Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТУ дипломн. фінансиста.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
337.41 Кб
Скачать

3.7. Основна частина (загальний обсяг дипломної роботи 90 сторінок рукописного або машинописного тексту).

Основна частина містить три розділи, які складаються з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, що послідовно і логічно розкривають зміст дослідження. Кожний розділ починається з нової сторінки. В кінці кожного розділу формуються висновки із стислим викладенням наведених у розділах результатів.

Кількість підрозділів, пунктів, підпунктів суворо не регламентуються. Воно залежить від досліджуваної проблеми і кола розглянутих питань. Основна частина відбиває теоретичне обґрунтування і стан досліджуваної проблеми, зміст і основні результати виконаної роботи.

Викладення питань теми повинно бути оригінальним, до їх вивчення дипломник повинен підходити творчо та ініціативно. Не дозволяється в роботі переказ змісту підручників, учбових посібників, монографій та нормативних і законодавчих актів. Неприпустимо цитувати текст, наводити цифровий матеріал з літературних джерел без обов'язкового посилання на автора чи джерело інформації.

Зміст роботи необхідно викладати стисло не завантажувати описом загальновідомих положень, інструкцій, нормативних та законодавчих актів, уникати повторень та відступів від основної теми.

За зміст дипломної роботи, вірогідність і об'єктивність всіх даних несе відповідальність студент - автор роботи.

3.7.1. Перший розділ (обсяг 20 - 25 сторінок).

Перший розділ носить теоретичний характер, складається з 3-4 підрозділів. У ньому слід розкрити стан теоретичних напрацювань з обраної теми, критично проаналізувати існуючі різноманітні погляди на ті чи інші аспекти, виявити невирішені питання, що потребують розв'язання, в теоретичному, методологічному та прикладному плані. Огляд поглядів та підходів до проблеми повинен відобразити ступінь ознайомлення студента з результатами раніш проведених досліджень, його вміння систематизувати джерела інформації, критично їх розглядати, виділяти суттєве, оцінювати раніш зроблене іншими фахівцями, визначати головне в сучасному стані проблеми, що досліджується. Матеріал такого огляду слід систематизувати за характерними ознаками і розташовувати у хронологічній послідовності, виділивши при цьому головні і другорядні питання.

Питання теорії викладаються для обґрунтування подальшого розгляду проблем, досліджуваних у даній роботі.

Необхідно вказати важливість предмету дослідження в економіці держави та в діяльності підприємства в сучасних економічних умовах.

Потрібно обов'язково розглянути предмет дослідження як економічну (фінансову) категорію в тих темах, де це доцільно.

Потрібно визначити місце предмету дослідження (категорії) в господарському комплексі України, відобразити сучасний стан з обов'язковим використанням статистичного матеріалу та публікацій в періодичних виданнях, при можливості цифровий матеріал потрібно навести у вигляді таблиць, графіків, рисунків.

Всебічний розгляд предмету дослідження необхідно проводити, спираючись на сучасну макроекономічну та мікроекономічну теорію.

При викладенні суперечливих питань щодо предмету дослідження необхідно приводити думку різних авторів, критично розглядати точку зору кожного з них. Критика повинна носити об'єктивний характер. Якщо існують різні підходи до вирішення проблеми, необхідно зробити порівняння різних думок, зробити власні узагальнення.

Головною і обов'язковою складовою розділу є обгрунтування і вибір методів вирішення поставлених завдань на основі накопиченого фактичного матеріалу в ході досягнення поставленої мети. Крім того слід надати характеристику основних джерел отримання інформації (наукової, виробничої, нормативної тощо), розкрити методичні основи дослідження.

Необхідно розглянути чинні нормативні та законодавчі акти щодо теми дослідження. В тих темах, де це доцільно, необхідно зробити аналіз нормативної та законодавчої бази з виділенням в окремий пункт. Свою думку з цього приводу потрібно обов'язково обґрунтувати.

Необхідно викласти методологічний інструментарій, який буде використовуватися у наступних частинах роботи, розглянути методичні засади щодо управління предметом дослідження. Для цього необхідно зробити аналіз існуючих методик, з'ясувати їх переваги та недоліки, обґрунтувати доцільність методики, яка буде використана для проведення аналізу в дипломній роботі.

Розгляд існуючих методів управління потрібно проводити з урахуванням можливостей адаптації досвіду економічно розвинених країн до умов функціонування підприємств в Україні.

Критичний огляд методик аналізу/управління досліджуваних проблем повинен завершуватися обґрунтованим вибором найпридатнішої для обраного напряму дослідження методики або наведенням шляхів удосконалення методологічних підходів у певному напрямку економічного дослідження.

В цьому розділі також можуть бути розглянуті методи прогнозування певних економічних процесів: експертне опитування, моделювання, екстраполювання, які у практичному плані будуть реалізовані у третьому розділі дипломної роботи.