Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_лаб_работы_ВВ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

2.5 Контрольні питання

1 Яке явище виникає при порушенні водопроникненості труб?

2 В яких випадках застосовують металеві (чавунні або сталеві) труби для зовнішніх водовідвідних мереж?

3 Які матеріали труб приймаються для улаштування водовідвідних самопливних мереж в сухих ґрунтах?

4 Які матеріали труб застосовуються для улаштування внутрішніх мереж каналізації?

5 Як поєднуються труби з пластмасових матеріалів?

Лабораторна робота № 3

Арматура для внутрішніх водопровідних мереж

(гідравлічні й регулюючі характеристики)

3.1 Мета та задачі проведення роботи

Мета виконання лабораторної роботи – навчити визначати арматуру труб для зовнішніх і внутрішніх водопровідних мереж та гідравлічні характеристики водорозбірної арматури.

Час виконання роботи – 2 години.

Обладнання: лабораторний стенд № 1 з розміщеною на ньому апаратурою за різними групами.

Після виконання лабораторної роботи студент повинен:

  • знати, яка існує арматура для внутрішніх водопровідних мереж, та місце її розміщення на мережі;

  • вміти на лабораторних стендах обрати арматуру різних груп та визначити їх гідравлічні характеристики.

3.2 Загальні відомості

Арматуру внутрішніх водопроводів поділяють на трубопровідну й водорозбірну. Трубопровідну арматуру встановлюють на водопровідній мережі для управління потоком води. Водорозбірна арматура регулює подачу води водоспоживачам. Якість і параметри повинні бути не нижчими, ніж у трубопроводів, на яких вона встановлюється. Арматура має витримати максимальний тиск не менший, ніж труби водопостачання. У закритому положенні арматура не повинна пропускати воду. На корпусі не допускається поява стікаючих крапель води. Діаметри арматури не повинні мати ті ж величини умовних проходів, що і труби для їх з`єднання.

Залежно від призначення трубопровідна арматура поділяється на запірну, регулюючу і запобіжну.

Запірна арматура перекриває потік рідини і відключає окремі ділянки трубопроводу для огляду і ремонту – вентилі, засувки.

На системах водопостачання в основному використовується запірна арматура з сірого ковкого чавуну, сталі, бронзи та латуні. Ущільнюючі елементи (сідла, клапани) виготовляють з латуні, бронзи, гуми, що забезпечує їх корозійну стійкість та довговічність.

Регулююча арматура підтримує на мережі витрати або тиск на рівні, що забезпечує роботу мережі в оптимальному режимі. До регулюючої арматури належать регулятори тиску та витрат. Регулятори тиску знижують тиск і підтримують його «після себе», тому їх встановлюють на вводах, у будинки, квартири, на окремих поверхах. У якості регулюючої арматури у внутрішніх водопроводах використовують також запірні вентилі та діафрагми, що встановлені перед водорозбірною арматурою, на розгалуженнях і стояках. Регулююча арматура виготовляється з тих же матеріалів, що й запірна.

Запобіжна арматура захищає систему від пошкоджень при випадковому перевищенні параметрів рідини, що транспортується, над гранично допустимими. До запобіжної арматури належать запобіжні та зворотні клапани. Запобіжні клапани автоматично випускають воду з труб та резервуарів при появі тиску зверх допустимого. При зниженні тиску вони закриваються. Зворотні клапани запобігають руху рідини в зворотному напрямку при зупинці насосів і при зниженні тиску в зовнішній мережі нижче, ніж у внутрішній системі з баками.

Водорозбірна арматура призначена для відбору води із системи. Вона повинна бути зручною і надійною в користуванні, довговічною, не допускати втрат води, забезпечувати плавне перекриття потоку води без гідравлічних ударів, мати привабливий зовнішній вигляд, необхідні гідравлічні та акустичні характеристики.

До водорозбірної арматури належать: крани, що подають воду однієї температури ( холодну або гарячу); змішувачі, які мають для підведення води (холодна або гаряча) і дозволяють змінювати витрати і температуру води, що подається; поплавкові клапани, які призначені для поповнення ємностей до певного рівня.

Розрізняють крани водорозбірні, туалетні, лабораторні, пісуарні, зливні та пожежні, змішувачі.

Сучасна водорозбірна арматура розробляється з урахуванням роботи не лише на пропуск розрахункових витрат води, але й на експлуатацію цієї арматури в так званому економічному режимі, тобто з обмеженою подачею води. Клапани регулювання витрат води в такій арматурі виготовляють з керамічними шайбами, які є досить стійкими до зношування і на довгий час забезпечують легке управління арматурою без витрат води.