Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
другаосвмодва.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
796.16 Кб
Скачать

Тема 5. Показники варіації

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТЕМИ

1. ПОНЯТТЯ ВАРІАЦІЇ ОЗНАК. ПОКАЗНИКИ ВАРІА­ЦІЇ

Розміри ознак, які характеризують кількісні зміни тих чи інших явищ, зазнають коливань. Як відомо, у певних межах ва­ріюють показники рівнів продуктивності праці і її оплати, уро­жайності сільськогосподарських культур і продуктивності тва­рин тощо. Ці коливання зумовлені певними факторами, які ді­ють у різних напрямах. Для узагальнюючої характеристики ста­тистичної сукупності за варіюючими ознаками розраховують се­редні величини. Але середня, характеризуючи варіаційний ряд у цілому, не враховує варіацію ознаки. Вона не показує, як роз­міщені навколо неї варіанти, тобто, чи зосереджені вони побли­зу середньої, чи значно відхиляються від неї. Середня не пока­зує характер варіації ознаки і ступінь її коливань.

У деяких випадках та ж сама середня може характеризу­вати зовсім різні сукупності. Тобто, у двох чи кількох сукуп­ностях середні величини однакові (за рівнем), а відхилення від цих середніх різні. У таблиці 5.1 наведено дані про виробничий стаж робочих двох відділків держгоспу (А і Б).

Середні, обчислені для обох сукупностей, будуть однакові:

; .

Відхилення від обчислених середніх мають різний харак­тер. У першому відділку стаж 120 працівників (30+60+30) із 132 (тобто 91%) відхиляється від середнього стажу (5 років) не більше як на 1 рік.

У другому відділку 70 випадків (10+50+10) із 170 мають та­ке ж саме відхилення  41%. Зрозуміло, що в першому випадку

Таблиця 5.1. Вихідні і розрахункові дані для обчислення серед­ньої (хi  стаж у роках; ni  кількість працівників)

А

Б

Хi

ni

хini

хi

ni

хini

2

1

2

2

30

60

3

5

15

3

20

60

4

30

120

4

10

40

5

60

300

5

50

250

6

30

180

6

10

60

7

5

35

7

20

140

8

1

8

8

30

240

Всього

132

660

170

850

середня характеристика більш надійна (типовіша), ніж у дру­гому. Якщо значення ознаки більше відхиляється від середньої (другий випадок), то досліджувана сукупність вважається менш однорідною, а середня менш надійною. Тому поряд із середніми величинами важливе теоретичне і практичне значення має вив­чення відхилень від середніх. При цьому являють інтерес як крайні відхилення, так і сукупність усіх відхилень. Від розмаху і розподілу відхилень залежить надійність середніх характерис­тик. Останні необхідно доповнювати показниками, які вимірю­ють відхилення від них, тобто показниками варіації.

Для кількісного виміру варіації досліджуваної ознаки мате­матична статистика розробила ряд показників: розмах варіації, середнє лінійне відхилення, середній квадрат відхилень (диспер­сія), середнє квадратичне відхилення, коефіцієнт варіації.

У таблиці 5.2 названі статистичні характеристики представ­лені структурними їх формулами. Серед коефіцієнтів варіації найбільш вживаний показник, який вираховується за середнім квадратичним відхиленням.

Розмах варіації, являючи собою різницю між крайніми (екстремальними) значеннями ознаки варіаційного ряду, дає ли­ше загальне уявлення про розміри варіації, тобто її наближену оцінку. Величина ця нестійка і значною мірою залежить від ви­падковостей. Вона не дає уявлення про розміри відхилень ва­ріант одна від одної в проміжку між крайніми їх значеннями. Особливістю показника розмаху варіації (R) є те, що він не ві­дображує відхилень усіх варіант у ряді розподілу, не враховує частоти, а величина його залежить від двох крайніх значень оз­наки.

Тому для узагальненої характеристики розміру цих відхи­лень розраховують середню із відхилень.

