Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_NGS_3-6.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

3.5.2 Обертальне буріння

При обертальному бурінні руйнування породи відбувається в результаті одночасної дії на долото осьового навантаження і крутного моменту. Під дією навантаження долото втискується в породу, а під дією крутного моменту - сколює її.

Існує два способи обертального буріння - роторний і з вибійними двигунами.

При роторному бурінні (рисунок 3.3) потужність від двигунів 9 передається через лебідку 8 до ротора 16 - спеціального обертального механізму, встановленого над устям свердловини в центрі вишки. Ротор обертає бурильну колону і нагвин­чене на неї долото 1. Бурильна колона складається з ведучої труби 15, спеціального перевідника 6 і бурильних труб 5.

При бурінні з вибійними двигунами долото 1 нагвинчується на вал, а бурильна колона з’єднується з корпусом двигуна 2. При роботі двигуна обертається його вал з долотом, а бурильна колона не обертається.

Характерною особливістю обертального буріння є промивання свердловини водою або спеціальною рідиною протягом усього періоду роботи долота на вибої.

Для цього два (рідше один або три) насоси 20, що приводяться в дію від двигунів 21, нагнітають промивальну рідину по трубопроводу 19 в стояк-трубу 17, встановлену в правому куті вишки, далі в гнучкий буровий шланг 14, вертлюг 10 і в бурильну колону. Досягнувши долота, промивальна рідина проходить через наявні в ньому отвори і по кільцевому простору між стінкою свердловини і бурильною колоною піднімається на поверхню, захоплюючи з собою частинки розбуреної породи.

Рисунок 3.3 — Схема установки для буріння нафтових та газових

свердловин обертовим способом

Тут же в жолобній системі 18 і в очисних механізмах промивальна рідина очищається від вибуреної породи, надходить у прийомні ємності 22 бурових насосів і знову закачується в свердловину.

Для заміни зношеного долота піднімають із свердловини всю бурильну колону, замінюють долото і знову опускають її. Спуско-підіймальні роботи ведуть з допомогою талевої системи. При обертанні барабана лебідки талевий канат намотується на барабан або змотується з нього, що і забезпечує підйом або спуск талевого блока і крюка. До останнього з допомогою штропів і елеватора підвішують бурильну колону, яка піднімається або опускається.

У даний час застосовують три види вибійних двигунів: турбобури, гвинтові двигуни та електробури.

При бурінні з допомогою турбобура або гвинтового двигуна гідравлічна енергія потоку промивальної рідини, що рухається вниз у бурильній колоні, перетворюється в механічну енергію на валу вибійного двигуна, з яким з’єднане долото.

При бурінні з електробуром електрична енергія до його двигуна подається з допомогою кабеля, секції якого змонтовані всередині бурильної колони.

Процес буріння свердловини чергують із спуском обсадних колон 3,7, цементуванням затрубного простору 4, проведенням каротажних робіт, дослідженням перспективних пластів тощо.

Контрольні питання

1. Що розуміють під свердловиною?

2. Як поділяються свердловини за призначенням?

  1. Як поділяються свердловини за профілем?

  2. Якими елементами характеризується свердловина?

  3. Якими способами ведеться буріння свердловин?

  1. Назвіть різновидності ударного способу буріння.

  2. Назвіть різновидності обертального способу буріння.

  3. В чому полягає основна відмінність ударного способу буріння від обертального?

  4. Яка відмінність між роторним способом буріння і бурінням з допомогою вибійних двигунів?

  5. В чому полягає суть ударно-обертального способу буріння?

  6. Які роботи входять до циклу будівництва свердловини?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]