Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LABORATORNA_ROBOTA_5.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
488.96 Кб
Скачать

Лабораторна робота №5

ТЕМА: Ознайомлення з ЕТ Excel.

Мета: ознайомитись зі структурою робочого вікна Excel, навчитись створювати документ та зберігати його, навчитися редагувати таблицю, створювати новий рядок та стовпчик.

Короткі методичні вказівки по темі Перелік питань:

1. Запуск програми Microsoft Excel.

2. Основне вікно Excel 2000.

3. Форматування робочого листка в Excel.

4. Виділення об’єктів Excel.

5. Настройка розмірів стовпців і рядків.

6. Введення тексту і його форматування.

7. Збереження таблиць.

1. Запуск програми microsoft excel.

Excel – це пакет прикладних програм, орієнтований на оброблення даних, поданих у табличній формі. Саме тому його часто називають табличним процесором, або електронною таблицею.

Рисунок 1 – Основні елементи вікна Excel

На сьогодні Excel 2000 (2003) є одним із найдосконаліших і найпопулярніших у світі табличних процесорів сім’ї Microsoft Excel для Windows XP. Він дає змогу розв’язувати багато видів досить складних фінансово-економічних задач, здатний задовольнити потреби багатьох фахівців з економіки, банківської справи, менеджменту і маркетингу, а також фахівців з інших галузей знань.

Excel 2000 є інтегрованим програмним засобом з великими можливостями. Від попередніх версій Excel він відрізняється підвищеною комфортністю та значно розширеними можливостями створення реляційних баз даних, зведених звітів зі складною структурою й організацією зв’язку з різними додатками Microsoft Office і всесвітньою інформаційною мережею Internet.

Електронна таблиця (ЕТ) – основа будь-якого табличного процесора. За термінологією, прийнятою в середовищі Excel, вона називається робочим листком, або просто листком. Сукупність листків, розміщених в одному файлі, прийнято називати робочою книгою.

Всі книги-файли Excel мають розширення xls. До складу книги може входити від 1 до 256 листків-сторінок. Листки можна “видаляти” і “вставляти”.

За замовчуванням у початкову робочу книгу включається три листка з іменами “Лист1”, “Лист2” і “Лист3”. Їх “перегортання” виконується за допомогою однойменних кнопок-ярликів, розміщених у нижній частині екрана. У подальшому всі системні імена листків доцільно поміняти на більш інформативні імена користувача. Стосовно першого листка цю процедуру виконують так:

  • вибирають ярлик “Лист1”, подвійним клацанням лівої клавіші миші;

  • вводять нове ім’я і натискують на клавішу <Enter>.

ЕП Excel забезпечує два режими роботи:

    • створення нового документа (“Создать…”);

    • робота з існуючим документом (“Открыть…”).

Після завантаження Excel автоматично пропонує режим створення нового документа.

Якщо на режим створення нового документа потрібно перейти після роботи з попереднім, потрібно клацнути на кнопку “Создать...” стандартної панелі інструментів або виконати команду ФайлСоздать…. В першому випадку “по-замовчуванню” новий документ буде створюватися на базі стандартного шаблону. В другому варіанті на дисплеї з’явиться вікно “Создание документа”, у якому необхідно вибрати потрібний шаблон із пропонованого переліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]