Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дубль 2.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
160.06 Кб
Скачать

Встановлення та оформлення результатів перевірки

Наступною стадією при проведенні перевірки є встановлення та оформлення її результатів. За резульатами випробувань складається рекомендований протокол випробуваь встановленого зразка. Протокол складають і підписують державні інспектори, спеціалісти, залучені до перевірки, представники суб’єкта підприємницької діяльності. Протоколи випробувань додаються до основного акта перевірки незалежно від її результатів.

Результати випробувань зразків (проб) поширюються на продукцію, що перевіряється (партію, партії) відповідно до вимог, викладених у нормативних документах на дану продукцію. В разу суцільного контрол державний інспектор поширює результати випробувань зразків (проб) на весь обсяг партії, що перевіряється, виходячи з рівня дефектності, який дорівнює нулю. При цьому всі відібрані зразки (проби) мають відповідати нормативним документам. У разі невідповідності нормативним документам їоча б одного зразка (проби) вся первірена партія бракується, тобто вважається, що вона не відповідає нормативним документам.

Державні інспектори контролюють проведення періодичних випробувань продукції шляхом встановленя наявності протоколів випробувань згідно з програмою періодичних випробувань, умов їх проведення (акредитовані чи атестовані випробувальні підрозділи або лабораторії), а також обсягів продукції, що пройшла випробування відповідно до чинних стандартів, технічних умов та іншої технічної документації на продукцію.

При перевірці додержаня технологічної дисципліни встановлють стан технологічної дисципліни на операціях, що зумовлюють якість деталей, складальних одиниць і готових виробів; наявність контролю технологічного процесу; наявність на робочих місцях технологічни карт, робочих інструкцій, описів, рецептур, регламентів та їх додержання; забезпеченість виробничих підрозділів оснащенням, його стан; наявність тимчасових дозволів на відхилення від вимог конструкторської і технологічної документації, ступінь їхнього впливу на додержання вимог нормативних документів; додержання графіків періодичного контролю технологічного обладнання, оснащення (графіків планово-попереджувального ремонту).

При перевірці додержання метрологічних норм і правил встановлюють забезпеченість технологічних операцій асобами вимірювальної техніки (далі – ЗВТ) і методиками виконання вимірювань; стан ЗВТ і відповідність умов їх експлуатації вимогам експлуатаційних документів; вплив порушень метрологічних норм і правил на якість продукції, що випускається.

За результатами державного нагляду складається акт перевірки додержання вимог стандартів, норм і правил встановленого зразка, який є підставою для вжиття заходів за порушення стандартів, норм і правил, а також для контролю й обліку діяльності ДЦСМС. Акт підписують всі учасники перевірки. Відповідальність за викладені в акті результати несе керівник перевірки. Представники суб’єкта підприємницької діяльності мають право викласти претензії щодо результатів перевірки в окремому матеріалі, що долучається до акта.

В разі відмови від підписання акта з боку представників суб’єкта підприємницької діяльності керівник перевірки підписує його, фіксуючи відмову. Акт перевірки в цьому разі вважається дійсним.

Акт перевірки має включати такі основні розділи:

«Вихідні дані» - відображаються відомості згідно з пунктами 5.2, 5.3. Інструкції про державий нагляд, а також заходи щодо усунення встановлених недоліків, що вжиті суб’єктом підприємницької діяльності;

«Результати перевірки додержання стандартів, норм і правил» - вказуться позначення і назви нормативних документів, додержання вимог яких перевірялось;дані про відбір зразків (проб) продукції, що перевірялась, про стан і застосування ЗВТ, необхідних для перевірки, про відповідність перевіреної продукції вимогам нормативних документів; також інші дані, потрібні для об’єктивної оцінки якості продукції та стану її виробництва;

«Причини порушень вимог стандартів, норм і правил» - встановлюються при невідповідності якості продукції вимогам нормативних документів. У розділі відображаються конкретні причини, що призвели до випускупродукції з порушенням вимог стандартів, норм і правил. Ними можуть бути:

  • недоліки розробки (проектування) продукції;

  • недоліки підготовки виробництва

  • незабезпеченість підприємства нормативними документами;

  • відсутність необхідних умов для вимірювання і випробування продукції;

  • неадовільна організація приймального контролю;

  • низька якість сировини, матеріалів, напівфабрикатів, складових частин та готових виробів;

  • незадовільна організація контролю технологічного процесу й контролю за станом технологічного обладнання;

  • порушення технологічної дисципліни при виробництві перевіреної продукції;

  • невідповідність застосування нормативних документів вимогам чинних стандартів;

  • порушення метрологічних норм і правил;

  • недоліки конструкторської технологічної документації;

  • незадовільний стан обладнання, інструмента й оснащення;

  • незадовільне зберігання сировини, матеріалів, напівфабрикатів, складових частин та готових виробів.

