Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2 Транспортн_ катастрофи.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
280.58 Кб
Скачать
      1. Алгоритм огляду та надання медичної допомоги постраждалим (авсс′)

І. (А) - Забезпечення прохідності дихальних шляхів.

Забезпечення прохідності дихальних шляхів постраждалого здійснюють шляхом:

  • Очищення ротової порожнини пальцем або відсмоктувачем.

  • Висунення нижньої щелепи.

  • Витягування та фіксації язика.

  • Застосування повітряходу.

У випадках повної або часткової обструкції верхніх дихальних шляхів, стиснутих щелепах у постраждалих, які знаходяться без свідомості через рот вводять повітряхід, протипоказаннями для цього є переломи щелепи або зубів.

II. (В) - Забезпечення функції зовнішнього дихання.

Визначте функцію зовнішнього дихання. Проведіть аускультацію над легеневими полями з обох боків. Якщо частота дихання травмованого менше 10 дихальних рухів за хвилину або більше 30, слід виконувати інтубацію та проводити штучну вентиляцію легень. Відсутність дихальних шумів або їх ослаблення свідчить про наявність пневмотораксу або гемотораксу.

видалення стороннього тіла з дихальних шляхів

штучну вентиляцію легень

інтубацію, конікотомію, трахеостомію

відкритому пневмотораксі

напруженному пневмотораксі

гемотораксі

патологічну рухомість грудної клітки (переломи ребер)

частоту дихання ( < 10 > 30 за 1 хвилину)

На відновлення прохідності дихальних шляхів відводиться менше однієї хвилини. Найбільш загрозливою у постраждалих з відсутньою свідомістю залишається асфіксія (кома). В цих випадках при наданні допомоги потрібно повернути потерпілого або його голову на бік і зафіксувати в цьому положенні, витягнути із ротової порожнини язик і зафіксувати шпилькою або лігатурою. Після відновлення прохідності дихальних шляхів, відновлюють дихання.

Якщо ротова порожнина вільна, а повітря при вдуванні не проходить, грудна клітка при цьому не роздувається, тоді можна передбачити наявність стороннього тіла в дихальних шляхах.

III. (С) - Підтримка кровообігу.

Стандартом надання невідкладної медичної допомоги травмованим на догоспітальному етапі є збереження показників кровообігу через проведення внутришньовенних інфузій.

Всі травмовані з політравмою перебувають в стані шоку, важкість якого залежить від:

1. Важкості травми.

2.Наявності та ступеню впливу шокогених факторів - переохолодження, крововтрати.

3.Локалізації травми (декілька літрів крові можуть акумулюватись у ретроперітонеальній гематомі внаслідок перелому кісток тазу).

Шок – це перш за все, синдром гіпоциркуляції з порушенням перфузії тканин, що виникає у відповідь на механічні ушкодження та інші паталогічні дії, а також їх безпосередні ускладнення, що призводять до декомпенсації життєво важливих функцій (Мусалатов Х.А., 2002).

Клінічно розрізняють дві фази травматичного шоку - еректильну і торпідну.

IV. (с′) - Спостереження за шийним відділом хребта.

Під час проведення первинного огляду постраждалих з політравмою особливу увагу слід приділяти ушкодженням хребта, особливо його шийного відділу (С′). Це зумовлено тим, що травму хребта з ушкодженням спинного мозку відносять до найбільш важких травм, при деяких формах якої смертність сягає 60-70% або призводить до важкої інвалідизації. Для того щоб не погіршити стан хворого під час його транспортування до стаціонару всім постраждалим з політравмою слід накладати Шийний або Філадельфійський шийний комір (мал.2, 3) та використовувати довгу транспортувальну дошку.

Абсолютні показання для застосування Шийного коміру:

  1. Політравма.

  2. Закрита травма вище рівня ключиць.

  3. Порушення свідомості внаслідок травми чи гострого отруєння.

  4. Щелепно-лицьова травма.

  5. Зміни конфігурації хребта або відчуття постраждалим болю у спині.

Переваги застосування жорстких "Філадельфійських шийних комірів":

1. Легко моделювати за розміром.

2. Використання сучасних матеріалів дозволяє застосовувати додаткові рентгенологічні дослідження, комп'ютерну томографію та магнитноядерний резонанс не знімаючи коміру;

3. Проведення санітарної обробки з використанням мила та води.

Шийний комір має бути накладеним на місці події всім постраждалим з політравмою і може бути знятим лише після того, як буде доведеним відсутність ушкоджень шийного відділу хребта через використання додаткових методів досліджень на госпітальному етапі. У разі відсутності засобів для іммобілізації, слід виконати мануальне витягування та фіксацію.