Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна економіка_конспект лекцій.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
271.87 Кб
Скачать

3. Особливості держави як суб’єкта мев.

Держава є основним і універсальним засобом здійснення як політики, так і економіки. Вона створює економічні та правові передумови для ефективної діяльності окремих елементів економіки. Так, держава є особливою організацією політичної влади, яка існує лише в соціально неоднорідному суспільстві. Вона характеризується рядом ознак, що, по - перше, відрізняють її від суспільної влади в додержаний період, а по-друге, підтверджують її роль як основного знаряддя здійснення політичної влади. До ознак будь - якої держави слід віднести такі: територія; 2) політичний публічний характер влади, що втілюється в державно-правових інститутах; 3) суверенітет; 4) механізм держави; 5) загальнообов'язкові правила поведінки — правові норми; 6) система податків.

Особливою є участь у МЕВ такого їх суб’єкта як держава. Держава-це суверенне утворення, яке володіє верховною владою на своїй території та незалежністю по відношенню до інших держав.

Як суб’єкт МЕВ держава виконує подвійну функцію:

1) через уповноважені органи може бути безпосереднім учасником міжнародних операцій;

2) через нормативно-законодавче регулювання, розвиток інфраструктури держава може сприяти (або заважати) міжнародній діяльності інших суб’єктів.

Основним суб'єктом світової економіки та міжнародних економічних відносин є держави, як економічно відособлені країни, які здійснюють міжнародний обмін. Держави можуть бути різними за своїми соціальна-економічними системами, політичним режимом, формою правління та формою державного устрою. Але, незалежно від цього, кожна з них на основі свого суверенітету має право бути суб'єктом міжнародних економічних відносин. Україна, наприклад, виступає рівноправним учасником міжнародного спілкування, активно сприяє зміцненню загального миру і міжнародної безпеки, бере участь у загальноєвропейському процесі та в європейських структурах.

Особливості держави як суб'єкта світової економіки в першу чергу витікають із таких основних ознак держави: наявності відокремленої правової, грошової та податкової систем, узгодження яких із міжнародними стандартами викликає цілу низку проблем при інтеграції даної країни у світову спільноту. Серед інших особливостей держави як суб’єкту МЕВ, можна виокремити наступні: 1) держава схильна сприяти покращенню умов господарської діяльності для державних підприємств; 2) держава користується правом імунітету, який слід розуміти як неможливість позову на неї іншою іноземної держави. Імунітет - слово латинського походження і в перекладі на українську мову означає звільнення від чого-небудь. У міжнародному праві імунітет держави розглядається як принцип, відповідно до якого державі або її органам не може бути пред'явлений позов у суді іноземної держави. Наявність імунітету у держави не означає, що ним наділені і відповідні господарські організації, наприклад державні, які виступають як юридичні особи. У даному випадку йдеться про зовнішньоторговельне об'єднання, морські пароплавства, в оперативному управлінні яких знаходяться державні торгівельні судна.

Існування принципу роздільної майнової відповідальності між державою і її юридичними особами означає, що за невиконання зобов'язань перед іноземними контрагентами (фірмами) майнову відповідальність несуть юридичні особи самостійно. Ці положення зазначають у законодавстві даної країни. Наприклад, в Законі України "Про зовнішньоекономічну діяльність ", зазначено, що Україна як держава не несе відповідальності за дії суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, як і вони не несуть такої відповідальності за дії України як держави.