Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_Kornuta1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.58 Mб
Скачать

76

Зміст

Вступ…………………………………………………………...4

Загальні вказівки до виконання лабораторних робіт……….6

Лабораторна робота №1………………………………………8

Лабораторна робота №2………………………………………9

Лабораторна робота №3………………………………………16

Лабораторна робота №4………………………………………22

Лабораторна робота №5………………………………………30

Лабораторна робота №6………………………………………40

Лабораторна робота №7………………………………………54

Перелік використаних джерел………………………………..59

ВСТУП

Курс “Інтернет технології в економіці” є складовою частиною комп’ютерної підготовки cтудентів економічного напрямку. Мета курсу – дати студентам знання, уміння та навички, необхідні для ефективного використання комп’ютерної техніки на рівні користувача, роботи з різними програмними додатками, застосування можливостей роботи з комп’ютерною графікою та офісними програмними додатками при створенні та супроводі документації, використанні систем електронного документообігу та керування підприємством, оволодіння можливостями Internet-технологій для пошуку, обробки, копіювання, розповсюдження та збереження економічної інформації, а також формування у студентів теоретичних знань та практичних навичок по застосуванню сучасних інформаційних Інтернет технологій в економіці та бізнесі.

Курс “Інтернет технології в економіці” є складовою частиною комп’ютерної підготовки фахівців з економіки та обліку і аудиту.

Дисципліна «Інтернет технології в економіці» пов’язана з іншими дисциплінами плану навчання: забезпечується дисципліною «Економічна інформатика», забезпечує дисципліни «Інформаційні технології в економіці» та «Інформаційні технології в обліку і аудиті» .

Знання, уміння та навички, набуті при вивченні курсу, необхідні для вивчення спеціальних дисциплін, при виконанні курсових і дипломного проектів, а також у майбутній діяльності.

В результаті вивчення дисципліни “ Інтернет технології в економіці” студент повинен знати:

- загальні поняття світової мережі Інтернет і основні тенденції розвитку електронних інформаційних ресурсів;

- методи організації навігації в мережі Інтернет;

- способи пошуку в інформаційних ресурсах Інтернет, інформаційно-пошукові системи Інтернет;

- способи і засоби для Інтернет-комунікацій (електронна пошта, ICQ, інтернет-конференції, тощо);

- загальні риси, напрямки, специфіку використання електронної комерції.

В результаті вивчення пропонованого курсу студент повинен уміти:

- створювати документи для забезпечення електронного документообігу;

- працювати з програмами-переглядачами;

- використовувати основні сервіси електронних мереж: перегляд гіпертекстових документів, робота з електронною поштою, виконання спільної роботи над проектами з використання основних засобів Інтернет-комунікацій;

- створювати найпростіші сайти і розміщувати їх на безкоштовних хостингах.

Загальні вказівки до виконання лабораторних робіт

Лабораторні роботи виконуються на спільному для всіх студентів диску “S:” (студентський диск) в папці своєї групи (наприклад, ОА-10-1, ЕКП-10-1).

Назву файла бажано задавати типову:

шифр_групи-№роб-№вар-№файла.

Номер файла задається для робіт, у яких створюється більше одного файла. Знак номера ставити не треба (лише число/цифра).

Звіти до лабораторних виконуються згідно завдань до кожної конкретної лабораторної. При виконанні всіх робіт необхідно виконувати наступне типове оформлення :

поля: ліве –3 см, решта – 2 см.

Колонтитули:

- Інформація: повне ім.’я файла, дата друку, номер сторінки із сторінок;

- Форматування: шрифт Times New Roman, кегль (висота шрифту) – 10, вирівнювання – по ширині;

- Перший рядок: прізвище, ім’я, по-батькові, група, варіант. Кожен блок інформації відділяти від наступного табулятором; форматування – шрифт Times New Roman, кегль (висота шрифту) – 12, курсив, вирівнювання – по ширині;

- Третій рядок: “Лабораторна робота №”; форматування – шрифт Times New Roman, кегль – 14, звичайний, вирівнювання – по центру;

- Четвертий рядок: Тема “...”, якщо тема роботи не задана – тема “”; форматування – шрифт Times New Roman, кегль – 12, напівжирний курсив, вирівнювання – по центру; відступ зліва і справа абзацу – 1 см.