Термін “відхилення від середньої” означає різницю між ва­ріантою і середньою арифметичною у даній сукупності. Необ­хідно пам'ятати, що в розрахунках завжди віднімають середню від варіанти, а не навпаки.

Оскільки сума додатних і від'ємних відхилень завжди дорів­нює нулю (властивість середньої арифметичної), умовно припу­скають, що всі відхилення мають однаковий знак. Сума таких відхилень, поділена на їх число, має назву середнє лінійне відхилення (d). Цей показник значно переважає перед розма­хом варіації (R) щодо повноти коливання ознаки. Чим більша

Таблиця 5.2. Формули розрахунку показників варіації

Статистична характеристика варіації

Форма, зумовлена відсутністю чи наявністю статистичних ваг

Незважена

зважена

Розмах варіації

R=xmaxxmin

R=xmaxxmin

Середнє лінійне відхилен­ня

Дисперсія (девіата), се­редній квадрат відхилень

Середнє квадратичне від­хилення

Коефіцієнт варіації:

По варіаційному розма-­

Ху (коефіцієнт осциляції)

По середньому лінійно-

Му відхиленню (нерів-

Нота)

По середньому квадра-

Тичному відхиленню

його величина, тим менш однорідною вважається сукупність. Показник середнього ліній­ного відхилення в статистиці засто­совують рідко. Для визначення міри варіації частіше отримані відхилення підносять до квадрата, а з квадратів відхилень об­числюють середню величину. Одержана таким чином міра варі­ації називається середнім квадратом відхилень, або дис­персією (2). Якщо добути квадратний корінь із дисперсії, одержимо се­реднє квадратичне відхиленння (). Дана статистична ве­личина характеризує абсолютну міру варіації, це іменоване чис­ло і ви­ражається в тих же одиницях виміру, в яких виражені варіанти. Середнє квадратичне відхилення називається також стандартним відхиленням, стандартом, або просто сигмою.

Залежно від виду середньої арифметичної (простої чи зва­женої) середній квадрат відхилень і середнє квадратичне від­хилення може бути простим і зваженим за формою розрахунку.

Таблиця 5.3. Вихідні і розрахункові дані для обчислення показників варіації

А

Б

Xi

Ni

Xi

ni

2

3

4

5

6

7

8

Всього

1

5

30

60

30

5

1

132

-3

-2

-1

0

1

2

3

9

4

1

0

1

4

9

9

20

30

0

30

20

9

118

2

3

4

5

6

7

8

30

20

10

50

10

20

30

170

-3

-2

-1

0

1

2

3

9

4

1

0

1

4

9

270

80

10

0

10

80

270

720

Середнє квадратичне відхилення () і дисперсія (2) є за­гальноприйнятими показниками міри варіації ознаки, мають ши­роке застосування в статистиці.

Здійснимо розрахунок названих статистичних характерис­тик за даними раніше розглянутого прикладу про середній стаж працівників (табл. 5.3).

Розмах варіації

Величина дисперсії відповідно для об'єктів А і Б станови­тиме:

Звідси знаходимо: A=Б= Як ба­чимо, у другому випадку середнє квадратичне відхилення Б більш як у два рази перевищує величину A. Отже, другий ряд розподілу характеризується більш високою варіацією ознаки, ніж перший.

Середнє квадратичне відхилення використовується і як са­мостійна статистична характеристика, і як основа для побудови (обчислення) інших статистичних характеристик: коефіцієнтів варіації, помилок репрезентативності різноманітних характерис­тик розподілу, коефіцієнтів кореляції і регресії, елементів дис­персійного аналізу, формул регресій.

За своєю величиною  залежить не тільки від ступеня ва­ріації, а й від абсолютних рівнів варіант і середньої.

Тому порівнювати стандартні відхилення, розраховані за варіаційними рядами з різнойменними ознаками (як і з різними рівнями) безпосередньо не можна.

