Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoduchka.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
3.07 Mб
Скачать

4 Опис схеми установки

Установка, на якій проводиться дослідження, є фізичною моделлю невеликої знижувальної трансформаторної підстанції з двома трифазними трансформаторами Т1 і Т2 і схема її подана на рис. 7.7

Напруга 380 В від силового кабелю через автомат QF1 і магнітний пускач KM подається на шини А, В, С. Наявність напруги або її відсутність сигналізують відповідно лампочки зелена HLG і біла HLW (рис. 7.8).

Рисунок 1.7 - Принципова схема установки для дослідження роботи трансформаторної підстанції

З боку напруги 380 В встановлені: вольтметр PV1 з перемикачем SA1 для вимірювання лінійних напруг U1АВ, U1ВС, U1СА; амперметри PАА, PАВ, PАС для вимірювання струмів ІА, ІВ, ІС; трифазний фазометр cosφ, що вимірює коефіцієнт потужності соsφ ;лічильники активної кWh та реактивної кVARh енергії, які вимірюють електричну енергію трансформаторної підстанції;ватметри, що вимірюють активну kW і реактивну kWar потужності.

Увімкнення силових трансформаторів з боку первинної напруги здійснюється за допомогою магнітних пускачів KМ1 і KМ2. Про увімкнення стан трансформаторів Т1 і Т2 на напругу 380 В сигналізують лампочки HLG1 і HLG2 (рис. 7.8).

Вторинна обмотка трансформаторів Т1 і Т2 за допомогою автоматів QF3 і QF4 приєднується до шин 110 В вторинної напруги.

Ввімкнення активного RR, активно-індуктивного навантажень здійснюється за допомогою автоматів відповідно QF5, QF6 з максимальним струмовим захистом.

Керування магнітними пускачами KМ, KМ1, KМ2 здійснюється за допомогою кнопок SBT і SBC, SBT1 і SBC1, SBT2 і SBC2 відповідно. Увімкнення конденсаторної установки здійснюється автоматичним вимикачем QF7.

5 Порядок виконання роботи

Ознайомитися з приладами, апаратами та іншим обладнанням експериментальної установки та записати їх технічні характеристики.

Перевірити стан автоматів QF1, QF2, QF3 QF4, QF5. Вони повинні бути вимкнені.

Увімкнути автомат QF1 і подати напругу на шини 380 В. За допомогою кнопки SBC увімкнути магнітний пускач KМ і таким чином підготовити до увімкнення первинну обмотку трансформатора. Спостерігати за сигнальними лампочками. Лампа HLW повинна погаснути, лампа HLG загорітись.

Натиснути кнопку SBC1. Магнітний пускач KМ1 отримує живлення і замикає силові контакти KМ1, приєднуючи первинну обмотку трансформатора Т1 до шин 380 В. Сигнальна лампа HLW 1 повинна загасннути, а HLG 1 – загорітися.

Увімкнути автомат QF2, тоді увімкнеться двигун М.

Записати покази всіх приладів з первинної сторони підстанції і за допомогою секундоміру визначити час довільних декількох обертів дисків двох лічильників. Вимірювання проводити протягом 5 хв. Результати занести в таблицю 7.3

Таблиця 7.3 – Результати дослідження при вимкненій КУ.

P, кВт

Q, кВар

Початкові покази

лічильникі

Кінцеві покази лічильників

,

,

,

,

1

2

3

4

Увімкнути автомат QF3, QF4 і приєднати вторинну обмотку трансформатора до шин 220 В. Увімкнути автоматичний вимикач QF5, QF6 при максимальному навантаженні R, подавши трифазну напругу 220 В до обмоток фазорегулятора FR. Увімкнути автоматичний вимикач QF7, тобто увімкнути конденсаторну установку. Записати покази всіх приладів і визначити час, який відповідає довільній кількості обертів дисків лічильників активної та реактивної енергії. Результати вимірювань занести в таблицю 7.4 Вимкнути автоматичний вимикач QF7.

Таблиця 7.4 – Результати дослідження при увімкненій КУ.

P, кВт

Q, кВар

Початкові покази

лічильникі

Кінцеві покази лічильників

,

,

,

,

1

2

3

4

Вимкнути QF5 при мінімальному активному навантаженні RR і QF6.

Провести послідовне вимкнення автоматів QF4 і QF3 Натиснути на кнопки SBT1 і SBT2, і вимкнути трансформатори Т1 і Т2. Натиснути на кнопку SBT, вимкнути магнітний пускач KМ.

Вимкнути автомат QF1.

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Парфенов А.Н. Автоматизированный электропривод в нефтяной промышленности. Учебное пособие для вузов. – М.: Недра, 1982.

  2. Меньшов Б.Г., Cуд И.И. Электротехнические устройства буровых установок.Учебное пособие для вузов. – М.: Высшая школа, 1986.

  3. Глазков А.Н. Электрооборудование насосных, компрессорных станций и нефтебаз. – М.: Недра, 1980.

  4. Блантер С.Г., Суд И.И. Электрооборудование нефтяной и газовой промышленности.- М.: Недра, 1980.

  5. Чернов О.С., Ожоган В.А., Семенцова А.О. Автоматизований електропривод в нафтогазовій промисловості. - ІФДТУНГ, 1998. – 148с.

  6. Семенцова А.О. Автоматизований електропривід в нафтогазовій промисловості. Навчальний посібник. - Івано-Франківськ.: Факел, 2001. – 175с.

  7. Галущак І.Д. Основи електроприводу. Конспект лекцій з курсу. – Івано-Франківськ.: Факел, 2001. – 66с.

  8. Костишин В.С., Федорів М.Й., Ожоган В.А., Гладь І.В. Електрифікація технологічних комплексів нафтогазової промисловості. Навчальний посібник. – Івано-Франківськ.: Факел, 2008. – 262с.

42

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]