Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічний стан Волинської області.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
137.73 Кб
Скачать

3. Рослинний і тваринний світ

Волинь багата ріками та озерами. Густота гідрографічної сітки тут у два рази більша, ніж у середньому по Україні. Через Волинь протікає понад 130 річок, тут знаходиться 170 озер, серед яких найбільшим є Світязь. Вода в озерах прісна, насичена киснем, чиста за мікробіологічним складом, часто має лікувальні властивості. В озерах водиться понад 30 видів риб, з яких найціннішим є вугор європейський.

Багата флора і фауна цієї древньої землі. Флора налічує 825 видів рослин, 28 з яких занесено до Червоної книги України. Третина території області вкрита мальовничими хвойними і мішаними лісами, у яких водяться козулі, олені, кабани, лосі, зубри та інші дикі звірі.

Загальна площа лісових площ в області складає 690 тис. га, або 31,7 відсотка загальної площі. Мисливські угіддя області займають територію 1500 тис. га. Місцеві ліси багаті грибами, ягодами, лікувальними травами, птахами і звіром, вони можуть задовольнити різноманітні потреби рекреантів у відпочинку, лікуванні, оздоровленні, загальному розвитку.

Природний водний фонд складає 220 озер загальною площею 14,3 тис. га, 130 малих і середніх річок загальною протяжністю 3,2 тис. км.

На Волині знаходиться три території водний - болотяних угідь міжнародного значення: Шацькі озера площею 32,8 тис. га, затон річки Прип’ять - 12 тис. га, затон річки Стохід - 10 тис. га.

Найбільший потенціал рекреаційних ресурсів сконцентрований в межах Шацького Національного природного парку, розташованого на північному заході Волині в безпосередній близькості до український - польському державному кордону. У межах парку знаходиться 22 унікальних озера карстового походження. Серед них найбільшими є Світязь, Пулемецьке, Люцимір, Крімноє.

Мисливські угіддя області складають 1581,5 тис.га і надані у користування 37 користувачам, основними з яких є обласна організація УТМР та державне лісогосподарське об'єднання "Волиньліс", за якими закріплено відповідно 52 та 32 відсотки всіх площ. Мисливські угіддя надані у користування і приватним комерційним структурам - це ТзОВ "Вікінг" (11,7 тис.га) та ТзОВ "Феміда - Інтер" (18,7 тис.га).

Чисельність основних видів мисливських тварин за останні 3 роки по всіх користувачах мисливських угідь в основному стабілізувалась, зменшення у межах до 10% від фактичної чисельності спостерігається лише для лося та зайця-русака, а незначне збільшення чисельності - у оленя плямистого, дикої свині, козулі. Однак низькі показники росту чисельності основних видів мисливської фауни свідчать як про недостатню роботу користувачів щодо її відтворення та охорони, так і про не збалансованість ведення лісового і мисливського господарства, де пріоритети відведені лісогосподарській діяльності

 Зменшення чисельності мисливських тварин привело і до зменшення їх добування. Затверджений ліміт добування копитних за останні 4 роки використаний по кабану лише на 39%, по козулі - на 61%. За 2001 рік ліміт використано відповідно на 43 і 70%. Взагалі ні по одному виду диких парнокопитних тварин по області їх чисельність не відповідає оптимальній. Користувачі мисливських угідь вводять в практику вольєрне розведення дикої свині.

Недостатньо проводиться робота по охороні та відтворенню видів тварин, занесених до Червоної книги України. Чисельність зубрів Волинської популяції на території ДЛМГ "Звірівське" становить 56 особин.

За минулий рік всіма природоохоронними органами за порушення правил полювання складено 211 протоколів, притягнуто до адміністративної відповідальності 205 чоловік і 8 до кримінальної відповідальності, стягнуто 7,2 тис.грн. штрафів, відшкодовано 2,9 тис. грн. збитків. У порушників вилучено 77 одиниць гладкоствольної та 2 одиниці нарізної зброї.