Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс філ. Етнопед..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
349.7 Кб
Скачать

Уманський державний педагогічний університет

Імені Павла тичини

Л.Йовенко

ЕТНОПЕДАГОГІКА

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ

КОМПЛЕКС

Умань – 2011

Йовенко Л.

Українське дитинознавство (навчально-методичний комплекс).

Умань:’’АЛМІ’’, 2011. – с.

Рекомендовано засіданням вченої ради інституту філології та

суспільствознавства Уманського державного педагогічного університету

імені Павла Тичини (Протокол № 1 від 4 вересня 2011 р.)

Рецензенти:

Сивачук Н.П. – кандидат педагогічних наук, професор,

Уманський державний педагогічний університет

імені Павла Тичини

Терешко І.Г. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української літератури та українознавства,

Уманський державний педагогічний університет

імені Павла Тичини

Йовенко Л. 2011

Програма навчальної дисципліни „Етнопедагогіка”

Особлива потреба у формуванні гармонійно, всебічно розвиненої особистості, наставника підростаючого покоління з багатогранними етнопедагогічними знаннями, духовно-моральними та естетичними якостями, особистості, яка стане справжнім носієм цих знань, взірцем їх застосування, зумовлюється великою значимістю народного виховного досвіду в умовах демократизації і гуманізації нашого суспільства. Надінформатизованість, комп’ютеризація чинять значний негативний вплив на родинне виховання дитини. Вона просиджує годинами перед комп’ютером, фактично живе у віртуальному світі, досить далекому від звичайних, нормальних людських стосунків, і не стільки розвивається, як деградує – не лише морально-духовно, а й фізично, розумово. Причину такої деградації вбачаємо як у досягненнях науково-технічного прогресу, так і в нездатності, непідготовленості батьків до повноцінного виховання власної дитини. Вкрай незадовільне використання українського родинновиховного досвіду зумовлює потребу підготовки молодих спеціалістів у вищому педагогічному навчальному закладі до застосування етнопедагогічного досвіду українського народу.

Генеральна конференція з питань освіти, науки та культури на 25-ій сесії в Парижі рекомендувала державам-членам ЮНЕСКО надавати перевагу таким способам репрезентації традиційних народних культур, які популяризують живі або колишні свідчення цих культур; вдосконалювати професійну підготовку фахівців у цьому напрямку. В епоху глобалізації актуальність турботи про збереження пам’яток матеріальної та духовної культури кожної нації не викликає ніякого сумніву. Модернізація системи освіти, як це визначено в Національній доктрині розвитку освіти України у ХХІ столітті, спрямовується на впровадження національної системи виховання, широке використання надбань народної педагогіки і культури.

Реалізації такої мети слугує навчальна дисципліна “Етнопедагогіка”, яка має виняткове значення у підготовці майбутніх учителів до педагогічної діяльності. Метою навчальної дисципліни є сформувати обсяг знань з народної педагогіки українського народу.

Серед основних завдань курсу:

1) ознайомлення студентів з теоретичними засадами та історією національної української етнопедагогіки;

2) розширення і поглиблення знань студентів про принципи та засоби виховного процесу;

3) правильне розуміння студентом сутності та мети сімейного виховання українців, формування особистості студента як професійного першовихователя;

4) поглиблення знань майбутніх педагогів про національні традиції, звичаї, обряди, свята, фольклорну спадщину тощо;

5) ознайомлення студентів з передовим педагогічним досвідом використання народнопедагогічних принципів у навчально-виховному процесі сім’ї і школи;

6) надихання дітей та молоді на збереження духовних надбань рідного народу, виховання високосвідомих представників української нації, носіїв і творців на­ціональної культури.

Наприкінці навчання студент повинен знати: історію етнопедагогіки; фактори народного виховання; засоби і методи етнопедагогіки.

Уміти: аналізувати наукові доробки вчених; записувати різні жанри дитячого фольклору.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 3 кредита – 54 год., із них 32 год. лекційних, 28 год. – практичних занять, 22 год. відведено на ІНДЗ і індивідуальну та 22 на самостійну роботу (таблиця 1).

Таблиця 1