Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_заняття.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
123.9 Кб
Скачать

2. Бережи честь змолоду

Третьою перлиною, яку потрібно берегти ще змолоду є честь. Саме слово честі має кілька значень, які нам зачитає студентка:

Честь - 1) сукупність вищих моральних принципів, якими людина керується у своїй особистій і громадській поведінці;

2)Те, що дає право на повагу, пошану, визнання;

3)Те, що є характеристикою величі, гордості;

4)Дівоча невинність, гідність.

Народна мудрість каже: «Гроші втратити - мало втратити, здоров'я втратити -багато втратити, втратити честь - втратити все». Повірте, з усіх людських втрат найтяжче повернути собі добре ім'я. Вивчаючи навколишній світ, пізнавайте й самих себе, частіше запитуйте себе: який (яка) я? Аналізуйте свої думки, бажання, вчинки: чи варті вони самоповаги? Чи подобаєтеся ви собі такими, як ви є? Чи прагнете стати кращими? Як цього досягти? Такі думки, питання та пошук відповідей на них - це робота душі, без якої немає самовиховання, самовдосконалення.

Цінуючи власну гідність, шануйте це почуття. Будьте непримиренними до приниження людини людиною. Відомий французький письменник Жорж Сіменон писав: «Найстрашніший злочин перед людиною, це переконати людину в її нікчемності порівняно з іншими людьми. Забрати в людини почуття власної гідності, самоповаги, можна довести її до відчаю, до крайності, штовхнути її на самогубство і навпаки на злочин».

3. Справедливість - то перлина успіху.

Людина, яка не є справедливою не зможе зберегти своєї честі. Тому наступною духовною перлиною є справедливість. У нашому світі є багато несправедливості і користолюбства. Напевно кожен з вас відчув хоча б раз відчув це на собі. Серце кипіло від обурення, але нічого не можна було зробити. Але запитаймо себе, чи ми є завжди справедливими?

Дорогі студенти, як ви думаєте для чого потрібна справедливість?

(Бесіда із студентами)

Насамперед, справедливість потрібна в державі. Незалежно від того, де ти народився, якої ти національності ти маєш такі самі права як і кожна людина. Всі люди мають бути рівні і діяти справедливо в стосунках з ближнім.

Кожен з нас повинен досягти справедливості відносно себе. Таку справедливість можна назвати особистою. Хіба ми маємо право вимагати від когось того, що самі не робимо? І так є дуже часто. Інколи ми гнівно обурюємось на якусь несправедливість щодо нас, але забуваємо про те, якими є ми самі щодо інших. У Книзі Книг - у Святому Писанні є «Золоте правило», дане людям від Бога: «Отже, що ви б хотіли, щоб люди вам робили, те ви їм робіть». І це справді золоті слова у яких є глибока істина. Але щоб виховати в собі таку рису як справедливість.

Ми повинні справедливо аналізувати свої вчинки та прагнення. Це дасть змогу виховати в собі сильну особистість та досягти поставлених цілей. Людина, що чинить кривду має в своєму серці страх, бо не хоче, щоб її викрили. Вона шукає нових методів приховати це і знову й знову грузне в «болоті неправди і зла». А як ставляться до того, хто є справедливим? Його поважають, йому довіряють, йогу люблять.

Отож, якщо ви майбутні фінансисти, хочете досягти успіху, поваги, щастя -будьте справедливими. Чинити добро легше, ніж прховувати злі вчинки, а потім рано чи пізно обов'язково відповідати за них.