Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LABORATORNA_ROBOTA_5.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
488.96 Кб
Скачать

2. Основне вікно excel 2000.

Після завантаження Excel на екрані з’являється основне вікно табличного процесора (рисунок 1). У верхній частині цього вікна розміщуються рядок заголовка (1), головне меню (2), стандартна панель інструментів (3), панель інструментів форматування (4), рядок формул (5), поле імені (6); у правій частині – вертикальна смуга прокручування (7); по центру – робоча область екрана (8); в нижній частині – горизонтальна смуга прокручування (9) і рядок стану системи (10). Більшість із перерахованих об’єктів можна вводити або виводити; їх положення на екрані не є сталим і встановлюється користувачем.

Рядок заголовка. Містить назву програми – Microsoft Excel та ім’я робочої книги-файла. Книзі, що створюється вперше, система за замовчуванням присвоює ім’я “Книга1”.

Головне меню Excel. Воно містить дев’ять спадних меню: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Данные, Окно і Справка. Кожне меню виконує певні функції, має кілька команд керування процесором і активізується за допомогою миші або натисненням на клавішу <Alt> разом із клавішею літери, підкресленої в його імені.

Панелі інструментів. Це групи піктограм-кнопок, за допомогою яких здійснюються швидкий і наочний вибір та виконання команд. В Excel 2000 використовується ряд системних панелей інструментів. Якщо виконати команду ВидПанели инструментов, відкривається список з панелей інструментів. Серед них є дві основні:

Стандартная” – пропонує набір команд для дій, які найчастіше повторюються при звичайній (стандартній) обробці документів;

Форматирование” – пропонує набір команд для вибору шрифту, його розміру і вигляду, для вирівнювання вмісту комірок, встановлення відступів тощо.

Рядок формул. При введенні інформації в активну комірку ЕТ вона одночасно з’являється і в рядку формул (рисунок 2), де висвічується адреса цієї комірки. З першого символу, набраного в поточній комірці, з’являються два значки: “червоний хрест” (Відміна) і “зелена галочка” (Введення).

Рисунок 2 – Рядок формул

Електронна таблиця – робочий листок. Основою будь-якого табличного процесора є ЕТ, яка розміщується в пам’яті ПК після його завантаження. Стандартна таблиця Excel має 65536 рядків і 256 стовпців. Рядки таблиці ідентифікуються числами від 1 до 65536, а стовпці – літерами латинського алфавіту від А до Z, від АА до AZ, від ВА до BZ і т.д. і від ІА до IV.

Кожна клітинка (комірка) таблиці має свою адресу або ім’я. Адреса складається з імені стовпця та номера рядка, на перетині яких знаходиться комірка. Наприклад, адреса В14 вказує на розміщення комірки в стовпці В і 14 рядку таблиці. . В кожну комірку можна записати слово, речення, число, дату, час або формулу для виконання обчислень. Комірка таблиці, в якій розміщено курсор, називається активною; тільки в неї можна вводити потрібну інформацію (число, текст або формулу). В Excel адресуються не тільки окремі комірки таблиці, а й діапазони комірок, що включають частину стовпця, частину рядка або блок сусідніх комірок. Наприклад, діапазон A3:F3 – це частина рядка 3, що містить 6 комірок; D8:D11 – частина стовпця D, що містить 4 комірки; С1:Е11 – блок комірок, заданий адресами лівої верхньої та правої нижньої комірок, який містить 33 комірки.

Стандартна ширина стовпця, що призначається системою за замовчуванням, дорівнює 9 позиціям (символам). Вона може змінюватися користувачем у межах від 1 до 32000 символів.

Смуги прокручування. Ці смуги забезпечують переміщення робочого листка по вертикалі та горизонталі за допомогою спеціальних бігунків і маніпулятора-миші. По вертикалі поточний листок можна зміщати вгору (вниз) на один рядок, на кілька рядків або на один екран, а по горизонталі – ліворуч (праворуч) на один або кілька стовпців. Крім того, в системі передбачено перехід до сусіднього листка, а також до першого або останнього листка робочої книга. Переміщення по листках виконується спеціальними кнопками, розміщеними ліворуч від горизонтальної смуги прокручування.

Рядок стану. У рядку стану відображається багато корисної інформації, наприклад хід виконання операцій копіювання і збереження, стан окремих клавіш керування (Caps Lock, Num Lock, Scroll Lock), результати автообчислень (кількість вибраних комірок, сума їх вмісту, середнє, максимальне чи мінімальне значення). Виведення того або іншого результату проводиться за допомогою спеціального контекстного (швидкого) меню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]