Можливість такого порівняння забезпечує показник про­центного відношення середнього квадратичного відхилення і се­редньої арифметичної  коефіцієнт варіації (V). Цей показ­ник характеризує відносну міру варіації і дозволяє порівнювати ступінь варіації в рядах розподілу з різним рівнем середніх.

Наприклад, якщо для врожайності зернових культур в од­ній області 1=20 ц і x1=30 ц, а в другій  2=8 ц і x2=20 ц, то по абсолютній величині варіація в першому випадку більша (9>8), а відносна міра варіації менша:

;

.

Коефіцієнт варіації зручний для порівняння варіації різних явищ. Наприклад, якщо при порівнянні коефіцієнтів варіації ві­ку робітників і рівня їх трудоучасті (сума відпрацьованого часу  люд.-год) виявиться, що коефіцієнт варіації віку V=5,2%, а коефіцієнт варіації трудоучасті V=14,6%, то робиться висно­вок про те, що рівень трудоучасті варіює більше, ніж вік.

Коефіцієнт варіації є оцінкою надійності середньої. При величині V=5% варіація вважається слабкою, 6-10  помір­ною, 10-20  значною, 21-50  великою, V>50%  дуже великою.

2. ЗАГАЛЬНА, МІЖГРУПОВА І ВНУТРІШНЬОГРУ­ПОВА ДИСПЕРСІЯ

В процесі аналізу факторів, які обумовлюють значення дисперсії досліджуваної ознаки, застосовують три види дисперсій цієї ознаки: загальну, міжгру­пову і внутрішньогрупову. При цьому вихідні незгруповані дані (за якими обчислюють загальну дисперсію) далі розподіляють на групи за будь-яким фактором, що впливає на досліджувану ознаку.

Отримані значення вказаних дисперсій математично зв»язані між собою, а саме: сума міжгрупової та внутрішньогрупової дисперсій дорівнює загальній дисперсії ознаки. В цьому проявляється правило додавання дисперсій.

Таблиця 5.4. Формули обчислення дисперсій

Вид дисперсії

Формула

Примітка

Загальна

ni  частота ознаки

Міжгрупова

J  номер групи

Nj обсяг групи

Nj =ni

 групова середня j-ї групи

Внутрішньо­групова

 часткові (групові) дисперсії

Загальна дисперсія  це середній квадрат відхилень зна­чень ознаки всієї сукупності щодо загальної середньої.

Міжгрупова дисперсія  це середній квадрат відхилень гру­пових середніх відносно загальної середньої.

Внутрішньогрупова дисперсія  це середня арифметична часткових (групових) дисперсій, зважена обсягами груп.

У таблиці 5.4 наведені структурні формули обчислення на­званих видів дисперсій.

Дуже важливо розуміти зміст кожного виду дисперсій. Значення дисперсії завжди обумовлюється впливом певних факторів.Деякі з цих факторів досліджуюють, а інші залишаються недослідженими. Адже серед факторів є й чисто випадкові, які невідомі для дослідника. Загальна дисперсія характеризує вплив усіх факторів ( як досліджуваних, так і недосліджуваних) на варіацію ознаки. Міжгрупова дисперсія характеризує ту частину загальної дисперсії ознаки, яка обумовлена впливом досліджуваного фактора (групувальної ознаки). Внутрішньогрупова дисперсія характеризує відповідну частину дисперсії, яка обумовлена впливом решти факторів (крім досліджуваних).

