Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_лаб_работы_ВВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

4.4 Порядок проведення лабораторної роботи

Студенти повинні ознайомитися з експериментальною установкою і вимірювальною апаратурою. Добре засвоївши правила пуску і зупинки відцентрового насоса, студенти повинні кілька разів провести пуск і зупинку насоса на стенді. Заливання насосів можна здійснювати двома способами:

а) від внутрішнього водопроводу;

б) шляхом відсмоктування повітря вакуумним насосом.

Перший спосіб заливання може бути використаний на обох відцентрових насосах 4 і 5. Для цього всмоктувальні трубопроводи обладнані приймальними клапанами. Як вакуум-насос використовується насос ВВН–3, який при n = 1500 об/хвилину і вакуумі в 70% атмосферного тиску має продуктивність 3,2 м3/хв. Перед пуском вакуум-насоса його заливають водою. Для підтримання водяного кільця і відведення тепла вода у вакуумний насос подається по прямоточній схемі від внутрішнього водопроводу зі скиданням в каналізацію.

4.5 Зміст звіту

У звіт про виконання лабораторної роботи слід включити:

- найменування роботи, мету;

- формулювання правил пуску і зупинки насосів, схему установки;

- висновки.

Рисунок 4 – Схема лабораторної насосної установки

4.6 Контрольні питання

1 Для чого потрібні насосні установки в системах внутрішніх водопроводів?

2 Які існують способи заливки насосів?

3 Для чого потрібні засувки на трубопроводах?

4 Для чого потрібні вимірювальні пристрої?

5 З якою метою встановлюється витратомір на напірному трубопроводі?

Лабораторна робота № 5

Зняття характеристик (Q-H) відцентрового насоса

5.1 Мета та задачі проведення роботи

Мета виконання лабораторної роботи – навчитись знімати характеристики (Q-H) відцентрового насоса.

Час виконання роботи – 2 години.

Обладнання: експериментальна насосна установка.

Після виконання лабораторної роботи студент повинен:

  • знати схему лабораторної насосної установки;

  • вміти змінювати режим роботи насосу і проводити виміри значень Q і H.

5.2 Зміст роботи

Випробування одного з відцентрових насосів марки Д І00–24 (4НДв) проводиться на експериментальному стенді (рис. 4), опис якого було наведено вище. При проведенні дослідів засувка 9 повинна бути щільно закрита.

Насоси типу Д І00–24 одноступінчаті з робочим колесом двобічного входу і горизонтальним роз'ємом корпусу. Діаметр робочого колеса 280 мм, частота обертання 1450 об/хвилину. Насос розвиває повний напір 24 м. вод ст. при максимальному значенні ККД 70%. Діаметр вхідного патрубка насоса 200 мм, діаметр напірного патрубка 150 мм. Вага насоса –300 кг.

Електродвигун змінного струму типу А–62–4А потужністю 14кВт з'єднується з відцентровим насосом за допомогою пружної муфти.

Вода із бака 1 по всмоктувальному трубопроводу 2 поступає до насоса 4. Перед входом в насос 4 встановлено вакуумметр 17 для виміру вакууму. Робоче колесо передає енергію і рідина з напором Н поступає в напірний трубопровід 6. На виході із насоса встановлено пружинний манометр 15 для вимірювання манометричного тиску. Потім вода проходить через водомір 19 і повертається в бак 1.

Пуск насоса 4 проводиться при закритій засувці 10 на напірному трубопроводі 6, при цьому потужність, яку споживає електродвигун, буде найменша і витрата Q = 0. Це перша точка спостережень, для якої вимірюється напір Н.

Надалі, відкриваючи засувку 10, змінюють режим роботи насоса і проводять виміри значень Н і Q . Всього проводиться 8–10 вимірів.