Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс з курсу "КРИМІНАЛ....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Тема 28. Основи методики розслідування посадових злочинів

Поняття та загальна характеристика злочинів, скоєних посадовими особами. Криміналістична класифікація злочинів, скоєних посадовими особами. Кримінально - процесуальна і криміналістична документація злочинів. Криміналістична характеристика злочинів. Криміналістична характеристика засобів комп'ютерного злочинця. Загроза інтересам підприємств, відомств, державі та організацій, яка виникає у разі скоєння посадових злочинів з використанням досягнень у сфері сучасних інформаційних технологій.

Особливості пошуку, вилучення та зберігання комп'ютерної інформації, що може бути використана як доказ у процесі доказування. Організаційні засади та методика розслідування посадових злочинів.

МОДУЛЬ ХІІІ. Методика розслідування злочинів, що класифікуються за ознаками суб’єкта, організації розслідування, результатами попередньої діяльності та іншими підставами

Тема 29. Основи методики розслідування групових і організованих злочинів

Поняття групової і організованої злочинності. Значення і напрями боротьби з нею на сучасному етапі розвитку держави.

Криміналістична характеристика групових злочинів. Особливості виявлення складу злочинної групи, ролі кожного з учасників і характеру злочинної дії.

Використання суперечностей у інтересах співучасників для їх викриття. Тактика затримання, допиту, очної ставки, пред’явлення для впізнання, відтворення обстановки й обставин події, обшуку і виїмки при розслідуванні групових злочинів.

Криміналістична характеристика організованої злочинності. Види злочинів, притаманні організованій злочинності. Особливі ознаки організованої злочинної діяльності (способи конспірації, розвідка, “рекрутування” членів організації, створення фондів фінансування різних напрямів злочинної діяльності, організація охорони тощо). Можливості і способи виявлення організованих злочинних груп, їх складу, функціональних обов’язків членів, учасників, змісту і обсягу злочинної діяльності. Заходи щодо забезпечення участі громадян (потерпілих, свідків та ін.) у викритті організованих злочинних груп і особистої безпеки їх та їхніх родичів.

Тема 30. Позавидові методики

Необхідність і задачі узагальнення фактори, що обумовлюють особливості вчинення і розслідування злочинів неповнолітніми, особливості тактики окремих слідчих дій, ознаки які вказують на споєння злочинів неповнолітніми.

Вони повинні знати криміналістичну характеристику нерозкритих злочинів минулих років, фактори, які обумовлюють с особливості розслідування цих злочинів, типові слідчі ситуації, прийоми аналізу матеріалів призупинених кримінальних справ.

Для майбутньої практичної діяльності студентам слід засвоїти особливості взаємодії слідчого й оперативних працівників по призупинених справах, специфіку тактики окремих слідчих дій по поновлених провадженнях кримінальних справ, особливості використання криміналістичних обліків, призначення судових експертиз.