Наприклад, Урожайність пшениці варіює по ділянках землі.За вихідними даними про урожайність можна обчислити загальну дисперсію урожайності. Нехай умовно ця величина складає 10 одиниць. Якщо необхідно дослідити вплив фактора внесення органічних добрив на урожайність пшениці, то всі ділянки розподіляють на групи за кількістю внесених добрив на 1 га. Далі зіставляючи середні групові значення урожайності з загальною середньою урожайністю обчислюють міжгрупову дисперсію урожайності пшениці. Нехай умовно ця величини складає 6 одиниць. Міжгрупова дисперсія завжди буде меншою від загальної дисперсії урожайності, оскільки міжгрупова дисперсія характеризує вплив лише одного фактора на варіацію урожайності, а саме внесення органічних добрив. Потім обчислюють групові дисперсії урожайності для кожної групи ділянок. При цьому зіставляють значення урожайності ділянок даної групи з середнім груповим значенням урожайності цієї ж групи.Кількість групових дисперсій дорівнює кількості груп ділянок. Обчисливши середню величину з групових дисперсій отримують внутрішньогрупову дисперсію урожайності. Вона в нашому прикладі буде дорівнювати 4 одиниці. Отже, відповідно до правила додавання дисперсій матимемо: 6 одиниць + 4 одиниці = 10 одиниць.

За результатами такого дослідження можна зробити важливий висновок: загальна варіація урожайності пшениці на досліджуваних ділянках на 60% (відношення міжгрупової дисперсії до загальної дисперсії називають кореляційним відношенням) обумовлена впливом фактора внесення органічних добрив.Відповідно на 40% варіація урожайності пшениці залежить від решти (недосліджуваних або випадкових) факторів.

3. ДИСПЕРСІЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ОЗНАК

При дослідженні альтернативних ознак також обчислюють дисперії цих ознак. Розглянемо, наприклад, альтернативну ознаку “Х” - явку студентів на лекцію. Ця ознака має два альтернативних значення: “явка” та “неявка” студентів на лекцію.Нехай з усіх 30 студентів групи (n =30) на лекцію з”явились 27 студентів, 3 студенти не з”явились. Вводимо такі поняття і символи: “явку” позначаємо символом “1”, а “неявку” символом “0”; частку явок позначаємо символом “Р” ( у нашому прикладі Р= 27:30=0,9), а частку неявок символом “q” ( у нашому прикладі q = 3:30=0,1). Завжди: Р + q = 1, тобто 0,9 + 0,1 = 1. Тоді за відомою формулою середньої арифметичної зваженої, у якій значення ознаки “1” та “0” зважують за частками “р” та “q” отримаємо середню величину, яка завжди дорівнює “р” ( у нашому прикладі 0,9). Аналогічно за відомою формулою зваженої дисперсії отримуємо величину дисперсії, яка завжди дорівнює “рq” ( у нашому прикладі 0,9*0,1 = 0,09). Практичне застосування дисперсії альтернативної ознаки розглядається в темі “Вибірковий метод”.

4.МАТЕМАТИЧНІ ВЛАСТИВОС­ТІ ДИСПЕРСІЇ

Знаючи математичні властивості дисперсії, можна спрости­ти вирахування її величини. Розглянемо їх.

1. Якщо із усіх значень варіант відняти постійне число А, то величина дисперсії не зміниться: .

Таким чином, середній квадрат відхилень можна вирахува­ти не за величинами варіант, а за відхиленням їх від будь-якого постійного числа, тобто:

2. Якщо значення варіант поділити на постійне число А, то величина дисперсії зменшиться в А2, а середнє квадратичне від­хилення в А разів:

Із цього випливає, що варіанти можна поділити на будь яке постійне число, обчислити середнє квадратичне відхилення, а потім помножити його на це постійне число:

.

3. Якщо вирахувати середній квадрат відхилень будь-якої величини (А), яка відрізняється в тій чи іншій мірі від серед­ньої , то величина його завжди буде більша середнього квад­рата відхилень, обчисленого щодо середньої: .

Отримане перевищення дорівнюватиме квадрату різниці між середньою і умовно взятою величиною, тобто . Це все можна подати в такому запису:

Розглянута властивість середнього квадрата відхилень доз­воляє зробити висновок про те, що дисперсія від середньої завжди менша за дисперсії, обчислені від будь-яких інших ве­личин , тобто вона має властивість мінімальності.