Текст звіту:

Після теми залишаємо порожній рядок. Текст звіту набираємо з наступними параметрами форматування: шрифт Times New Roman, кегль – 12, звичайний, вирівнювання – по ширині; відступ зліва і справа абзацу – 0 см, відступ першого рядку абзацу – 1 см, міжрядковий інтервал – одинарний.

При виконанні конкретної лабораторної роботи слід уважно ознайомитись з методичними вказівками до неї, а також з необхідними теоретичними відомостями з літературних джерел.

Для організації поточного контролю в ході вивчення дисципліни проводиться структурний контроль. Перевірка засвоєння предмету студентами відбувається у відповідності з Положенням про рейтингову систему оцінки знань студентів. Підсумкова оцінка виставляється на основі балів рейтингу.

Лабораторна робота № 1

Тема: “Робота в мережі, вивчення архітектури „близької” мережі.”

Мета роботи: Ознайомлення з побудовою мереж та систем комп’ютерів під керуванням „мережевої” операційної системи.

Короткі теоретичні відомості

Мережа- це два чи більше пристроїв, з'єднаних для обміну інформацією, ресурсами або і тим, і іншим. З'єднання може бути організовано за допомогою кабелю (коаксіального, витої пари або волоконно-оптичного), або за допомогою безпровідних засобів: радіосигналів, лазера, інфрачервоних пристроїв, супутників зв'язку та ін.

З’єднання комп’ютерів у мережі пов’язано з необхідністю опрацьовувати значні обсяги інформації, спільно користуватися ресурсами, в тому числі принтером, сканером, файловим сервером, тощо.

В організаціях об’єднання комп’ютерів у мережі дозволяє розмежувати рівні доступа кожного користувача: дозволити доступ або обмежити його у доступі до певних видів ресурсів.

Порядок виконання роботи

  1. Знайти значок підключення до локальної мережі на панелі задач ().

  2. Прочитати підказку, яка з’явиться, та занотувати значення параметра швидкості.

  3. Відкрити вікно параметрів роботи локальної мережі (скористатися папкою „Сетевое окружение” або відкрити значок підключення до мережі). Перевірити активність, записати кількість переданих та прийнятих пакетів.

  4. Використовуючи папку „Сетевое окружение” вивчити доступні мережі (домени мережі).

  5. Увійти в мережу IKG. Записати типові для даного домена імена комп’ютерів.

  6. Зайти на комп’ютер Server. Знайти там ярлики принтерів та мережевих папок. занотувати їх назви.

  7. Змінити вигляд вікна програми так, щоб було видно адресу ресурсу. Увійти у папку завдання до лабораторних робіт.

  8. Занотувати адресу ресурсу в локальній мережі.

  9. На основі проведеного Вами ознайомлення намалювати топологічну схему логічної побудови мережі (домени, ресурси доменів). Біля ресурсів відзначите права доступу для поточного користувача до кожного з них.

  10. Оформити стандартно звіт у MS Word. У звіт занести занотовану інформацію та за допомогою засобів панелі інструментів рисування намалювати топологічну схему логічної побудови мережі.

Контрольні запитання

1. Що таке “комп’ютерна мережа”?

2. Чим відрізняється комп’ютер- “сервер” і “клієнт”?

3. В чому вимірюється швидкість передачі даних по мережі?

4. Чи існують безпровідні мережі?

5. В чому полягає відмінність між локальною і глобальною мережею?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2

Тема: “Ознайомлення з роботою Internet Explorer як найбільш поширеної програми-переглядача.”

Мета роботи: вдосконалити існуючі та вивчити нові прийоми та методи використання програм-переглядачів.

Короткі теоретичні відомості

Web-браузери - це програмні засоби для роботи з гіпертекстовими документами World Wide Web. Також, за їх допомогою можна завантажувати довільні файли з мережі. В деякі браузери вже вбудовані поштові програми та редактори гіпертекстів.

Вимоги до веб-браузерів з точки зору користувачів - перегляд різноманітної інформації та "активного вмісту", персоналізація роботи і налаштування представлення інформації, комунікації з іншими користувачами за допомогою засобів електронної та мовної пошти.

