Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс з курсу "КРИМІНАЛ....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Тема 22. Тактика призначення судових експертиз (експертологія) Питання

1. Поняття, завдання, значення і види використання спеціальних пізнань у кримінальному судочинстві. Співвідношення компетенції і можливостей слідчого, спеціаліста і експерта у використанні спеціальних пізнань при дослідженні слідів та речових доказів.

2. Поняття, зміст та види судових експертиз. Система судово-експертних закладів України.

  1. Підготовка до проведення експертизи. Визначення виду, мети та об'єму експертного дослідження. Формулювання експертного завдання. Вибір експерта (експертної установи). Особливості проведення експертизи поза експертною установою.

  2. Поняття і види зразків для порівняльного дослідження, вимоги до них. Правила і тактика отримання зразків. Забезпечення законності і норм етики при отриманні зразків.

Методичні вказівки з вивчення теми

При вивченні цієї теми потрібно зосередити свою увагу на тих особливостях, які вирізнять цю процесуальну дію з-поміж інших процесуальних заходів. А саме: підставу для проведення експертизи, а нею є постанова слідчого (ухвала судді), в якій зазначено: з якою метою і встановлення яких обставин призначається експертиза; короткий зміст фабули завдання та зміст запитань на які слід отримати вичерпну вдповідь експерта, а також перелік всього тодо, що направляється експерту на дослідження.

Разом з тим необхідно не забувати про іншу особливість – проведення експертизи дозволяться законодавством України здійснювати, при потребі, будь-якій особі, яка володіє спеціальними навичками у певній галузі науки, техніки, мистецтва та ін. При тому висновок експерта є джерелом доказів у справі.

Досліджуючи теоретичну частину цієї теми, студенти мають знати: основи підготовки, призначення та класифікацію судових експертиз; формулювання експертного завдання.

Визначити види зразків для порівняльного дослідження експертом та знати вимоги, що до них пред’являються. Забезпечити законность і норми етики при отриманні зразків.

Вивчити поняття, підстави і особливості призначення повторної, додаткової, комісійної та комплексної експертиз. Строки проведення експертних досліджень.

Вимоги до висновку експерта. Оцінка висновку експерта слідчим і судом, його доказове значення та використання отриманих результатів у розкритті, розслідуванні та попередженні злочинів.

Завдання до самостійної роботи

Підготувати реферативні повідомлення на теми:

  1. Використання спеціальних знань у досліденні слідів злочину.

  2. Підготовка до проведення експертизи.

  3. Тактика одержання зразків для порівняльного дослідження.

  4. Особливості призначення додаткової, повторної, комісійної і комплексної експертиз.

  5. Використання встановлених експертом фактів у розкритті, розслідуванні і попередженні злочинів.

Завдання до індивідуальної роботи

Набуття практичних вмінь та навичок по пред’явленню живих осіб засобів або предметів для впізнання за умов навчального процесу

Завдання №1

  1. Заняття проводяться в спеціалізованому кабінеті криміналістики.

  2. Студентам надається можливість працювати з умовними

кримінальними справи підготовленими викладачем-криміналістом. Після ознайомлення студентів з матеріалами справи, їм слід визначити такі питання:

  • чи всі необхідні по справі експертизи призначені;

  • чи правильно і повно сформульовані питання по призначених експертизах;

  • чи пред'явлені на дослідження необхідні матеріали, яким чином матеріали дослідження використані при розслідуванні.

  1. У письмовій формі студентам слід дати розгорнуту форму обгрунтування вивченого матеріалу умовної кримінальної справи та викласти власну позицію щодо матеріалів експертизи; поставлених запитань експерту та результатів проведеної експертизи.

Завдання №2

Студентам пропонується на основі фабул, які використовувались ними при проведенні занять по інших темах, дати відповідь на такі питання:

а) які експертизи слід призначити по даній справі;

б) які питання і в якому формулюванні повинні бути поставлені перед експертом по конкретному виду експертизи;

в) які матеріали і в якому вигляді (кількість, якість) повинні бути направлені на експертизу.

Завершується заняття підведенням підсумків - складанням постанови про призначення експертизи за однією з зрозглянутою фабулою завдання.