Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktichni_zanyattya.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
77.89 Кб
Скачать

Етичні кодекси

На підприємствах, в організаціях розробляють кодекси спілкування та поведінки працівників. У науці найчастіше вживається поняття «етичні кодекси». Вчені виділяють такі типи етичних кодексів:

            • Кодекси, які регулюють документ з докладно розробленими правилами, включаючи санкції, передбачені у випадках порушення кодексу (наприклад, контракти).

            • Кодекси, які регламентують зобов’язання перед клієнтами, вкладниками, акціонерами, співробітниками тощо. Це соціальні кодекси.

            • Кодекси, які включають положення про цінності організації, її філософію та мету (вкладають основи корпоративної культури). Це кодекси корпоративні.

            • Скажіть, будь ласка, скільки годин.

            • Ви вірно вчинили.

            • Ви, безперечно, праві.

            • Я розділяю Вашу стурбованість.

            • Вибачаюсь, але Ви тут не праві.

            • Усього Вам самого найкращого.

            • Чи можна Вас поспитати.

            • Кодекси, які визначають міжособистісні стосунки в організації (наприклад, угоди, які укладають між адміністрацією та профспілкою). Це кодекси професійні.

Професійні кодекси виходять із професійної етики і регулюють відносини у професійних спільнотах та ефективні для «вільних професій». Професійна етика – це конкретно визначений набір моральних норм, який слугує керівництвом поведінки в тій чи іншій професійній діяльності. Тому професійні кодекси ґрунтуються на таких самих принципах етики, як і корпоративні кодекси, але містять у собі стандарти поведінки щодо конкретної професії або виду діяльності. Кодекси регламентують поведінку спеціалістів у складних ситуаціях, характерних для певної професії, підвищують статус спільноти у суспільстві, формують довіру до представників цієї професії, посилюють її значущість.

Одним з перших професійних кодексів стала клятва Гіппократа – кодекс лікарів. Нині кодекси професійної етики розробляють спілки підприємців, об’єднання банкірів, асоціацій рекламних агентств тощо (Г.Л. Чайка).

12. Прокоментуйте вислів Ф.Бацевича «Етикетні формули, фрази – важлива складова комунікативної компетенції; знання їх – показник високого рівня володіння мово».

Практичне заняття 9 Фразеологія в професійному спілкуванні

  1. Підготуйте короткий виступ «Національна своєрідність фразеології», «Гумор у професійному спілкуванні».

  2. Що таке фразеологізми.

  3. Незважаючи на шквал запозичень, «багата наша мова і синонімами, омонімами та іншими виразовими засобами, що роблять її красивою та образною, гнучкою та експресивною і передають найменші порухи нашого серця», - пише доктор філологічних наук, професор Віктор Ужченко. Серед мовних перлин чи не найбільше виділяються фразеологізми. У них відображено образне мислення народу, мудрий досвід, набутий сотнями поколінь. Вони надають мові виразності, динамічності, емоційності. Скажіть, чи завжди доречне вживання фразеологізмів у фаховому спілкуванні?

  4. Підберіть із довідки приклади, які б ілюстрували джерела утворення фразеологічних зворотів і сфери їх функціонування :

  • Жива народнорозмовна мова, зокрема приказки, прислів'я.

  • Виробничо-професійна діяльність людей.

  • Наукова діяльність.

  • Біблійні вислови.

  • Антична література та міфологія.

  • Влучні вирази відомих людей.

Довідка. П'яте колесо до воза; як горох при дорозі; на ладан дише; одного поля ягода, дружній череді вовк не страшний; сім разів відмір, а один раз відріж; грати першу скрипку; дати задній хід, дійти до висновку, зробити аналіз, методика дослідження, об’єкт дослідження, око за око, зуб за зуб; святая свя­тих; Содом і Гоморра; випити гірку чашу до дна, ахіллесова п'ята; прокрустове ложе; аріаднина нитка; дамоклів меч; танталові муки. Борітеся - поборете (Т. Шевченко); Сміх крізь сльози (М. Гоголь); Хто бере усе той тратить, хто дає усе придбав (Ш. Руставелі); Єдина справжня розкіш – це розкіш людського спілкування (Антуан де Сент-Екзюпері).

  1. З’ясуйте джерело походження фразеологізмів і поясніть їх значення

Притча во язицех. Авгієві стайні. Вавилонське стовпотворіння. Святая святих.

Геростратова слава. Дамоклів меч. Ахіллесова п’ята. Прокрустове ложе. А віз і нині там. Сім мішків гречаної вовни. На городі бузина, а в Києві дядько. П’яте колесо до воза.

  1. Кому належать запропоновані нижче висловлювання? Що ви про них знаєте?

  • О часи! О звичаї!

  • Бути чи не бути.

  • З усіх втрат втрата часу найтяжча.

  1. Прокоментуйте вислів І.Франка «Приповідка як монета: поки в обігу , кожний знає їй ціну, а вийде з обігу, то й робиться не раз просто загадкою, особливо коли вона оперта на якійсь грі слів або являється ремінісценцією якоїсь мандрівної анекдоти або якогось місцевого, давно забутого факту».

  2. Складіть висловлювання фахового спрямування, використовуючи фразеологізми «вигадувати велосипед», «омитися у відчинені двері», «усім відомо», «вийти з цейтноту», «альфа і омега», «восьме чудо світу», «за сімома замками», «зірка першої величини», «ланцюгова реакція», «на всі сто», «перша заповідь», «сізіфова праця», «уболівати душею».

  3. Випишіть нормативні мовні звороти і поясніть їх значення: впадати у вічі, кидатися в очі; зайти у безвихідь (у глухий кут),зайти в тупик; на щабель вище, на ступінь вище; скасувати рішення, відмінити рішення; докласти зусиль, прикласти зусиль; мати рацію, бути правим; доводити до відома, ставити у відомість; завдавати удару, наносити удар; стягнути недотримку, стягнути неустойку; досягати мети, добиватися цілі.

  1. У науковому та офіційно-діловому мовленні використовують такі фразеологізми: брати участь, підбивати підсумки, мертва точка, договірні сторони, на рівні послів, формальна логіка, мати на меті, розв’язати питання, брати приклад, з великим успіхом, зачіпати інтереси,………….

  1. Поповніть свій словниковий запас.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]