поступовий перехід до монотеїзму? Не випадково, що ще на початку ІV ст. н.е. тут існувала християнська община.

Вивчаючи це питання, необхідно також звернути увагу на численні джерела, що засвідчують розвиток освіти, виховання, науки, літератури, архітектури та скульптури, живопису, театру в античних містах–полісах.

Розглядаючи, наприклад, питання про розвиток науки, коротко охарактеризуйте погляди вчених-iсторикiв (Cipiск – з Херсонесу), фiлософiв (Борисфенiт – з Ольвiї), xpoністів, також мiсцевих лiкарiв (на Боспорi – використовували лiкувальнi грязi) i доведiть, що iнтepec до науки не затухав протягом усього розвитку Пiвнiчного Причорномор'я. Визначну роль у життi античних держав, як вiдомо, вiдiгравав i театр. Звернiть увагу на рiзноманiтнi свiдчення та знахiдки, що пiдтверджують любов гpeків до театральних вистав. Окремо слiд зупинитися на свiдченнях про театри Ольвiї, Херсонеса та Боспора.

ця тема повно i рiзнобiчно представлена наочно в музеях Києва i України, альбомах, енциклопедiях, слайдах, кіно- та вiдеоматерiалах.

Семінар 3. Середньовічна культура в Україні.

1. Черняхівська та зарубинецька культури та їх місце в культурному надбанні слов’ян.

2. Культурна спадщина Візантії.

3. Культура дохристиянської Русі та вплив християнства на культурні процеси Київської Русі.

Питання для самостійного опрацювання

1. Система землеробства давніх слов’ян зарубинецької та черняхівської культур ?

2. Прогрес ремесел: металургійна справа, ковальства, гончарство, прядіння, ювелірна справа та ін.

3. У чому полягає особливість культури Візантії?

4. Характер візантійської освіти, науки, мистецтв.

5. Архітектурні досягнення Візантії.

6. Світове значення культури Візантії.

7. Культура та вірування слов’ян у дохристиянську добу.

8. Які свята існували у наших пращурів?

9. Писемність, освіта, література Київської Русі після прийняття християнства.

10. Архітектура Київської Русі.

11. Софія Київська – культурний шедевр світового рівня.

12. Культурні досягнення Галицько-Волинської держави.

Література: 58; 10; 59; 16; 21; 30; 27; 33; 41; 66; 48.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]