Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_11-12.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
81.92 Кб
Скачать

5. Перегляд оточення

Для отримання значення заданої змінної оточення і змісту командного рядка, визначення версії операційної системи та шляхи системного каталогу застосовується клас Environment простору імен System.

Властивості даного класу.

CommandLine String Повертає зміст командного рядка

CurrentDirectory String Повертає повний шлях поточного каталогу

OSVersion OperatingSystem Повертає версію операційної системи

SystemDirectory String Повертає повний шлях системного каталогу

TickCount Integer Повертає число мілісекунд зі часу запуску комп’ютера

UserName String Повертає ім'я користувача

Щоб отримати шлях до інших спеціальних папок, таким як Робочий стіл, Вибране, використовується метод GetFolderPath класу Environment. Як параметр даний метод містить один з елементів перерахування Environment.specialFolder, що задає тип шуканої папки.

Наступна програма дозволяє вивести версію операційної системи, ім'я користувача, шлях до системної папки і робочого столу. Для цього створимо консольний додаток і додамо в нього наступний код:

Sub Main()

Dim stroka As String

Console.WriteLine("Версия: {0}", Environment.OSVersion.ToString)

Console.WriteLine("Имя пользователя: {0}", Environment.UserName)

Console.WriteLine("Путь к системной папке: {0}", Environment.SystemDirectory)

stroka = Environment.GetFolderPath(Environment.SpecialFolder.Desktop)

Console.WriteLine("Путь к папке Рабочий стол: {0}", stroka)

Console.ReadLine()

End Sub

Може виникнути необхідність відстежувати зміни, що відбуваються з тим або іншим файлом або цілим каталогом. Наприклад, можна відображати створені в папці з заданим розширенням файли. Для перегляду змін такого роду використовується клас FileSystemWatcher простору імен System.IO. Цей клас має наступні конструктори:

Sub New FileSystemWatcher ()

Sub New FileSystemWatcher (ByVal path As String)

Sub New FileSystemWatcher (ByVal path As String, ByVal filter As String)

де path – повне ім'я каталогу, який повинен бути видимим на вимірювання; filter – тип файлів, які будуть проглядатися. Наприклад, можна як даного параметра задати "*. txt" для перегляду тільки текстових файлів.

Деякі властивості даного класу

EnableRaisingEvents – Повертає або задає значення, що визначає, працює компонент чи ні. Значення True відповідає робочого стану компонента, інакше False

Filter – Повертає або задає обмеження на файли проглядуваної папки. Наприклад, значення "*. txt" забезпечує моніторинг тільки текстових файлів

IncludeSubdirectories – Повертає або задає можливість переглядати підкаталоги зазначеної папки. Значення True забезпечує моніторинг і в підкаталогах, інакше – False. За замовчуванням приймається значення False

NotifyFilter – Повертає або задає тип змін, який слід відстежувати. Може приймати будь-яке значення перечислення NotifyFilters: Attributes (Атрибути), CreationTime (Час створення), DirectoryName (Ім'я папки), FileName (Ім'я файлу), LastAccess (Дата по-останньому доступу), Lastwrite (Дата останнього запису), Security ( захист) і size (Розмір)

Path – Повертає або задає повне ім'я проглядуваного каталогу

При виявленні змін, що відбуваються в заданій папці, викликаються події changed (при зміні параметрів файлів і підкаталогів папки), created (при створенні файлів у папці, а також копіюванні і переміщенні файлів у папку), Deleted (при видаленні файлів і їх переміщення з папки), Renamed (при перейменуванні файлів і підкаталогів папки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]