4. Дисперсія постійної величини дорівнює нулю:

Ця властивість випливає з того, що дисперсія є показни­ком розсіювання варіант навколо середньої арифметичної, а се­редня арифметична постійної величини дорівнює цій величині.

Ряд властивостей дисперсій грунтується на рівності: Тобто, дисперсія дорівнює різниці між се­редньою арифметичною квадратів варіант і квадратом середньої арифметичної.

РОЗРАХУНКОВА РОБОТА

Завдання 1.За даними табл.5.5 обчислити показники варіації

Таблиця 5.5.Дані про кількість автомобілів по підприємствах

Номер підприємства

1

2

3

4

5

6

Кількість автомобілів,шт.(Х)

8

15

12

11

10

12

Виконання завдання 1.

Примітка: в табл.5.5 використані вихідні дані з попередньої теми, де обчислена середня арифметична, яка складає 11,33 шт.

Розмах варіації Rх = Х макс.- Х мін. = 15-8 = 7 шт.

Середнє лінійне відхилення для незгрупованих даних обчислюють за формулою 5.1.

(5.1)

З допоміжних розрахунків, наведених в табл. 5.2 та враховуючи, що середня складає 11,33, маємо: l = 10 : 6 = 1,67 шт.

Таблиця 5.2. Розрахунки до показників варіації

Х

/Х-11,33/

(Х-11,33)2

1

8

3,33

11,11

2

15

3,67

13,44

3

12

0,67

0,44

4

11

0,33

0,11

5

10

1,33

1,78

6

12

0,67

0,44

Сума

68

10,00

27,33

Дисперсію (σ2 )для незгрупованих даних обчислюють за формулою 5.2.

(5.2)

З допоміжних розрахунків, наведених в табл. 5.2 та враховуючи, що середня складає 11,33, маємо: σ2 = 27 : 6 = 4,56.

Середнє квадратичне відхилення це корінь квадратний з дисперсії, тобто:

Коефіцієнт варіації це процентне відношення середнього квадратичного відхилення до середньої арифметичної величини:

V = (2.13 :11,33) 100 = 18,83 %.

Завдання 2. За згрупованими даними табл.5.6 обчислити показники варіації

Таблиця 5.6. Розподіл підприємств за рівнем

фондоозброєності праці

Група підприємств за фондоозброєністю праці,тис.грн. (X)

Кількість підприємств (f)

75-80

3

80-85

5

85-90

8

90-95

6

95-100

3

Разом

25

Виконання завдання 2

Примітка: в табл.5.6 використані вихідні дані з попередньої теми де розрахована середня арифметична, яка складає 87,7 тис.грн.

В допоміжній таблиці 5.7 інтервали значень Х замінені центрами інтервалів і виконані необхідні розрахунки відповідно до формул показників варіації.

Таблиця 5.7. Розрахунки до показників варіації

Х

f

/Х-87.7/f

(Х-87.7)2f

77,5

3

33.6

312.12

82,5

5

26.0

135.2

87,5

8

1.6

0.32

92,5

6

28.8

138.24

97,5

3

29.4

288.12

Сума

25

119.4

874

Розмах варіації Rх = Х макс.- Х мін. = 100-75 = 25 тис.грн.

Середнє лінійне відхилення для згрупованих даних обчислюють за формулою 5.3.

(5.3)

Дисперсію (σ2 )для згрупованих даних обчислюють за формулою 5.4.

(5.4)

З допоміжних розрахунків, наведених в табл. 5.4 маємо: σ2 = 874 : 25 = 34,96.

Середнє квадратичне відхилення це корінь квадратний з дисперсії, тобто:

Коефіцієнт варіації це процентне відношення середнього квадратичного відхилення до середньої арифметичної величини:

V = (5,91 :87,7) 100 = 6,74 %.

