Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з ІУК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
220.16 Кб
Скачать

Тема 4. Українська культура литовсько – польської доби

( XIV – перша половина XVII століття )

(2 години)

План

1. Історичні умови розвитку освіти в литовсько-польську добу.

2. Становище православної церкви . Брестська церковна унія.

3. Розвиток усної народної творчості, літератури, книгодрукування.

4. Особливості містобудування, архітектури та образотворчого мистецтва.

Питання для самоперевірки

1. Як вплинуло прийняття Брестської унії на розвиток культури в Україні?

2. У чому полягав реформаційно-гуманістичний характер братського руху?

3. Хто став першим ректором Острозької школи?

4. Який внесок у розвиток освіти означеної доби зробили такі діячі, як Гальшка Гулевичівна та Петро Конашевич-Сагайдачний?

5. Яка книга стала первістком українського книгодрукування?

6. У чому полягала сутність релігійної та соціальної позиції Івана Вишенського?

Теми рефератів

1. Острозька слов’яно-греко-латинська академія та її роль у поширенні просвітницьких ідей в Україні.

2. Братства та їх роль у піднесенні національної культури наприкінці

ХVI- на початку XVII ст.

3. Початки книгодрукування в Україні.

4. Культурно-просвітницька діяльність Петра Могили.

Література

1. Абрамович С.Д., Чікарькова М.Ю. Світова та українська культура: Навч. посібник. – Львів, 2004.

2. Висоцький Ю.О. Історія української культури. – Дніпропетровськ, 2009.

3. Грицай М.С., Микитась К.Л., Шолом Ф.Я. Давня українська література. – К., 1989.

4. Ісаєвич Я.Д. Братства та їх роль у розвитку української культури XVI- XVШ ст. – К., 1996.

5. Ісаєвич Я.Д. Першодрукар Іван Федоров і виникнення друкарства на Україні. – К.,1983.

6. Микитась В. Давньоукраїнські студенти і професори. – К., 1996.

7. Мицько І.З. Острозька слов’яно-греко-латинська академія (1576 – 1636). – К., 1990.

8. Нічик В.М. Петро Могила в Україні. – К., 1997.

9. Овсійчук В. Українське мистецтво другої половини XVI- першої половини XVIII ст. : Гуманістичні та визвольні ідеї. – К., 1985.

10. Хижняк З.І. Києво-Могилянська академія. – К., 1991.

11. Шейко В. М., Тишевська Л. Г. Історія української культури. – К., 2006.

Методичні поради

У першому питанні розкажіть про історичні обставини розвитку української культури за таким планом: входження українських земель до Великого князівства Литовського, Польщі, Кримського ханства та інших країн – утворення Речі Посполитої та входження більшості українських земель до цієї новоутвореної держави. Зверніть увагу, що з моменту появи Речі Посполитої постала реальна загроза полонізації та окатоличення українського народу.

Порівняйте систему освіти Київської Русі та освіту XІV – XVI століть. Відмітьте, що у XVI столітті з’являються нові типи шкіл: єзуїтські елементарні та середні школи і колегії, протестантські, православні. Яку відмінність у змісті навчання мають ці освітні заклади? Підкресліть, що тільки в братських школах зберігали давньоруські традиції, розвиваючи національну православну культуру. Яку роль відіграло козацтво у справі поширення української культури? Де здобували освіту українські діти у XVІ – XVII століттях? Чому Острозьку слов’яно-греко-латинську академію називають першим українським навчальним закладом європейського типу? Яку роль відіграли у справі розвитку української освіти К.Острозький та П.Могила? Необхідно з’ясувати, що в Україні спостерігалося запровадження ідей Ренесансу. Проаналізуйте внесок у світову науку українських вчених-гуманістів: Ю.Дрогобича, С.Оріховського, Г.Смотрицького, М.Смотрицького, І.Борецького,

При підготовці до другого питання зверніть увагу, що у XІV – XVI століттях становище православної церкви та духівництва не було однаковим. У XIV ст. православна віра була прийнята литовськими князями. Після Кревської унії починається поступове поширення католицизму, що відкрило шлях до утисків православних. Охарактеризуйте становище православної церкви в Україні у другій половині XVI ст. Чому з’являються ідеї православних щодо унії з католиками? Розкажіть про церковний собор у Бересті 1596 р. та його наслідки. Хто в Україні став на захист православної віри? Завдяки чиїм зусиллям і коли було відновлено діяльність православної церкви? Охарактеризуйте діяльність православного митрополита Петра Могили.

Розглядаючи третє питання, необхідно відзначити, що на зазначений історичний час випав розквіт усної народної творчості. У зв’язку з якими історичними подіями виникли народні пісні та думи? Наведіть приклади цих творів. Зверніть увагу на важливе місце в літературі XV – XVIІ століть літописання. Які важливі історичні проблеми розглядає Густинський літопис. Зверніть увагу, що протягом XVI – першої половини XVII ст. відбувалися важливі зміни у розвитку української мови. В зв’язку з цим визначте значення Пересопницького Євангелія. Прослідкуйте зв’язок Брестської церковної унії із виникненням полемічної літератури. Які проблеми розглядалися у творах Івана Вишенського, Герасима і Мелетія Смотрицьких, Стефана Зизанія та ін.? Розкажіть про появу першої української друкарні. Де, коли і хто її заснував? З іменем кого пов’язуюь новий етап книговидання в Україні? Поясніть, яке значення для розвитку літератури та освіти мало книгодрукування. Назвіть найвідоміші надруковані книги другої половини XVI – першої половини XVII століть.

Відповідаючи на четверте питання, зверніть увагу, що у другій половині XIV ст. почали з’являтися ознаки регулярного планування міст. Упродовж XIV – першої половини XVI ст. не втрачало свого значення будівництво оборонних споруд. Назвіть найвідоміші пам’ятки замкового будівництва. У XVI – першій половині XVII ст. містобудування зазнало впливу європейського Відродження. Образотворче мистецтво продовжувало традиції попередньої епохи у поєднанні з елементами Ренесансу. Які факти свідчать про вплив народних сюжетів на образотворче мистецтво? У чому полягає особливість портретного живопису України?

Дайте визначення термінам: братства, думи, катехізис, полемічна література, право ставропігії.