Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_NGS_3-6.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

4.2.3 Алмазні долота

Алмазні долота призначені для руйнування різанням (мікро­різанням) і стиранням неабразивних порід середньої твердості і твердих. Враховуючи високу вартість алмазних доліт, їх доцільно застосовувати на великих глибинах (більше 3000 м), оскільки вони забезпечують значну проходку на долото, що скорочує затрати часу на спуско-підіймальні роботи для заміни долота.

Алмазне долото складається із стального корпусу із з’єднувальною різьбою і фасонної алмазонесучої головки (матриці) (рисунок 4.6).

Матрицю виготовляють методом пресування і спікання суміші спеціально підібраних порошкоподібних твердих сплавів. Перед пресуванням у прес-формі за заданою схемою розміщують кристалики природних або синтетичних алмазів. Після пресування і спікання алмази надійно закріплюються у зовнішньому шарі порошкоподібного твердого сплаву алмазонесучої головки.

Застосовуючи для виготовлення матриці різні матеріали, досягають необхідного ступеня оголення алмазів під час роботи долота. При значному оголенні алмази розтріскуються і ламаються, а при незначному оголенні не буде необхідного заглиблення алмазів у породу, тому буріння буде малоефектив­ним.

Крім того, знос матриці повинен відповідати зносу алмазів, що забезпечує зберігання під час роботи долота на вибою однієї і тієї ж величини зазору між матрицею і породою, необхідного для ефективного виносу породи з-під долота.

Алмазні долота виготовляють двох модифікацій:

а) одношарові з розміщенням відносно великих алмазів у поверхневому шарі;

1 - корпус; 2 - приєднувальна різьба; 3 - матриця;

4 - алмазовміщуючі сектори;

5 - промивальні канали;

6 - промивальні отвори

Рисунок 4.6 – Алмазне долото

б) імпрегновані (багатошарові), матриця яких виготовлена із ретельно змішаного порошкоподібного твердосплавного матеріалу з подрібненими природними або синтетичними алмазами.

Для підвищення працездатності алмазних доліт необхідно перед їх спуском провести підготовку ствола і вибою свердловини. З цією метою до переходу на алмазні долота необхідно відпрацювати три-п’ять шарошкових доліт з металошламоуловлювачем, встановленим над вибійним двигуном або на віддалі (10-12) м від долота при роторному способі.

4.2.4 Твердосплавні долота

Поряд з алмазними широко застосовуються твердосплавні долота, контактні сектори яких укріплені твердими сплавами. При бурінні з вибійними двигунами в неабразивних породах середньої твердості добрі результати дають долота, армовані твердим сплавом і зубцями, виготовленими з твердого сплаву “Славутич”. Останні, як і лопатеві долота, розроблені інститутом надтвердих матеріалів Національної Академії Наук України (“ІНМ”).

Долота “ИСМ” руйнують породу аналогічно як і алмазні, тобто за принципом різання (мікрорізання) і стирання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]