Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічний стан Волинської області.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
137.73 Кб
Скачать

5. Екологічно-небезпечні підприємства

Основними галузями спеціалізації Волинської області є|з'являються,являються|: сільське господарство, промисловість (перш за все|передусім|, харчова) і транспорт.

Харчова промисловість представлена|уявлена| 50 промисловими підприємствами, флагманами даної галузі були і залишаються такі підприємства як Горохівський, Гвидавський, Володимир-Волинський цукрові заводи. У машинобудівному комплексі виділяється, перш за все|передусім|, ТОВ "Луцький| підшипниковий завод", що є|з'являється,являється| монополістом по виробництву конічних і голчатих|голчаних,голчастих| підшипників. Іншим унікальним машинобудівним підприємством є|з'являється,являється| ВАТ "Електротермометрія", на якому проводиться|виробляється,справляється| 80% різних лічильників українського виробництва. Серед підприємств промисловості будівельних матеріалів слід виділити ВАТ "Луцький| картонно-руберойдовий комбінат".

Сільське господарство області спеціалізується на молочно-м'ясному тваринництві і рослинництві (льон, картопля, зерно, буряк).

Провідною галуззю економіки Волинської області є аграрний - промисловий сектор, який забезпечує майже половину її сукупного продукту. Сільське господарство спеціалізується на тваринництві м'ясомолочного напряму, а також на виробництві зерна, цукрового буряка, овочів, картоплі. а селі сформовані нові економічні відносини, які базуються на приватній власності: на майно і землю.

Виробництвом промислової продукції займаються 167 підприємств. Що ведуть галузі - харчова, машинобудування, паливна, хімічна та промисловість будівельних матеріалів.

На підприємствах області проводяться прилади контролю, підшипники, водолічильники, машини для тваринництва і кормовиробництва, вироби з пластмас, тканини, лінолеум, руберойд, цеглина, меблі, кондитерські, макаронні, ковбасні і горілчані вироби, консерви і інше.

У приватному секторі області працює 3,7 тисяч малих підприємств і близько 29 тисяч фізичних підприємців. Тут зайнята десята частина працездатного населення області. Малими підприємствами проводиться 9,2 відсотка продукції, забезпечується п'ята частина надходжень до бюджетів всіх рівнів.

Економічна структура області має такий вигляд (у відсотках від валового продукту):

сільське господарство: 35,3

послуги: 26,2

промисловість: 25,1

будівництво: 3,6

Можливості території пріоритетного розвитку дали місту Нововолинську реальні шанси для становлення нових галузей промисловості. Шляхом впровадження високотехнологічних процесів виготовляються сучасні меблі, косметика, велосипеди, м’які-маргарини, ковбасні вироби та інша продукція.

Робота у спеціальному режимі інвестиційної діяльності пожвавлює інвестиційні процеси, сприяє активізації підприємницької діяльності та розвитку конкуренції, пом’якшує негативні наслідки ліквідації групи нововолинських шахт, поліпшує ситуацію на ринку праці і в цілому позитивно впливає на економічний і соціальний стан міста Ново волинська та селища Жовтневе.

На території області розташовані об’єкти підвищеної небезпеки, загальнодержавного значення, в тому числі магістральні газопроводи високого тиску

· “Івацевичі-Долина II” (діаметр газопроводу Ду – 1200 мм, загальна довжина –168,7 км);

· “Івацевичі-Долина III”(діаметр газопроводу Ду–1200 мм, загальна довжина –171,2 км);

· “Дашава –Мінськ” (діаметр газопроводу Ду – 800 мм, загальна довжина –191,73 км);

· “Турійськ –Рівне” (діаметр газопроводу Ду – 700 мм, загальна довжина –124,18 км).

Дані об'єкти належать Дочірній компанії “Укртрансгаз” Національної акціонерної компанії (НАК) “Нафтогаз України” і експлуатуються Волинським лінійним виробничим управлінням магістральних газопроводів (ВЛВУМГ). Також, ВЛВУМГ експлуатуються автоматичні газонаповнювальні компресорні станції (АГНКС), які розташовані в містах Луцьк, Ковель, В-Волинський. Луцька газонаповнююча станція (ГНС) ВАТ "Волиньгаз"; як об’єкт підвищеної небезпеки, розташована в межах житлової забудови м. Луцька. На даний час розроблений проект реконструкції Луцької ГНС на газонаповнювальний пункт з відповідним зменшенням об'ємів зберігання зрідженого газу, що дасть змогу знизити небезпеку при експлуатації об'єкту.

