Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТУ дипломн. фінансиста.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
337.41 Кб
Скачать

4.1.2. Подання готової дипломної роботи на підпис завідуючому кафедрою.

Перевірена дипломна робота з відгуком керівника подається завідуючому кафедрою на затвердження не пізніше, ніж за 10 днів до початку захисту. На підставі відгуку наукового керівника і ознайомлення з дипломною роботою, завідуючий кафедрою вирішує питання щодо допуску її до захисту шляхом підписання титульного аркуша роботи. В разі потреби питання щодо рекомендації дипломної роботи до захисту можуть вирішуватися на засіданні кафедри.

Дипломна робота, яка допущена завідуючим кафедрою до захисту, направляється на рецензування.

4.1.3. Отримання рецензії. Рецензування дипломної роботи доручається висококваліфікованим фахівцям з числа професорсько-викладацького складу і наукових співробітників університету. Склад рецензентів затверджує завідувач випускаючої кафедри. Рецензент складає рецензію, в якій підкреслює переваги роботи та недоліки, дає загальні висновки виконаної роботи та рекомендації щодо використання запропонованих рішень та розробок на підприємстві, або в будь - якому другому напрямку. У рецензії мають бути відображені такі питання:

  • актуальність теми дослідження;

  • позитивні якості роботи та недоліки - з конкретними посиланнями до тексту роботи;

  • застосування сучасних методів обробки інформації;

  • міра повноти розробки питань і окремих проблем;

  • наявність елементів новизни та оригінальності в пропозиціях, реальність їхнього впровадження;

  • практична цінність роботи;

  • загальний висновок про рівень підготовки студента до самостійної роботи, його кваліфікацію.

Рецензент дає оцінку дипломної роботи за чотирьохбальною системою. Обов'язково записується прізвище, ім'я та по батькові та посада рецензента.

Ніякі виправлення або доопрацювання в роботі після написання рецензії не дозволяються.

Якщо рецензентом виставлена незадовільна оцінка дипломної роботи, то завідуючий кафедрою направляє її для додаткової перевірки і складань заключних висновків одному з провідних викладачів кафедри, після чого на засіданні кафедри за участю наукового керівника і дипломника приймається остаточне рішення.

Якщо кафедра вважає за неможливе допустити роботу до захисту, то оформлюється витяг з протоколу засідання кафедри, який надається декану факультету. Дипломна робота з позитивним відгуком і рецензією передається до ДЕК для захисту.

4.2. Захист дипломної роботи. Захист дипломної роботи - це найважливіший і найвідповідальніший етап підготовки дипломної роботи.

Перед захистом дипломна робота з відгуком і рецензією видається студенту на руки для підготовки до захисту.

Для цього необхідно скласти тези доповіді і підготувати ілюстративний матеріал (4-5 аркушів формату А1) у вигляді таблиць, розрахунків, графіків тощо. Ілюстративний матеріал повинен бути переглянутий керівником та завірений підписом завідувача кафедри, керівником та самим студентом.

Захист дипломної роботи проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Безпосередньо перед захистом відповідальний секретар державної екзаменаційної комісії передає дипломну роботу та необхідні документи (відгук, рецензія) голові ДЕК, після цього секретарем кафедри зачитуються відгук та рецензія і головуючий надає слово дипломнику для доповіді.

Уся процедура захисту дипломної роботи повинна тривати не більш 30 хвилин. Для викладу її змісту студент готує доповідь, розраховану на 8-10 хвилин, протягом яких він повинен коротко обґрунтувати актуальність теми, назвати предмет та об'єкт дослідження, розкрити мету роботи та методику дослідження. Потім необхідно викласти основні положення роботи, використовуючи ілюстративний матеріал.

Основну частину доповіді повинні складати конструктивні розробки, конкретні пропозиції автора. Більш повне обґрунтування дається тим пропозиціям , що рекомендується для впровадження в практику щодо вдосконалення фінансової і податкової роботи та покращення стану фінансово-господарської діяльності об'єкту дослідження.

У процесі доповіді можуть використовуватися заздалегідь написані тези (бажано їх не читати, а викладати вільно) і ілюстративні матеріали (таблиці, схеми, графіки), що рекомендується демонструвати на весь термін захисту дипломної роботи. Текст і цифровий матеріал на них повинні бути досить великими, щоб їх можна було легко читати присутнім на захисті з відстані 4-5 метрів. Кожен вид ілюстративного матеріалу має свій порядковий номер.

Після доповіді студенту ставляться запитання згідно змісту дипломної роботи.

Студент повинен відповісти на критичні зауваження, якщо вони є, згодитися з ними або висловити обґрунтовані заперечення. Відповіді на питання та критичні зауваження членів екзаменаційної комісії повинні бути короткими і по суті, науково обґрунтовані.

У роботі комісії бажана участь наукового керівника. Наприкінці захисту дипломної роботи керівник, при необхідності, може дати довідки.

Під час захисту ведеться протокол засідання ДЕК. Окремо відзначається думка членів ДЕК про практичну цінність і рекомендації щодо пропозицій автора.

По закінченні публічного захисту ДЭК на закритому засіданні обговорює результати захисту і більшістю голосів виносить рішення про оцінку роботи за 4-бальною системою. В разі незгоди членів ДЕК думка голови ДЕК є вирішальною. Рішення комісії щодо захисту дипломних робіт оголошується її головою в той же день на засіданні.

Дипломні роботи, які виконані на "відмінно", мають визначену практичну цінність або містять оригінальні рішення ДЕК може рекомендувати до впровадження чи публікації. Студентам, що мали не менше 75% відмінних оцінок під час навчання і захистили дипломну роботу на "відмінно" видають диплом з відзнакою.

Випускники, які отримали під час захисту незадовільні оцінки, отримують, академічну довідку про навчання в інституті про що відзначається у протоколі засідання комісії. До повторного захисту дипломна робота може бути прийнята через рік.

Студент, який не виконав дипломну роботу в зазначений термін, відраховується з університету за неуспішність. Студент, який не з'явився на захист без поважної причини або який отримав на захисті незадовільну оцінку, має право повторного захисту протягом трьох років після закінчення вузу.

Дипломна робота після захисту, в той же день, передається на зберігання до архіву університету. Дипломна робота зберігаються протягом 5 років. По закінченні вказаного терміну зберігання експертна комісія, за участю представників кафедри, повинна провести експертизу наукової і практичної цінності документальних матеріалів і відібрати дипломні роботи на постійне зберігання та на знищення.

Оцінки про здачу і допущення до захисту дипломної роботи, оцінка роботи, дана ДЭК, постанова ДЭК про присвоєння кваліфікації випускникові оформляється в заліковій книжці секретарем і підтверджується підписами голови і членів ДЭК.