Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з ІУК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
220.16 Кб
Скачать

Тема 3. Культура Київської Русі

(2 години)

План

1. Культура східних слов’ян дохристиянської доби. Особливості матеріальної та духовної культури.

2. Запровадження християнства і його вплив на розвиток культури Київської Русі.

3. Розвиток писемності, літератури, освіти та наукових знань.

4. Архітектура та образотворче мистецтво Київської Русі.

Питання для самоперевірки

1. У чому, на вашу думку, полягала складність і суперечливість запровадження християнства на Русі?

2. Охарактеризуйте структуру слов’янського язичницького пантеону.

3. Якою була політика князів Володимира Святославича та Ярослава Мудрого стосовно розвитку освіти та просвітництва?

4. На які жанри поділяється давньоруська література?

5. Яка споруда вважається першим кам’яним храмом на Русі?

6. Коли було зведено Софійський собор у Києві?

Теми рефератів

1. Літописання доби Київської Русі.

2. Ікона як феномен православної культури.

3. Київський Софійський собор як втілення християнської світоглядної ідеї.

4. Правова культура Київської Русі.

5. Давньоруська музична культура.

6. Характерні риси та особливості культури Галицько - Волинського князівства.

Література

1. Абрамович С.Д., Чікарькова М.Ю. Світова та українська культура: Навч. посібник. – Львів, 2004.

2. Висоцький Ю.О. Історія української культури. – Дніпропетровськ, 2009.

3. Грушевський М.С. Історія української література. – К., 1993.

4. Греченко В., Чорний І., Кушнерук В., Режко В. Історія світової та української культури - К., 2006.

5. Історія української та зарубіжної культури / За ред. Клапчука С.М., Остафійчука В.Ф. - К., 2004.

6. Знойко О.П. Міфи Київської землі та події стародавні. – К., 1983.

7. Костомаров М. Слов’янська міфологія. – К., 1994.

8. Семчишин М. Тисяча років української культури. – К., 1993.

9. Шейко В. М., Тишевська Л. Г. Історія української культури. – К., 2006.

Методичні поради

Перед тим, як розглянути витоки української культури, у першому питанні потрібно зупинитися на розгляді складної проблеми етногенезу слов’ян. Говорячи про культуру східних слов’ян, розкажіть про суспільний розвиток 14 племінних княжінь, які створили передумови для виникнення східнослов’янської державності та розвитку культури.

Як Ви розумієте твердження, що ранньою дохристиянською релігією українців був язичницький анімізм і політеїзм? Зверніть увагу, що, на відміну від античної міфології, уявлення східних слов’ян свого часу не були зафіксовані у писемних джерелах. У зв’язку з цим відомості про імена і функції божеств неповні та суперечливі. Розкажіть про богів офіційно затвердженого у 980 р. князем Володимиром київського язичницького пантеону. Що Ви знаєте про слов’янську демонологію? Чи згодні Ви з думкою, що важливою рисою вірувань праукраїнців була життєствердність? Основу духовної культури становить усна народна творчість, яка представлена календарною та обрядовою поезією. Що Ви знаєте про жанри цієї поезії? Згадайте легенди із давньої української історії. Які традиції та звичаї слов’ян збереглися до нашого часу?

У другому питанні зазначте, що культура Київської Русі виникла на основі східнослов’янської культури. Згадайте, що представляла собою держава Київська Русь? Вкажіть, що вона підтримувала зв’язки із багатьма народами, засвоюючи насамперед розвинену візантійську культуру і через неї – надбання світової та східної культури, виявляючи при цьому власну самобутність і неповторність. Прийняття християнства у 988 р. кардинально змінило подальший духовний і культурний розвиток Русі. Якого князя називають хрестителем Русі? У чому полягає історичне значення християнізації Русі? Зверніть увагу на взаємодію християнської та язичницької культури, наслідком чого є формування “змішаної культури”, “двовір’я”. Які язичницькі свята та божества збереглися у церковному календарі українців?

Третє питання розпочніть з того, що з прийняттям християнства розширилося використання писемності, з’явилися школи, сформувалася література. Для визначення точного часу, умов і обставин виникнення у русичів писемності наука має не так багато даних. Але відомо, що в середині І тис. слов’янські племена користувалися своєрідним піктографічним письмом. Якою мовою написані перші договори русичів із Візантією? Що таке “черти та рези”? Чи можна вважати софійську абетку перехідним етапом слов’янської писемності? Розкажіть про створення кирилиці болгарськими просвітниками Кирилом та Мефодієм в результаті хрещення Русі. Які пам’ятки давньоруської літератури написані цієї мовою? Підкресліть, що літературною мовою на Русі стала церковнослов’янська. В релігійній та світській літературі Русі виділяють два напрями: перекладна та оригінальна. На конкретних прикладах розкажіть про розвиток таких жанрів перекладної літератури, як апокрифи, житійна література, патерики. Які факти свідчать про те, що перекладна література світського характеру була представлена природничо-науковими, історичними творами, повістями? Які проблеми піднімалися у пам’ятках релігійної оригінальної літератури? Дайте відповідь, аналізуючи такі твори як: “Остромирове Євангеліє”, житія святих, Ізборник Святослава, “Слово о законі і благодаті” Іларіона. Головне місце серед пам’яток світської літератури займають літописи. У чому полягає особливість цих творів? Яке місце у давньоруській культурі займає “Повість минулих літ”? Чому “Повчання дітям” В.Мономаха називають літописом-автобіографією? Які ідеї закладені в “Слові о полку Ігоревім”? Охарактеризуйте систему освіти Київської Русі. Які науки були розвинуті в країні?

У четвертому питанні розкажіть про те, що архітектура та образотворче мистецтво Русі зазнала впливу Візантії. Розкажіть про архітектурні пам’ятки Русі – Десятинну церкву, Золоті ворота, Софійський собор у Києві, храми у Чернігові тощо. Опишіть зовнішній і внутрішній вигляд Софіївського собору. Які різниця між мозаїкою і фрескою? Які канони існували у давньоруському іконописі? У чому особливість книжкової мініатюри Русі? З’ясуйте вплив культури Київської Русі на сучасну культуру.

Дайте визначення термінам: архітектура, живопис, скульптура, фреска , мозаїка, ізборники, билини, графіті, дитинець, язичництво.