По території області проходить магістральний нафтопродуктопровід, який експлуатувався Дочірнім підприємством “Прикарпатзахідтранс” ВАТ “Південно-захід-транснафтопродукт”. акціонерної компанії “Транснафто-продукт” (м. Самара, Російської Федерації). Перекачка нафтопродуктів по магістральному нафтопродуктопроводу по території Волинської області до кордону з Білорусією було призупинено в 1992 році. Враховуючи відсутність перспективи відновлення перекачки нафтопродуктів по трубопроводу та складну криміногенну ситуацію, яка склалася навколо даного об'єкта в зв'язку з крадіжками дизельного палива, в першому півріччі 2000 року у трубопровід була закачана вода з метою звільнення його від нафтопродуктів. В такому стані трубопровід знаходиться і в даний час.

В даний час здійснюється дослідно-промислова експлуатація газового родовища Локачинським газовим промислом, який є структурним підрозділом Газопромислового управління “Львівгазвидобування”. Робочою комісією 26.09.2002 прийнятий ІІ пусковий комплекс, в тому числі установка комплексної підготовки газу, де проходить очищення природного газу від сірководню та меркаптанів з застосуванням твердих абсорбентів-цеолітів. Проводяться пуско-налагоджувальні роботи на 2 газотурбінних електростанціях (виробництво фірми “Solar Turbines“ (США) потужність 5,5 МВат кожна, де будуть спалюватись продукти регенерації абсорбентів з вмістом сірководню та меркаптанів. Санітарно-захисна зона для даного об'єкту (СЗЗ) становить 1 км і витримується.

Протягом 2002 року аварійних ситуацій при експлуатації даних об’єктів не встановлено.

Стан довкілля в районі міста Нововолинська залишається складним i згідно "Концепції поліпшення екологічного становища гірничодобувних регіонів України", відноситься до категорії "суттєвого погіршеного". Ситуація ускладнена тим, що на території Волинської області з 9 шахт, закриттю підлягають 6, в тому числі шахти за N 2,3,4,6,7,8. В даний час експлуатуються шахти №1,5,9, “Бужанська”. В 2002 році Львiвсько-Волинською ГРЕ були виконані роботи по організації системи моніторингу шахт № 2,3,6,7. Відділом аналітконтролю та моніторингу держуправління проводиться постійний контроль за якістю зворотних шахтних вод, які скидаються в р. Західний Буг.

На териконах шахт м. Нововолинська накопичено понад 36 млн. тонн відходів вуглевидобутку. Проведена проводиться пониження території териконів шахт, які ліквідовані для подальшої рекультивації і висадки зелених насаджень.

Робочий проект будівництва шахти №10 отримав позитивний висновок державної екологічної експертизи (№6/249 від 22.04.94). Будівництво даного об'єкту в даний час призупинено через відсутність необхідного фінансування.

Екологічна обстановка в районі розташування авіаційно-технічної бази (м. Луцьк) внаслідок забруднення підземних і грунтових вод нафтопродуктами та невжиття належних заходів з боку МО України щодо його ліквідації, залишається складною.

Ухвалою Господарського суду Волинської області від 13.11.02 зобов'язано МО України прискорити реалізацію “Плану-графіку робіт по вивченню забруднення території, що прилягає до Луцької авіабази і ліквідації його наслідків, провести заходи по ліквідації загрозливої екологічної ситуації, що склалася в районі військової частини А1416 по очищенню від забруднення землі і водоносних горизонтів від нафтопродуктів та вжити заходи з метою вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища, що встановить реальну загрозу для життя та здоров'я людей.

На території області нараховується 51 хімічно небезпечний об'єкт, де застосовуються сильно-діючі отруйні речовини (СДОР), в тому числі 32 об'єкта де в технологічному процесі для отримання холоду використовують аміачні холодильні установки (АХУ). В зону можливого ураження у разі виникнення аварійних ситуацій з викидом (виливом) СДОР попадає 67,2 тисячі людей. На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.98 № 1198 “Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайного та природного характеру” на 34 хімічно-небезпечних об'єктах створені диспетчерські служби для здійснення постійного спостереження. Розроблений регламент спостереження за даними об'єктами, який знаходиться на затвердженні в управлінні з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації. В той же час, при перевірках об’єктів де використовуються СДОР виявлено ряд порушень вимог природоохоронного законодавства та норм екологічної безпеки при експлуатації АХУ.

Питання стану цивільної оборони і техногенної безпеки потенційно-небезпечних підприємств м'ясомолочної та переробної промисловості розглянуто на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації (протокол №6 від 03.06.02.)

