Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс з курсу "КРИМІНАЛ....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

А кадемія праці і соціальних відносин

Федерації профспілок України

Юридичний факультет

Кафедра кримінального права, процесу

та криміналістики

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

з курсу

«Криміналістика»

для студентів IІІ і ІV курсів юридичного факультету

всіх форм навчання, спеціальності 7.060101–«Правознавство»

Київ-2011

Рекомендовано до друку вченою радою Академії праці і соціальних відносин ФПУ (протокол №___ від “___” ____________ 2011 р.)

Рецензенти:

Лановенко І.І. – канд.юрид наук, доцент, завідувач кафедри кримі­нального права, процесу та криміналістики Академії праці і соціальних відносин ФПУ

Навчально-методичний комплекс з курсу „Криміналістика” / Укл. Завидняк В.І., Діордіца І.В.− К.: АПСВ ФПУ, 2011. – 155 с.

© Завидняк В.І., Діордіца І.В. 2011

© Академія праці і соціальних відносин ФПУ, 2011

ЗМІСТ

Розділ І. Теоретичні основи криміналістики 145

Розділ ІІ. Криміналістична техніка 145

Розділ ІІІ. Теоретична тактика 147

Розділ ІV. Методика розслідувння окремих видів злочинів 147

Тематика курсових робіт з курсу “Криміналістика” 150

Перелік питань до екзамену з курсу „Криміналістика” для денної та заочної форми навчання (розділи: теоретичні основи криміналістики та криміналістична техніка) 151

Перелік питань до екзамену з курсу „Криміналістика” для денної та заочної форми навчання (розділи: криміналістична тактика та методика розслідування окремих видів злочинів ) 154

ВСТУП

Розбудова незалежної Української держави відбувається за своєрідних умов економічного, політичного і соціального розвитку. Для молодої держави, яка сьогодні перебуває у стані ускладнених, дещо суперечливих за своїм змістом та неоднозначних за наслідками процесів реформування, забезпечення внутрішньої економічної й політичної стабільності, законності і правопорядку набуває надзвичайно важливого значення. На цих суспільних компонентах ґрунтується не лише добробут населення країни, а й національна безпека держави.

Незважаючи на рішучі заходи, що приймаються правоохоронними органами, злочинність продовжує поширювати свій вплив практично на всі сфери суспільного буття. Вона стає все більш агресивною, зухвалою, організованою, добре озброєною, гнучко пристосовується до нових умов. Постійно змінюються тактика, форми й методи протиправної діяльності. Такі обставини вимагають від правоохоронців досконалого вивчення злочинності та різних підходів і методів боротьби з нею. Встановлення в процесі доказування особи, що вчинила злочин, – одне з головних завдань досудового розслідування за кримінальною справою. Його вирішення поєднується з подоланням різноманітних труднощів. Нерідко такі ускладнюються тим, що злочинцям вдається зникнути з місця події і непомітно „розчинитися” у багатолюдній людській масі. Встановити злочинця, розкрити злочин – це означає зібрати інформацію, фактичні дані, які вказують на те, що конкретна особа могла його вчинити. Зібрані дані повинні бути ймовірними і достатніми для однотлумачного, хоча і попереднього, висновку щодо вини особи у вчиненні злочину.

Суб’єктами діяльності із встановлення злочинців та обставин скоєння злочину є дізнавачі і слідчі різних правоохоронних відомств, судді, котрі ведуть боротьбу зі злочинністю кримінально-правовими засобами, оперативні співробітники органів дізнання, а також інші уповноважені на те посадові особи, що беруть участь у правоохоронній діяльності, здійснюючи при цьому нагляд та контрольні функції. У вирішенні цих завдань активну роль відіграють юридичні науки і серед них – криміналістика, яка посідає чільне місце на передньому рубежі боротьби зі злочинністю. Без знань положень, що розробляються цією наукою, не можна уявити діяльність осіб, що здійснюють розслідування злочину чи стоять на захисті прав учасників кримінального судочинства у справі. А тому у навчальному процесі криміналістика є однією із профілюючих дисциплін, що вивчається студентами.

Методика викладення криміналістики визначається специфікою її предмета та загальними принципами навчання. Криміналістика покликана використовувати досягнення багатьох суспільних, природничих і технічних наук для боротьби зі злочинністю, постійно враховувати загальний процес швидкого розвитку інших наук, їх змісту та наповнення новими прийомами і методами дослідження доказів.

Ця навчальна програма курсу криміналістики побудована з урахуванням двох рівнів: умінь та навичок. Така побудова створює передумови для організації навчального процесу на новому рівні, що забезпечить підготовку юристів для відповідних установ, структур (органів місцевого самоврядування, держадміністрацій, МВС, СБУ, прокуратури, юридичних консультацій та ін.), які поєднують високу професійну підготовку, навички організаторської та управлінської діяльності.