Internet Explorer розробляється корпорацією Microsoft починаючи з 1995 року і міститься у складі операційних систем Microsoft Windows. Internet Explorer є найпопулярнішим web-браузером починаючи з 1999 року,

досягаючи піку 95%-ої частки використання протягом 2002 і 2003 років. Останньою версією браузера є Internet Explorer 7.0, яку можна завантажити з сайту Microsoft з 18 жовтня 2006 року роки; вона ж входить до складу Windows Vista. Internet Explorer є безкоштовним, але для його встановлення необхідно купити (або мати легальну ліцензію) операційну систему сімейств Microsoft Windows або Windows NT.

Internet Explorer 8 на момент написання методичних вказівок до лабораторної роботи є останнім браузером, розробленим корпорацією Microsoft. Був випущеним 19 квітня 2009 року для Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista і Windows Server 2008 і є браузером за замовчуванням для Windows 7 і Windows Server 2008, за виключенням Європи. Згідно Microsoft, основними пріорітетами при розробці цієї версії браузера були безпека, простота використання, удосконалення RSS і CSS, підтримка Ajax.

Можливості та переваги браузера IE 8 наступні:

1. Спрощена робота користувачів

Робоче вікно оглядача Internet Explorer 8 реорганізовано, щоб зробити його значно простішим і зручнішим, а також прибрати всі непотрібні елементи. Ці покращення максимально збільшують ділянку екрану, яка призначена для відображення веб-сторінок, що спрощує виконання щоденних завдань при роботі в Інтернеті.

2. Розширені можливості друку

Браузер автоматично налаштовує масштаб друкованої сторінки так, щоб її розміри не перевищували розмірів паперу, на якому ця сторінка буде надрукована. Internet Explorer 8 забезпечує багатосторінковий перегляд друку з можливістю налаштування полів і зміни розміру тексту для запобігання обрізанню документа, а також функцією друкування лише виділеного тексту.

3.Рядок миттєвого пошуку

Пошук в Інтернеті за допомогою вибраної пошукової системи тепер можна здійснювати з пошукового рядка на панелі інструментів, що виключає необхідність мати декілька окремих панелей інструментів. Постачальника послуг пошуку можна вибрати з випадаючого переліку. Також можна додати інших постачальників послуг.

4.Центр вибраного

Центр вибраного забезпечує легкий і швидкий доступ до вибраного, групам вкладок та історії перегляду, а також підписці на RSS-канали. Його можна розгорнути за потребою або закріпити на місці для простішого доступу.

5.Переглядання веб-сторінок за допомогою вкладок

Можна переглядати декілька веб-вузлів в одному вікні браузера. Перемикання між веб-вузлами відбувається за допомогою вкладок у верхній частині вікна оглядача.

6. Швидкі вкладки

Браузер забезпечує легкий вибір і навігацію по вкладках завдяки відображенню ескізів всіх відкритих вкладок в одному вікні.

7.Групи вкладок

Вкладки можна згрупувати і зберегти в логічні категорії, що дозволяє відкривати декілька вкладок одним клацанням миші. Певну групу вкладок можна призначити домашньою. Таким чином, вся група вкладок відкриватиметься кожного разу при запуску оглядача Internet Explorer з меню «Пуск».

8.Налаштування масштабу сторінок

Можна збільшувати текст і графіку на окремих сторінках, щоб концентруватися на певному вмісті або зробити вміст доступнішим для людей з ослабленим зором.

Основні можливості браузера Internet Explorer 8 наведені у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 – Основні можливості браузера Internet Explorer 8

Основні можливості у прикладах

Реалізація

1. Налаштування основних параметрів інтерфейса

1.1 Налаштувати наступні параметри інтерфейса:

Завантажити ІЕ: Пуск/ Програми/ Internet Explorer або в інший спосіб

- підключити панелі інтрументів та рядок стану

Вид/ Панели инструментов/ Обычные кнопки (Адресная строка, Ссылки)

Вид/ Панели инструментов/ Настройка .../ (в полі Текст кнопки – отображать подписи к кнопкам

Продовження таблиці 1.1

- вимкнути завантаження мультимедійного вмісту сторінок

Сервис/ Свойства обозревателя/ Дополнительно/ мультимедия /Воспроизводить анимацию

- Встановити в якості домашньої стартової сторінки сторінку

Сервис/ Свойства обозревателя/ Общие/ Домашняя страница

- налаштувати папку Журнал для зберігання  посилань на сторінки, відвідані протягом останніх 10 днів

Сервис/ Свойства обозревателя/ Общие/ Журнал/ Сколько дней хранить ...