Аварійних ситуацій при експлуатації даних об’єктів за період 2002 року не встановлено.

На даний час, в області експлуатується 32 каналізаційних-очисних споруд (КОС) з випусками стічних вод у поверхневі водні об’єкти. Переважна більшість КОС, які побудовані в 70-х роках, технологічно і технічно застарілі, потребують капітального ремонту та реконструкції по причині закінчення амортизаційного терміну їх роботи.

Особливо складна екологічна ситуація склалась у Маневицькій виправній колонії (ВК-42). Через відсутність коштів не вирішується питання будівництва КОС цієї установи, внаслідок чого забруднені стічні води в кількості понад 50 тис. м3 на рік, скидаються на прилеглу територію. Існуючі очисні споруди, які побудовані в 1961 році, внаслідок перевантаження вийшли із ладу. Дане питання держуправлінням неодноразово ставилось перед місцевими органами виконавчої влади, облдержадміністрацією, Департаментом по виконанню покарань України. На даний час ТзОВ “Текос ЛТД” (м. Київ) розроблений робочий проект будівництва очисних споруд для смт. Маневичі загальною кошторисною вартістю 3,286 млн.грн. (передбачено будівництво КНС північного району селища в тому. числі установи ВК-42.), який пройшов відповідні погодження. Будівництво даного об'єкту передбачено регіональною екологічною програмою “Екологія –2011”.

Для покращанню і стабілізації екологічної ситуації в області заходами Регіональної екологічної програми “Екологія 2010” передбачено виділення коштів в сумі суму 113,58 млн. грн. на будівництво і реконструкцію споруд та мереж водопостачання і каналізації. В 2002 році було виділено з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища 500 тис. грн. будівництво очисних споруд смт. Турійськ, та 100 тис. грн. на будівництво очних споруд смт. Шацьк. На даний час введені в експлуатацію очисні споруди смт. Шацьк, та побудована I черга очисних споруд смт. Турійськ..

У 2002 році на виконання “Комплексного плану дій щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення у весняно-літній період 2002 року” відділом аналітичного контролю та моніторингу держуправлінням було роботу усіх КОС області з випусками стічних вод у водні об`єкти, (в тому числі 2 КОС із списку “100” - підприємство "Луцьк Водоканал" та Нововолинське УВКГ), які включені у перелік екологічно небезпечних об’єктів області. В результаті вжитих заходів з боку держуправління 2 червня 2002 року було припинено аварійне забруднення р. Прип'ять нафтопродуктами внаслідок затоплення землеснаряду, який належав Ратнівському УОС та переданий в оренду фірмі “Голубий Днепр”. Фактів екстремального високого рівня забруднених водних об’єктів і джерел питного водопостачання на території області в 2002 році не зафіксовано.

На території області розташовано понад 100 АЗС різного типу, які у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 554 від 27.07.95 з змінами та доповненням постанови Кабінету Міністрів України № 142 від 14.02.01 відносяться до об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку. На даний час в області відсутні схеми розміщення АЗС в населених пунктах, з перспективою їх розвитку, які затверджені в установленому порядку, що призводить до хаотичного будівництва АЗС, що передбачено ст.ст. 10, 12 Закону України “Про планування і забудови територій”. Особливо дане становище характерне при будівництві АЗС в обласному центрі, де розташовано 55 АЗС. Держуправлінням екоресурсів в області, у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.97 № 1442 "Про затвердження Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами", здійснюється постійний державний контроль за дотриманням норм екологічної безпеки при експлуатації АЗС на території області суб’єктами підприємницької діяльності усіх форм власності. За порушення нормативів екологічної безпеки, держуправлінням на протязі 2000-2002 років призупинена експлуатація 17 АЗС.

На території області нараховується понад 550 тонн непридатних та заборонених до використання пестицидів. На виконання Закону України “Про Загальнодержавну програму поводження з токсичними відходами” на території області проведена інвентаризація та закінчений перший етап централізованого зберігання непридатних і заборонених хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Забезпечене централізоване зберіганню 420 тонн непридатних пестицидів в 12 районах області. Кількість складів, де зберігаються непридатні та заборонені пестициди, скоротилася з 476 до 96, що зменшило ризик виникнення надзвичайних ситуацій при поводженні з даними небезпечними речовинами та відходами. Залишається невирішеним питання забезпечення централізованого зберігання непридатних пестицидів та агрохімікатів в загальній кількості понад 100 тонн у Горохівському, Ківерцівському, Маневицькому районах області.