Завдання 3. Обчислити дисперсії альтернативних ознак (кожної породи свиней) на основі атрибутивного ряду розподілу господарств за породою свиней

Таблиця 5.8. Розподіл господарств за породою свиней

Породою свиней

Кількість господарств

Біла велика

17

Біла степова

4

Ряба степова

5

Миргородська

4

Разом

30

Кожну породу можна розглядати як альтернативу усім іншим породам тобто мова йде про обчислення дисперсій альтернативних ознак.

Середня величина альтернативної ознаки дорівнює частці значення “так” (частці даної породи) і позначається у вибірці символом W. Дисперсія альтернативної ознаки дорівнює: W(1-W).

Для породи Біла велика

  1. частка W = 17 : 30 = 0,57

  2. дисперсія W(1-W) = 0,57 (1-0,57) = 0,245

Для породи Біла степова

  1. частка W = 4 : 30 = 0,13

  2. дисперсія = 0,13(1-0,13) = 0,113

Для породи Ряба степова

  1. частка W = 5 : 30 = 0,17

  2. дисперсія = 0,17(1-0,17) = 0,141

Для породи Миргородська

1) частка W = 4 : 30 = 0,13

  1. дисперсія = 0,13(1-0,13) = 0,113

Завдання 4. Обчислити загальну, міжгрупову та внутрішньогрупову дисперсії середньодобового приросту 1 гол. (ознака Х) за даними таблиць 5.8

Таблиця 5.8.Вихідні дані 10%-ої випадкової вибірки господарств

№ господарства

Порода свиней

Середній добовий приріст 1 гол.,г (Х)

1

Біла велика

450

2

Біла велика

470

3

Біла велика

460

4

Біла степова

350

5

Ряба степова

380

6

Ряба степова

460

7

Біла велика

320

8

Біла степова

380

9

Біла степова

450

10

Біла велика

560

11

Біла велика

370

12

Біла степова

400

13

Ряба степова

490

14

Ряба степова

300

15

Біла велика

380

16

Біла степова

300

17

Біла велика

350

18

Біла велика

340

19

Біла велика

510

20

Біла степова

550

21

Ряба степова

500

22

Біла степова

320

23

Біла велика

300

24

Біла велика

560

25

Біла велика

370

26

Біла степова

340

27

Біла велика

470

28

Біла велика

420

29

Біла велика

300

30

Біла велика

450

Обчислення загальної дисперсії середньодобового приросту наведено в табл. 5.9.

Таблиця 5.9. Розрахунки до визначення загальної дисперсії

№ господарства

Порода свиней

Середній добовий приріст 1 гол.,г (Х)

(Х – Хс)2

1

Біла велика

450

1600

2

Біла велика

470

3600

3

Біла велика

460

2500

4

Біла степова

350

3600

5

Ряба степова

380

900

6

Ряба степова

460

2500

7

Біла велика

320

8100

8

Біла степова

380

900

9

Біла степова

450

1600

10

Біла велика

560

22500

11

Біла велика

370

1600

12

Біла степова

400

100

13

Ряба степова

490

6400

14

Ряба степова

300

12100

15

Біла велика

380

900

16

Біла степова

300

12100

17

Біла велика

350

3600

18

Біла велика

340

4900

19

Біла велика

510

10000

20

Біла степова

550

19600

21

Ряба степова

500

8100

22

Біла степова

320

8100

23

Біла велика

300

12100

24

Біла велика

560

22500

25

Біла велика

370

1600

26

Біла степова

340

4900

27

Біла велика

470

3600

28

Біла велика

420

100

29

Біла велика

300

12100

30

Біла велика

450

1600

Сума

Х

12300

193800

За даними табл. 5.9 загальна середня величина ознаки Хс = 12300 : 30 = 410 (г), а загальна дисперсія дорівнює 193800 : 30 = 6460.

Далі проведемо групування господарств за фактором породи свиней. Результати групування наведені в табл. 5.10. В цій же таблиці наведені допоміжні розрахунки до міжгрупової дисперсії. За цими розрахунками міжгрупова дисперсія дорівнює 6500 : 30 = 217.

