Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
101386.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
176.89 Кб
Скачать

Раздел III. Шляхи вдосконалення обліку основних засобів в ТзОв "Злагода"

3.1 Шляхи подолання проблем в обліку основних засобів в ТзОв "Злагода"

Є декілька способів покращити облік основних засобів. Виробничий метод застосовується, головним чином, на підприємствах автомобільного транспорту, важкому машинобудуванні, гірничодобувній та інших галузях. Цей метод виправдав себе на сільськогосподарських підприємствах, що спеціалізуються на виробництві одного виду продукції (послуг). Сільськогосподарські підприємства можуть застосовувати методи прискореної амортизації, за яких у перші роки експлуатації основних засобів списується більша (основна) частина їх вартостей з щорічним зменшенням сум амортизаційних відрахувань.

Переважна більшість економістів і науковців виступають проти відокремленого податкового обліку і визнають необхідність ведення на сільськогосподарському підприємстві добре налагодженого бухгалтерського обліку, який повинен забезпечувати необхідну інформацію для потреб податкового обліку, в тому числі нарахування амортизації основних засобів, визначення фінансових результатів і розміру оподаткованого прибутку, а також складання податкових декларацій [50,c.37-38]. Це відповідає і вимогам Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні", з якого передбачено, що бухгалтерський облік є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Дані бухгалтерського обліку служать підставою для складання всіх видів звітності, що використовують грошовий вимірник - фінансової, податкової і статистичної.

Однією з найважливіших проблем в умовах переходу до ринкових відносин економіки України та контролю, як показано в роботі, є вдосконалення системи бухгалтерського обліку основних засобів, звітності. Основним напрямом якого є автоматизація їх із застосуванням різноманітних засобів обчислювальної техніки та автоматизованих інформаційних систем обліку. Зростання обсягу економічної інформації і підвищення вимог до її оперативності та досконалості, вірогідності та якості зумовлює необхідність впровадження комп'ютеризації бухгалтерського обліку, яка базується на загальних принципах і методах обліку. Відмінності між звичайною та автоматизованою обліковими системами полягають в послідовності виконання облікових операцій і зберіганні даних.

В даному контексті я вважаю, що до найгостріших проблем реформування бухгалтерського обліку з використанням сучасних інформаційних систем належать: автоматизація формування документів первинного обліку на машинних носіях; розробки типових проектних рішень (ТПР) для технологічного забезпечення автоматизованого розв'язання за допомогою ПЕОМ і мережі АРМБ; розробки загальногалузевих методичних матеріалів по створенню та впровадженню інформаційних систем автоматизованої обробки облікової інформації у складі інформаційної системи управління підприємством. Основи методології і практики організації бухгалтерського обліку в умовах функціонування автоматизованих-робочих місць бухгалтера (АРМБ) повинні висвітлюватися комплексно у тісному взаємозв'язку з організацією інформаційних систем обліку.

Найбільш раціональною системою організації бухгалтерського обліку, як обґрунтовувалось, є поетапне впровадження наступної методики з обліку основних засобів. Запропонована технологія вирішення комплексу бухгалтерсько - облікових завдань передбачає такі етапи: підготовку первинної інформації; формування інвентарної картотеки на час впровадження; розробка нормативно-довідкової інформації на час впровадження; створення набору даних руху основних засобів; проведення розрахунків на АРМБ і занесення інформації до бази даних; узагальнення інформації для подальшого використання та її використання для прийняття управлінських рішень; здійснення аналізу результативної інформації; оцінка, планування і прогнозування облікової інформації.

Результатом проведеного дослідження є обґрунтування та розв'язання ряду аспектів теоретичних та методологічних проблем обліку і контролю наявності та руху основних засобів сільськогосподарських підприємств в умовах становлення і розвитку ринкової економіки в Україні. Це дасть змогу удосконалити облік основних засобів та посилити роль бухгалтерської інформації на управлінському рівні. Поставлені перед дослідженням питання в цілому виконані, що дозволяє зробити такі висновки:

  1. Досліджена економічна сутність основних засобів, розкрита їх роль в національній економіці.

  2. Внесено рекомендації щодо удосконалення обліку вибуття основних засобів на сільськогосподарських підприємствах відповідно до вимог міжнародного стандарту бухгалтерського обліку. З урахуванням вказаних вимог була надана критична оцінка класифікації основних засобів на сільськогосподарських підприємствах та запропоновані конкретні рекомендації з подальшого вдосконалення. Зокрема визначені нові підгрупи основних засобів в частині їх класифікації.

  3. Удосконалення обліку основних засобів в сучасних умовах залежить від достовірності їх оцінки відповідно до вимог П (С) БО 7 "Основні засоби" та міжнародних стандартів (за первинною, залишковою, відновною, ліквідаційною та справедливою вартістю).

  4. . В роботі досліджені основні напрями удосконалення ведення бухгалтерського обліку та удосконалення обліку вибуття основних засобів, а саме: уточнення реквізитів первинних документів та регістрів аналітичного обліку основних засобів стосовно до вимог П (С) БО 7 і забезпечення правильного і своєчасного документування операцій з придбання, руху та використання основних засобів; підвищення оперативності і достовірності обліково - аналітичної інформації шляхом ефективного використання сучасних інформаційних систем.

  5. В процесі курсового дослідження було доведено, що ряд питань методології і методики контролю потребують конкретизації і уточнення.

  6. Проведені дослідження показують, що низький рівень автоматизації обліково-обчислювальних робіт на сільськогосподарських підприємствах пояснює недостатню забезпеченість підприємств комп'ютерною технікою та програмним забезпеченням, а також кваліфікованим рівнем облікового персоналу.

  7. Впровадження розроблених рекомендацій в практику обліку і контролю сільськогосподарських підприємств забезпечить оперативність і достовірність обліково-аналітичної інформації, необхідної для потреб управління.

  8. В ринкових умовах господарювання, окрім традиційних методів оцінки ефективності використання основних засобів, виникає необхідність застосування поглибленого аналізу інвестування капіталу в основні засоби, проведення оцінки ефективності їх функціонування не лише в цілому по підприємству, а й по окремій групі чи окремих об'єктах-за звітний період.

  9. В роботі відмічається, що наявність і функціонування великої кількості підприємств з різним рівнем механізації та автоматизації облікової інформації і забезпечення обчислювальною технікою проводиться на основі різноманітних форм і засобів автоматизації обліку. На сучасному етапі автоматизація бухгалтерського обліку розвивається за рахунок раціоналізації і строгої технології обробки облікової інформації і зниження її трудомісткості, однак можливості такої автоматизації дуже обмежені. Це пояснюється тим, що існуюча методологія та організація обліку і контролю формувались для ведення обліку вручну. Тому основні аспекти організації автоматизації бухгалтерського обліку і контролю на базі АРМ бухгалтера повинні забезпечити єдиний підхід до розробки окремих елементів і функціонування їх як єдиної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]