Виявлені причини вказуються конкретно з кожного порушення і розкриваються в повному обсязі.

«Висновки» - наводиться загальний висновок про якість перевіреної продукції; вказуються конкретні дані і фаакти, що підтверджують встановлені порушення нормативних документів, період, в якому мали місце порушення якості продукції; наводяться факти реалізації такої продукції та інші дані, потрібні для застосування заходів до представників суб’єкта підприємницької діяльності.

До акта перевірки обов’язково додаються акт вібору зразків (проб) і протокол випробувань. Крім того, залежно від характеру порушень і заходів впливу, що застосовуються, можуть додаватися довідка про обсяг реалізації продукції за кожний місяць, в якому мало місце порушення; приписи про усунення порушень стандартів, норм і правил, про заборону реалізації перевіреної партії продукції; протоколи про адміністративні правопорушення; пропозиції (при необхідності) про перегляд чинних нормативних документів на продукцію, сировину, матеріали, напівфабрикати і складові частини.

Якщо встановлено, що перевірена продукція відповідає вимогам нормативних документів, при оформленні акта перевірки додержання вимог стандартів, норм і правил заповнюється розділ «Вихідні дані» в розділі «Результати перевірки додержання стандартів, норм і правил» робиться запис про те, що перевірена продукція відповідає вимогам нормативних локументів (з доданням акта відбору зразків (проб) продукції і протоколу випробувань).

У разі відсутності продукції, що підлягає контролю, державний інпктор складає акт довільної форми, до якого додається одержана від суб’єкта підприємницької діяльності довідка-підтвердження, що така продукція на час перевірки відсутня, із зазначенням строку початку її виробництва. В акті перевірки додержання вимог стандартів, норм і правил робиться запис: «Реалізацію продукції без пред’явлення її для контрою ДЦСМС не здійснювати. В разі реалізації такої продукції бу пред’явлення її для контролю суб’єкт підприємницької діяльності несе відповідальність згідно з пп.4 ч.1 ст.8 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення» від 8 квітня 1993 р. № 30-93».

При ухиленні суб’єкта підприємницької діяльності від прид’явлення продукції для перевірки державний інспектор складає акт довільної форми, в якому визначаються обсяг і вартість випущеної продукції з моменту встановлення факту ухилення.

Примірники акта перевірки додержання вимог стандартів, норм і правил у строк не пізніше п’яти днів з моменту його підписання надсилаються суб’єкту підприємницької діяльності, ДЦСМС, який спеціалізується за даним видом продукції, Укранському науково-дослідному інституту стандартизації, сертифікації та інформатики (далі УкрНДІССІ). У випадку ухилення цього органу від надання вказаного акта, його можно спонукати до видачі документа за допомогою адміністративних і судових засобів.

Державній нагляд здійснюється за планами органів державного нагляду або за зверненням громадян у формі перевірки додержання: стандартів, норм і правил крім будівельних норм і правил при розробці, виробництві, випуску, зберігані, транспортуванні, використанні, експлуатації, реалізації та утилізації продукції, за винятком стадії реалізації товарів у сфері торгівлі, випуску і реалізації на підприємтсвах громадського харчування та надання послуг громадянам як споживачам, шляхом проведення періодичних або постійних перевірок через вибірковий або суцільний контроль.

Перевірка за зверненнями громадян проводиться відповідно до законодавства про порядок розгляду пропозицій та заяв громадян.

Результати перевірки оформляються актом, форма і порядок складання якого визначаються Держстандартом України.

Державний нагляд з додержанням стандартів, норм і правил, за станом засобів вимірювання, а також інших вимог, пов’язаних з якістю продукції, здійснює Держспоживстандарт України, його територіальні органи – центри стандартизації, метрології та сертифікації, а також інші спеціально уповноважені на це органи відповідно до чинного законодавства в усіх галузях народного господарства на всій території України. Види нагляду за впровадженнямта додержанням стандартів надано на рис 1.

Основним завданням державного нагляду за додержанням стандартів, норм і правил є захист прав споживачів, інтересів держави та підприємств, сприяння запобіганню порушень законів Украхни та положень нормативних документів, які містять обов’язкові умови до об’єктів стандартизації, передусім до безпеки, якості продукції, охорони праці та навколишнього природного середовища. Відповідно до цього завдання державний нагляд здійснюється шляом контролю за додержанням підприємствами і організаціями незалежно від форм власності стандартів, вимог і правил нормативних документів під час розроблення та виробництва продукції, а також сировини, матеріалів, напівабрикатів і комплектуючих виробів.