Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна економіка_конспект лекцій.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
271.87 Кб
Скачать

4. Особливості розвитку сучасних мев.

Особливостями розвитку сучасних МЕВ є:

  • розвиток міжнародного переміщення факторів виробництва, передусім у формах вивезення-ввезення капіталу, робочої сили і технології;

  • зростання на цій основі міжнародних форм виробництва на підприємствах, розташованих у декількох країнах, в першу чергу у межах транснаціональних корпорацій;

  • економічна політика країн, що передбачає підтримку міжнародного руху товарів і факторів виробництва на двох- і багатосторонній основі;

  • виникнення економіки відкритого типу у межах багатьох держав і міждержавних об’єднань;

  • зростання інтенсивності регіональних інтеграційних процесів;

  • поступова зміна економічної основи сучасної цивілізації (індустральна модель розвитку витісняється постіндустріальною).

Об’єкти МЕВ – це економічні ресурси, що знаходяться у розпорядженні тієї чи іншої країни і є предметом міжнародного обліку (сировина, товари, послуги, матеріально – грошові та трудові ресурси ).

У сучасній МЕ спостерігаються наступні тенденції стосовно об’єктів МЕВ.

1) Одночасно зі зростанням свого економічного розвитку, країни починають експортувати наукомісткі ресурсозберігаючі та високотехнологічні товари і послуги, у той час, як слабко розвинуті країни можуть запропонувати лише власні природні ресурси. При цьому природним є те, що ціни на ці дві категорії експортованих товарів значно відрізняються на користь перших, що збільшує і без того величезний розрив між розвинутими країнами і країнами що розвиваються.

2) Розвинуті країни імпортують в основному високотехнологічне обладнання, сировину і нові технології, а менш розвинуті змушені закуповувати на зовнішніх ринках товари споживання та продовольство, що збільшує і без того величезний розрив між розвинутими країнами і країнами що розвиваються.

Тема № 3. Середовище розвитку мев

ПЛАН

1. Поняття середовища МЕВ, його структуризація та особливості.

2. Регулювання та інституціональне забезпечення МЕВ.

3. Міжнародні організації і їх систематизація.

Рекомендована література: [2; 7; 11].

1. Поняття середовища мев, його структуризація та особливості.

Середовище МЕВ - це система умов і факторів існування міжнародних економічних зв’язків. Його розділяють на:

- внутрішнє (внутрішня будова системи МЕВ разом з її внутрішніми законами існування, функціонування й розвитку, елементами якого є ті явища і процеси, що відбуваються у світовій економіці і мають чітко виражений причинно-наслідковий характер, постійно чи періодично повторюються за певних умов (наприклад, ЗЕД країн та їхніх суб’єктів; управління міжнародними економічними процесами, регулювання МЕВ; форми і види МЕВ; внутрішні закони функціонування системи МЕВ);

- зовнішнє (зовнішні по відношенню до суб’єктів МЕВ політико-правові, економічні, соціально-культурні та інфраструктурні умови реалізації форм МЕВ на різних рівнях).

В свою чергу зовнішнє середовище поділяється за двома критеріями: 1) за сферами впливу (політико-правове, соціально-культурне, економічне та інфраструктурне); 2) за безпосередністю впливу дії (середовище прямого впливу (постачальники, споживачі, конкуренти тощо); непрямого впливу (політичний та економічний устрій, загальна нормативна законодавча база, соціально-економічні традиції тощо).

Особливості зовнішнього середовища: 1) тісний взаємозв’язок між його сегментами; 2) складність та різноманітність; 3) відносна невизначеність багатьох параметрів.

В цілому, зовнішньому середовищу МЕВ притаманне певне протиріччя. З одного боку, воно є досить стабільним внаслідок інерційності розвитку політичної, економічної, соціальної. структур. З іншого боку, за низкою параметрів воно є досить динамічним, особливо у процесі розвитку сучасних інформаційно-комунікаційних систем.