Закінчується ліквідація колишнього базисного складу для зберігання пестицидів колишнього районного об’єднання “Сільгоспхімія”, розташованого на території ст. Рожище Львівської залізниці, який створює небезпеку для життя та здоров'я населення, яке проживає в районі розташування даного складу. Виникла складна ситуація, пов'язана встановленням перевищенням ГДК пестицидів в воді шахтних колодязів, розташованих в районі житлової забудови навколо складу. Через заборону органів СЕС використання для пиття забрудненої води, райдержадміністрацією було прийняте рішення про будівництво водогону до вулиць Гранична і Трудова. Кошторис витрат становив 258,1тис.грн.

На території ВАТ “Синтетика” проводиться будівництво дослідно-промислової установки по регенерації відпрацьованих мастил. Планова переробна потужність установки – 100000 т/рік сировини. Проект будівництва дослідно-промислової установки по переробці відпрацьованих мастил отримав позитивний висновок державної екологічної експертизи від 27.06.02 № 4/845.

В області не вирішено питання знешкодження, з дотриманням норм екологічної безпеки, небезпечних відходів - анатомічних відходів людського походження, які утворюються в процесі нагляду за пацієнтами в лікувальних закладах, в тому числі в обласному онкологічному диспансері.

Випадків виникнення надзвичайних ситуацій при поводженні з небезпечними речовинами і відходами в 2002 році на території області не зареєстровано.

Держуправлінням екології та природних ресурсів в області був розроблений координаційний план комплексних перевірок в 2003 році стану техногенно-екологічної безпеки на основних об’єктах області, в тому числі по поводженню з відходами, що затверджений першим заступником голови облдержадміністрації.

Щорічно на території області утворюється понад 1000 тис. м. куб твердих побутових відходів (ТПВ), які захоронюються на 7 полігонах та 20 сміттєзвалищах в населених пунктах області, на яких накопичено понад 9 млрд. тонн ТПВ. В 2002 році згідно з інвестиційними намірами облдержадміністрації на потреби будівництва і введення в дію полігонів ТПВ, що було передбачено Регіональною програмою “Екологія-2011”, профінансовано з бюджетів різних рівнів 2 млн. грн., в тому числі з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища 450 тис. грн.

Протягом 2002 року в пункті пропуску через державний кордон на автотерміналі шосе станції Ягодин службою екологічного контролю держуправління було затримано 10 автомобілів, які ввозили в Україну з Німеччини хімічні речовини та інші препарати без необхідних дозволів Мінекоресурсів України, узгоджень умов та режиму перевезення небезпечних вантажів УДАІ МВС України, а також фунгіциду незареєстрованого в Україні. Після представлення оформлених дозволів та необхідних документів на перевезення вищезазначених вантажів затримані автомобілі були відправлені вантажоотримувачам, а автомобіль з фунгіцидом повернутий вантажовідправнику.

На залізничних станціях пунктів пропуску та внутрішніх митницях області, у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.01р. №1429, при здійсненні екологічного контролю експортних партій вантажів виписувались екологічні декларації на відповідні вантажі, що вивозились з області, а при відсутності проведення екологічного контролю підконтрольних вантажів на кордоні, проводився екологічний контроль й імпортних партій таких вантажів. Крім цього, служба екологічного контролю на кордоні держуправління здійснювала контроль експортних партій металобрухту, а також контроль за ввезенням в Україну озоноруйнуючих речовин.

Проблемними питаннями в області залишаються:

  • Скорочення підприємствами викидів в атмосферу сірчистого ангідриду та окислів азоту, фреонів та стійких органічних забруднювачів (СОЗ) на виконання міжнародних угод, які підписані Україною.

  • Зменшення негативного впливу на навколишнє середовище викидів від автотранспорту.

  • Проблема переробки, утилізації та захоронення та знешкодження побутових та промислових відходів (в тому числі токсичних), а також проблема централізованого зберігання та знешкодження, з дотриманням норм екологічної безпеки непридатних та заборонених пестицидів. Фінансування будівництва полігонів для поховання ТПВ, що передбачено обласною та місцевими програмами поводження з відходами на період до 2012 року.

  • Через недостатнє фінансування, реалізація водоохоронних заходів, передбачених "Програмою розвитку водопровідно-каналізаційного господарства Волинської області на 1998-2005 роки", здійснюється незадовільно, до цього часу не розпочате будівництво та реконструкція багатьох важливих водоохоронних об'єктів;