Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
102-64 КАЧАН.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
647.17 Кб
Скачать

2.5. Аналіз собівартості продукції

Аналіз динаміки і структури собівартості продукції (п.2.5.1) здійснюється в розрізі елементів витрат, дані про обсяги яких наведені в статистичній формі № 5-С. Розрахунки здійснюються в таблиці:

Таблиця 17

Структура собівартості продукції підприємства

№ п/п

Елементи витрат

Роки (квартали)

Відхилення у структурі, %

1

2

3

3 від 1 року

3 від 2 року

тис.

грн.

%

тис.

грн.

%

тис.

грн.

%

1

Матеріальні витрати

2

Витрати на оплату праці

3

Відрахування на соціальні заходи

4

Амортизація

5

Інші витрати

Загальна собівартість

Дані таблиці 17 аналізуються з метою вияву впливу тих елементів витрат, які найбільше зумовили зміну собівартості продукції. Для наочності структурні зрушення можна відобразити також графічно у вигляді стовпчикової діаграми, яка відображає динаміку структури собівартості.

Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції (п.2.6.2).

Цей показник вважається найоб’єктивнішим для оцінки рівня витрат в динаміці для конкретного підприємства, а також для порівняння його з іншими підприємствами галузі, розраховується за формулою:

(грн./грн.) ; ( 20 )

де - собівартість товарної продукції, грн.;

- обсяг товарної продукції, грн.;

або:

, ( 21 )

де - матеріальні витрати;

- витрати на оплату праці;

- відрахування на соціальні заходи;

- амортизація;

- інші витрати.

Показник витрат на одну гривню товарної продукції повинен бути меншим одиниці. Якщо він дорівнює 1,0 або більше, це вказує на збитковість діяльності підприємства. Навіть якщо цей показник не досягає одиниці, його збільшення в динаміці є негативним чинником; у такому випадку слід здійснити його факторний аналіз. Таке дослідження можна провести методом детермінованого факторного аналізу, використовуючи або наведену факторну модель (21), або такі розрахункові формули:

; ( 22 )

; ( 23 )

де - собівартість одиниці продукції відповідно у звітному та базовому періодах;

- ціна одиниці продукції;

- кількість випущеної продукції певного виду;

- кількість видів продукції.

Подальший аналіз полягає у визначені впливу таких факторів на результуючий показник :

1) зміна обсягу і структури випущеної продукції:

; ( 24 )

2) зміна собівартості одиниці продукції:

; ( 25 )

3) зміна цін та тарифів:

; ( 26 )

; ( 27 )

; ( 28 )

За результатами аналізу факторів, що вплинули на зростання показника витрат на одну гривню товарної продукції даються певні рекомендації щодо зменшення обсягів тих факторів, вплив яких був негативний.

2.6. Аналіз виробничої програми підприємства. Виробнича програма підприємства – це оптимальний обсяг випуску продукції (виконання робіт, надання послуг), що може бути виконаний на підприємстві. Виробничу програму слід відрізняти від виробничої потужності – максимально можливого обсягу випуску продукції (виконання робіт, надання послуг), що може бути виконаний на підприємстві при наявному рівні техніки, технології, організації виробництва.

Аналіз виробничої програми здійснюється на основі дослідження динаміки обсягів товарної продукції (таблиця 18) та розрахунку коефіцієнта ритмічності роботи підприємства. Підсумком до аналізу виробничої програми підприємства є формування зведеної таблиці резервів зростання обсягу товарної продукції, які були виявлені в процесі попереднього дослідження (п.2.2 – 2.6) основних складових господарської діяльності підприємства.

Таблиця 18

Динаміка обсягу товарної продукції підприємства

№ п/п

Показники

Розрахункова формула

Роки (квартали)

1

2

3

1

Обсяг товарної продукції, тис.грн., Q

-

(з форми №2)

2

Абсолютне відхилення:

- базове

- ланцюгове

-

-

3

Темп зростання ():

- базовий

- ланцюговий

-

-

4

Темп приросту:

- базовий

- ланцюговий

-

-

5

Середньорічний темп зростання

Розрахунок коефіцієнта ритмічності роботи підприємства краще здійснювати на прикладі одного (звітного) року діяльності підприємства в розрізі щодекадних даних про програмні та фактичні обсяги випуску товарної продукції. Вихідні дані та допоміжні розрахунки коефіцієнта ритмічності наводяться в таблиці:

Таблиця 19

Вихідні дані та допоміжні розрахунки для аналізу ритмічності виробництва у ___________(місяці) 200_ року

Декада

Обсяг випуску товарної продукції, тис.грн.

за програмою

фактично

зараховується у виконання програми*

недовиконання**

І

ІІ

ІІІ

Разом

Примітка:

* - зараховуються фактичні результати у випадку, якщо вони нижчі або дорівнюють програмним показникам; якщо фактичний обсяг випуску продукції перевищує програмний, то зараховується лише величина досягнутого програмного результату (графа 2);

** - недовиконання розраховується як різниця програмного та фактичного обсягу випуску продукції (дані графи 2 – дані графи 3) лише у випадку, якщо фактичний показник менший програмного; перевиконання не розраховується.

На основі здійснених підготовчих розрахунків коефіцієнт ритмічності визначається як частка від ділення суми обсягів випуску продукції, зарахованих у виконання програми (підсумок графи 4) на суму програмного обсягу випуску продукції (підсумок графи 2):

( 29 )

Відповідно коефіцієнт аритмічності виробництва розраховується за формулою:

( 30 )

Аналізуючи показники ритмічності та аритмічності діяльності підприємства, слід відмітити фактори, що могли вплинути на порушення ритмічності роботи підприємства (зміни чисельності персоналу, використання робочого часу, ефективності використання основних фондів тощо), що були зафіксовані в процесі здійсненого попередньо аналізу мікро середовища функціонування підприємства.

Кількісну величину впливу цих факторів на результуючих показник – обсяг товарної продукції – було розраховано раніше, але в даному параграфі усі виявлені резерви збільшення обсягу випуску продукції потрібно узагальнити та звести в одну підсумкову таблицю:

Таблиця 20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]