5.10. Залежність продуктивності свиней від породи

Порода свиней

Кількість господарств

Середній добовий приріст 1 гол. По групах , г (Хсі)

( Хсі–Хс)2

Біла велика

17

416

612

Біла степова

8

386

4608

Ряба степова

5

426

1280

Сума

30

Х

6500

Далі обчислюємо групові дисперсії. За даними табл. 5.11 дисперсія в першій групі (17 господарств,порода Біла велика) складає: 112118 : 17 = 6599.

Таблиця 5.11. Розрахунки до дисперсії в першій групі (порода Біла велика)

Номер господарства

Х1

1 – Хс1)2

1

450

1124

2

470

2865

3

460

1895

7

320

9307

10

560

20601

11

370

2160

15

380

1330

17

350

4418

18

340

5848

19

510

8748

23

300

13565

24

560

20601

25

370

2160

27

470

2865

28

420

12

29

300

13565

30

450

1124

Сума

7080

112188

За даними табл. 5.12 дисперсія в другій групі (8 господарств, порода Біла степова) складає: 46388 : 8 = 5798.

Таблиця 5.12. Розрахунки до дисперсії в другій групі (порода Біла степова)

Номер господарства

Х2

2 – Хс2)2

4

350

1314

8

380

39

9

450

4064

12

400

189

16

300

7439

20

550

26814

22

320

4389

26

340

2139

Сума

3090

46388

За даними табл. 5.13 дисперсія в третій групі (5 господарств, порода Ряба степова) складає: 28720 : 5 = 5744.

Таблиця 5.13. Розрахунки до дисперсії в другій групі (порода Ряба степова)

Номер господарства

Х3

3 – Хс3)2

5

380

2116

6

460

1156

13

490

4096

14

300

15876

21

500

5476

Сума

2130

28720

На основі групових середніх отримуємо внутрішньогрупову дисперсію: (6599*17 + 5798*8 + 5744*5) : 30 = 187296 : 30 = 6243.

Перевіряємо правило додавання дисперсій: 217 + 6243 = 6460.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Завдання 1.За даними табл.5.14 обчислити показники варіації

Таблиця 5.14.Дані про кількість тракторів по підприємствах

Номер підприємства

1

2

3

4

5

6

Кількість тракторів,шт.

6

13

14

9

10

8

Завдання 2. За даними табл.5.15 обчислити показники варіації

Таблиця 5.15. Розподіл господарств за рівнем

Урожайності картоплі

Група господарств за урожайністю картоплі, ц/га

Кількість підприємств (f)

70-80

4

80-90

5

90-100

8

100-110

7

110-120

3

Разом

27

Завдання 3. Обчислити дисперсії альтернативних ознак (кожного сорту картоплі) за даними табл. 5.16.

Таблиця 5.16. Розподіл господарств за сортом кортоплі

Сорт картоплі

Кількість господарств

Лорх

8

Чарівниця

14

Огоньок

5

Завдання 4. Обчислити загальну, міжгрупову та внутрішньогрупову дисперсії урожайності картоплі за даними таблиці 5.17

Таблиця 5.17.Урожайність картоплі в залежності від сорту

№ господарства

Сорт картоплі

Урожайність картоплі, ц/га

1

Огоньок

90

2

Огоньок

100

3

Лорх

90

4

Чарівниця

110

5

Лорх

120

6

Чарівниця

110

7

Огоньок

100

8

Огоньок

100

9

Огоньок

120

10

Лорх

90

11

Лорх

110

12

Лорх

120

13

Чарівниця

120

14

Чарівниця

110

15

Чарівниця

100

16

Огоньок

120

17

Огоньок

130

18

Лорх

90

19

Чарівниця

110

20

Чарівниця

120

21

Чарівниця

110

22

Лорх

100

23

Чарівниця

120

24

Лорх

110

25

Лорх

130

26

Чарівниця

90

27

Чарівниця

120

28

Огоньок

110

29

Лорх

110

30

Лорх

100