Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 7 TDTY.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
208.9 Кб
Скачать

2.Державна політика щодо залучення іноземних інвестицій та державні гарантії їх захисту

Вирішальна роль у регулюванні іноземного інвестування, залученні іноземного капіталу в економіку України належить державній політиці щодо іноземних інвестицій. Державна політика в галузі іноземних інвестицій здійснюється Кабінетом Міністрів України спільно з Національним банком України і регулюється Верховною Радою України. Важливу роль віді­грає також Адміністрація Президента України.

Указами Президента України створено державні інституції, що безпо­середньо займаються залученням іноземних інвестицій в Україну:

  • Українська державна кредитно-інвестиційна компанія;

  • Національне агентство України з реконструкції і розвитку;

  • Державний інвестиційно-кліринговий комітет;

  • Палата незалежних експертів з питань інвестицій;

  • Консультативна рада з питань іноземних інвестицій в Україну;

  • Валютно-кредитна Рада Кабінету Міністрів України.

Слід відмітити, що кожна країна визначає свої правила інвестування іноземного капіталу. В Україні такими правилами є:

  • право влади чи право допуску, яке пов'язане із захистом націо­нальних інтересів і національного ринку від іноземних інвес­тицій;

  • режим іноземного інвестування, за яким запроваджується спра­ведливий і дискримінаційний режим для іноземних інвесторів;

  • визначення порядку або припинення дії міжнародних контрак­тів та угод, за якими передбачається різного роду компен­сації і заходи щодо розвитку і забезпечення прав іноземних інвесторів, а також: врегулювання спорів між сторонами.

На даний час світова практика використовує такі форми сти­мулювання іноземних інвестицій:

  • податкові стимули - встановлення прямих податкових пільг, відстрочка сплати податків, податкові канікули, звільнення від митних платежів тощо;

  • фінансові методи стимулювання іноземних інвестицій - суб­сидії, гарантії їх надання, пільгова амортизаційна політика;

  • нефінансові методи - створення відповідного інвестиційного клімату з метою інвестиційної привабливості країни для залучення іноземного капіталу.

Загальновідомо, що розмір іноземних інвестицій в економіці держави безпосередньо впливає на рівень життя та економіку відповідної країни загалом. Саме тому важливим в цьому аспекті є ставлення держави до іноземних інвестицій, рівень гарантій інвестиційної діяльності та репатріації отриманих прибутків.

Україна є привабливою країною для інвестування, насамперед через те, що має дешеву робочу силу, доступні ресурси та об'єкти інвестування, необмежений ринок збуту тощо. Саме ці чинники свого часу призвели до колосального підйому інвестиційної діяльності в країнах Східної Європи, - Словаччині, Чехії, Угорщині, Польщі. Ці країни значно випередили Україну за темпами зростання національного валового продукту саме завдяки правильній інвестиційній політиці, що була спрямована на залучення та стимулювання іноземних інвесторів, які могли б безперешкодно інвестувати в економіку та мати гарантії повер­нення інвестицій.

Однак наразі Україна не надає іноземним інвестиціям належного рівня правового захисту. Нестабільне та суперечливе законодавство, а також низка інших чинників, попри значний потенціал країни, не дозволяють Україні залучити необхідний обсяг інвестицій для розвитку економіки.

В останні роки політика щодо іноземних інвестицій носила супе­речливий, подвійний характер. З одного боку, іноземні інвестори були допущені, хоча і з деякими обмеженнями, у заборонений для них раніше страховий та банківський бізнес, до участі в процесі приватизації. А з іншого - інвестиційна діяльність за участю іно­земного капіталу все більше переводиться на національний режим.

Основним недоліком проведених перетворень, на думку іно­земних інвесторів, була практично щомісячна зміна умов функці­онування іноземного капіталу. Часта зміна "правил гри" на ринку капіталів відобразилась у негативних оцінках ситуації в Україні з боку закордонних банків, консультаційних та юридичних фірм, оскільки в загальноприйнятих методах розрахунків ступеня ризику правова стабільність відіграє ключову роль. А це, своєю чергою, не сприяло притоку іноземних інвестицій.

Бажаючи залучити в Україну іноземні інвестиції, держава вста­новила певні державні гарантії їх захисту, у тому числі:

  • гарантії від зміни законодавства;

  • гарантії щодо примусових вилучень, а також: незаконних дій державних органів та їхніх службових осіб;

  • компенсацію і відшкодування збитків іноземним інвесторам, завданих їм внаслідок дій або бездіяльності державних органів України чи їхніх службових осіб;

  • гарантії у разі припинення інвестиційної діяльності;

  • гарантії переказу прибутків, доходів та інших коштів, одержаних внаслідок здійснення іноземних інвестицій.