Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoduchka.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
3.07 Mб
Скачать

3 Принцип роботи регулятора

Вимірювальна система регулятора з великою точністю стежить за зміною навантаження на підприємстві (реактивною потужністю) а також визначає її характер. Вимірювання потужності проводиться по схемі: струм з фази L1, міжфазна напруга фаз L2, L3. Велика чутливість вимірювальної системи забезпечує правильну роботу регулятора при дуже малих струмах (50 мА у вторинній обмотці трансформатора струму), що робить можливим проведення компенсації при дуже малих навантаженнях. Метод вимірювання, а також алгоритм обробки даних, забезпечують правильну роботу регулятора за наявності вищих гармонійних. Інформація, отримана в результаті вимірювання, обробляється мікропроцесором, який, враховуючи настройки регулятора, приймає рішення про включення або виключення відповідної секції КБ. Зміна стану управляючих виходів регулятора наступає згідно зі встановленим часом реакції (вкл, выкл). При швидких і частих змінах характеру навантажень система самостійно контролює можливість повторного включення секції КБ і не включить її передчасно, не почекавши до повної розрядки (близько 45 с).

Зараз можлива установка наступного часу ВКЛ, ВИКЛ инд., ВИКЛ емк. Наприклад при трьох часах встановлюємо: час Вкл=10 с, час Викл=8 с, час ВИКЛ емк. =2 с.

Реакція регулятора залежатиме від характеру мережі. У разі індукційного характеру (значення висвічується постійно) конденсатор включається, коли діод «ВКЛ» безперервно світиться 10 с, а вимикається, коли діод «ВИКЛ» безперервно світиться 8 с. У разі ємкісного характеру мережі (значення світитися пульсуючи), конденсатори вимикається, коли діод ВИКЛ безперервно світитиме 2 с. Така швидкість виключення зберігатиметься до того моменту, коли в мережі зміниться характер з ємкісного на індукційний.

Вибір відповідного порядку комутації дозволяє оптимально використовувати наявні секції КБ і підібрати такий процес компенсації, який повною мірою відповідав би величині і швидкості зміни реактивної потужності споживача так, щоб його результативність була якнайкращою. Встановлюючи малий час реакції, наприклад, 1 с, споживач отримує швидку компенсацію. Проте, під час процесу регулювання може наступити необхідність повторного включення секції КБ, яка не встигла розрядитися. З погляду тривалості (життєздатності) секції КБ це неприпустимо. У режимах 1, 2 або 3 наступає очікування на розрядку вибраної секції КБ, що уповільнює процес регулювання. Дана залежність приводить до того, що остаточне значення часу реакції слід встановити через деякий час спостереження за роботою батарей конденсаторів в кожній конкретній системі електропостачання. Автоматичний контроль часу розрядки конденсатора секції КБ дозволяє використовувати регулятор в системах з швидкими змінами навантажень без загрози пошкодження конденсаторів.

Регулятор може управляти максимально дванадцятьма секціями БК. Це дає можливість компенсувати реактивну потужність від декількох кВар до декількох сотень кВар. Правильно підібрана потужність батареї, потужність першої секції, а також правильно вибрані і установлені настройки регулятора дозволяють отримати tg порядку 0,15. Це означає, що весь процес компенсації має високу ефективність і забезпечує виключення оплати за реактивну потужність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]