Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osn_NGS_3-6.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

5.2.5 Перевідники

Перевідники призначені для з’єднання елементів бурильної колони з різьбами різних типів і розмірів, а також для приєднання до бурильної колони інструментів.

Всі перевідники поділяються на три типи (рисунок 5.6):

а) перевідники перехідні або запобіжні (ПП);

б) перевідники муфтові (ПМ);

в) перевідники ніпельні (ПН).

Перевідники перехідні призначені для переходу від різьби одного типу до різьби іншого типу, для з’єднання елементів колони різних діаметрів, для приєднання до бурильної колони інструментів.

а - перехідний; б - муфтовий;

в - ніпельний

Рисунок 5.6 —Перевідники

Перевідники муфтові і ніпельні призначені для з’єднання елементів бурильної колони, розміщених один від одного ніпелями або муфтами.

Контрольні питання

  1. Призначення бурильної колони.

  2. З яких елементів складається бурильна колона?

  3. Які навантаження діють на колону у свердловині?

  4. Типи бурильних труб.

  5. Яке призначення бурильних замків і муфт?

  6. Яке призначення обважнених бурильних труб?

  7. З яких матеріалів виготовляють бурильні труби?

6 Режим буріння та його параметри

6.1 Поняття про режим буріння та його параметри

Ефективність руйнування породи долотом залежить від багатьох факторів: осьового навантаження на долото, частоти його обертання, чистоти вибою свердловини, конструкції долота, властивостей породи та інших. Деякими з цих факторів можна оперативно управляти в період роботи долота на вибої або перед спуском його в свердловину. Зміна інших факторів потребує тривалого часу, тому в період роботи одного долота такі фактори залишаються майже без змін.

Під режимом буріння розуміють сукупність тих факторів, які впливають на ефективність руйнування породи та інтенсивність зношування долота і якими можна оперативно управляти в період роботи долота на вибої, а самі фактори називають режимними параметрами.

До режимних параметрів належать:

а) осьове навантаження на долота - Рд ;

б) частота обертання долота - д;

в) секундна витрата промивальної рідини - Q ;

г) параметри промивальної рідини.

Режим буріння поділяють на :

а) звичайний

- оптимальний;

- раціональний;

- форсований (швидкісний або силовий);

б) спеціальний.

Під оптимальним розуміють такий режим буріння, який забезпечує найвищу продуктивність праці при мінімальних затратах і якісне виконання поставленої задачі. Критерієм оптимізації є мінімум вартості одного метра проходки і максимум рейсової швидкості.

Під раціональним розуміють такий режим буріння, який забезпечує найкраще значення одного чи декількох показників при даному технічному оснащенні.

Форсований - це такий режим, який призводить до збільшення швидкості буріння за рахунок збільшення швидкості обертання долота (форсований швидкісний режим) або осьового навантаження на долото (форсований силовий режим).

Під спеціальним розуміють такий режим буріння, який забезпечує найкраще виконання тієї чи іншої спеціальної задачі (буріння похилоскерованих свердловин, буріння з відбором керна, буріння в продуктивному пласті тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]