2. Завантаження ВЕБ сторінки за відомою адресою, переміщення за гіперпосиланням

Зупинити завантаження, а потім почати завантажувати знову

Кнопки Остановить і Обновить

Повернутися назад на стартову сторінки

Кнопки Назад, Стартовая страница

Відкрити гіпоерпосилання у новому вікні

Контекстне меню- Открыть в новом окне

3.Збереження сторінки

Зберегти поточну сторінку (текст і рисунки) у своїй папці. Переглянути її у автономному режимі

Файл / Сохранить как/ В формате HTML.

Файл/ Работать автономно

Файл /Открыть

Порядок виконання роботи

1 Завантажити ІЕ: Пуск/ Програми/ Internet Explorer або в інший спосіб. Налаштувати наступні параметри інтерфейса:

  • підключити панелі інтрументів та рядок стану,

  • вимкнути завантаження мультимедійного вмісту сторінок,

  • встановити в якості домашньої стартової сторінки сторінку www.nung.edu.ua,

2. За допомогою довідкової системи познайомитись з переглядом вибраних WEB- сторінок для швидкого перегляду (ключ: избранные веб- страницы, просмотр). Занотувати призначення елементів “Избранное”, “Журнал”, “Ссылки”. Налаштувати папку Журнал для зберігання посилань на сторінки, відвідані протягом останніх 10 днів.

3. За допомогою довідкової системи визначити, з якою версією програми-переглядача Ви працюєте.

4. Переглянути завантажену сторінку. Знайти слова, виділені кольором та/або підкресленням. Як називаються такі об’єкти? Записати адресу, яка відображається в полі адрес та в рядку стану при наведенні (не клацанні!) на першу виділену фразу (слово).

5. За допомогою команди Файл/Работать автономно налаштувати роботу ІЕ без підключення до I-net.

6. Вийти з автономного режиму роботи.

7.Відкрити вікно команди “Свойства обозревателя” на вкладці “Дополнительно”, уважно ознайомитися з вмістом вкладки. Знайти розділ “Мультимедиа” та скопіювати вікно у буфер обміну. Налаштувати броузер так, щоб не відображалися рисунки, не програвалося відео- та звуки. Занотувати відповідні команди та параметри. Перевірити виконання команди на заданому згідно варіанту сайті. Скопіювати вікно екрану у звіт.

8. Налаштувати відображення сторінки дрібним основним шрифтом. Занотувати команди, використані для цього.

9. Викликати команду зміни кодування. Записати кодування, налаштоване за замовчуванням, змінити кодування на будь-яке інше, занотувати результат, повернути установки за замовчуванням. Занотувати використані команди.

9. Ознайомитися з командою “Параметры страницы”. Занотувати її призначення (з рядка стану).

10.Викликати команду “Сохранить как... ” розділу меню “Файл”. Ознайомитися з доступними параметрами та використанням (за довідковою системою).

11. Завантаження ВЕБ сторінки за відомою адресою, переміщення по гіперпосиланням:

– відкрити домашню сторінку сайту, згідно до варіанту (таблиця 1.2);

–зупиність завантаження, а потім завантажне знову;

–всередині сторінки перейти за гіперпосиланням; поверніться назад на стартову сторінку, відкрийте гіперпосилання у новому вікні.

12. Паралельна робота з декількома ВЕБ-сторінками. Організуйте паралельну роботу з наступними сайтами: www.nung.edu.ua та заданим сайтом з таблиці 1.2.

13 Завантаження файлів з Інтернету. Перейти за посиланням на «Довідник- Телефонний довідник університету»- на сайті університету і зберегти телефонний довідник підрозділів університету. Для цього в контекстному меню вибрати “Сохранить объект как” і зберегти телефонний довідник.

Таблиця 1.2 –Варіанти завдань

Номер варіанту

Адреса сайту

1

i.ua

2

rambler.ru

3

Mail.ru

4

Pravda.com.ua

5

Korespondent.ru

6

Zn. ua

7

Ukr.net

8

Google.com

9

Yandex.ru

10

Meta.com.ua

11

Bigmir.net

12

kyivstar.net

13

mts.com.ua

14

life.com.ua

15

beeline.ua

16

finance.ua

17

bukovel.com

18

travelua.com.ua

19

ifportal.net

20

ukrainainkognita.org.ua

21

ankontr.if.ua

22

mvk.if.ua

23

gismeteo.ua

24

ixbt.com

25

rozetka.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]