Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з ІУК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
220.16 Кб
Скачать

Тема 6. Розвиток української культури в XIX столітті

(2 години)

План

1. Особливості розвитку освіти та науки в умовах формування української нації.

2. Розвиток театрального та музичного мистецтва: основні напрями, досягнення.

3. Характерні риси розвитку образотворчого мистецтва й архітектури.

Питання для самоперевірки

1. Якою була система освіти України у ХІХ столітті?

2. Чому ХІХ століття називають періодом національного відродження України?

3. Які пам’ятки архітектури, скульптури і живопису свідчать про розвиток українського мистецтва у ХІХ столітті?

Література

1. Абрамович С.Д., Чікарькова М.Ю. Світова та українська культура: Навч. посібник. – Львів, 2004.

2. Бокань В., Польовий Л. Історія культури України. – К., 2001.

3. Греченко В., Чорний І., Кушнерук В., Режко В. Історія світової та української культури - К., 2006.

4. Історія української та зарубіжної культури / За ред. Клапчука С.М., Остафійчука В.Ф. - К., 2004.

5. Кордон М.В. Українська та зарубіжна культура. – К., 2003.

6. Лекції з історії світової та вітчизняної культури./ За ред. А.Яртися та В. Мельника. – Львів, 2005.

7. Семчишин М. Тисяча років української культури. – К., 1993.

8. Шейко В. М., Тишевська Л. Г. Історія української культури. – К., 2006.

Методичні поради

При підготовці до першого питання важливо з’ясувати історичні умови розвитку українських земель у ХІХ столітті. Порівняйте колонізаційну політику Російської та Австрійської (пізніше Австро-Угорської) імперій по відношенню до українських земель, вплив на українську культуру. Що заважало духовному розвиткові українців? Варто мати чітке уявлення про зміст терміну “українське національно-культурне відродження”, його періодизацію. Які факти свідчать про те, що метою процесу національного відродження були консолідація української нації та відновлення української державності?

З’ясуйте особливості розвитку освіти в Україні у ХІХ столітті, її зв’язок з економічним розвитком країни. Які типи початкових, середніх, професійних, вищих шкіл працювали в Україні? З’ясуйте зміст навчання у цих школах. Як Ви думаєте, чому російський уряд вимагав викладати виключно російською мовою? Чи всі діти могли навчатися в цих навчальних закладах? З’ясуйте роль Валуєвського циркуляру та Ємського указу в справі розвитку української культури. Чи можна вважати новостворені Харківський, Київський, Новоросійський університети головними осередками українського національного руху? Підкресліть роль Львівського університету як осередку культури на західноукраїнських землях.

Що Ви знаєте про наукові здобутки М.Максимовича, І.Рижського, І.Срезневського, Т.Осиповського, В.Каразіна, М.Остроградського, С.Ковалевської, О.Потебні, К.Ушинського? Які видатні історики працювали в цей період в Україні? Потрібно підкреслити, що формуванню національної самосвідомості українського народу, поширенню освіти і видавничої справи сприяла діяльність Кирило-Мефодіївського братства, “Руської трійці”, громадівців, хлопоманів. Чим відомий в історії культури М.Драгоманов? Яку роль зіграли “Просвіти” на Галичині у ХІХ столітті?

Відповідаючи на друге питання, зазначте, що становлення нової української драми пов’язано із творчістю І.Котляревського та Г.Квітки-Основ’яненка. Які факти свідчать про те, що у Харкові та Полтаві в першій половині ХІХ століття були закладені основи українського національного театру? Розкажіть про зародження у другій половині ХІХ століття українського професійного театру в Єлисаветграді. Що Ви знаєте про основоположника сценічного реалізму М.Щепкіна? Охарактеризуйте творчість видатних драматургів М.Кропивницького, І.Карпенка-Карого, М.Старицького. Яких видатних акторів Ви знаєте? Проаналізуйте репертуар українських театрів. Що Ви знаєте про розвиток театру на Буковині та Галичині? Зверніть увагу, що для музики ХІХ століття характерним є розвиток оперного жанру. Розкажіть про творчість основоположника української класичної музики М.Лисенка. Хто був автором української національної опери “Запорожець за Дунаєм”? Хто є автором музики до пісні “Ще не вмерла Україна”, яка є гімном України?

Відповідь на третє питання почніть із того, що у мистецтві України протягом ХІХ – на початку ХХ століття були поширені різні архітектурні стилі: класицизм, російський ампір, неоренесанс, необароко, модерн. Поясність суть терміну еклектизм. Охарактеризуйте особливості цих стилів, наведіть конкретні приклади їх використання. Яких видатних архітекторів Ви знаєте?

Охарактеризуйте творчу спадщину Т.Шевченка. Чим характеризувався портретний живопис ХІХ століття? Що Ви знаєте про жанрово-побутові картини таких художників, як К.Трутовського, Л.Жемчужникова, І.Соколова, М.Пимоненка, Ю.Брандта? Чим прославив мистецтво І.Айвазовський? Хто є автором картини “Запорожці пишуть листа турецькому султану”? Охарактеризуйте творчі досягнення українських передвижників. Назвіть представників української національної школи пейзажного живопису. Розкажіть про творчість С.Васильківського, І.Їжакевича, О.Мурашка, І.Труша, О.Новаківського, братів Кричевських. Наведіть конкретні приклади розвитку авангардистського живопису. Які факти свідчать про розвиток монументального живопису та монументальної скульптури? Назвіть відомих скульпторів України. Хто започаткував кубізм у світовій скульптурі? З’ясуйте роль українського мистецтва у світовій мистецькій спадщині.

Дайте визначення термінам: Валуєвський циркуляр, громади, кубізм, модерн, опера, передвижники, «просвіти».