Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охрана навк сер виправ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
221.7 Кб
Скачать

1. Структура розділу “охорона навколишнього середовища”

Розділ дипломного проекту “Охорона навколишнього середовища” включає відповідний розділ розрахунково-пояснювальної записки, а також графічну частину.

Розділ розрахунково-пояснювальної записки повинен містити такі підрозділи:

1. Характеристика технологічних процесів виробництва, дані про вироблювану товарну прдукцію та вторинні матеріальні ресурси.

2. Використання сировини, допоміжних матеріалів і енергетичних ресурсів.

3. Оцінювання шкідливої дії виробництва на навколишнє середовище.

4. Відповідність якості сировини, товарної продукції та побічних продуктів показникам безпеки.

5. Заходи з економії допоміжних матеріалів, зменшення шкідливої дії виробництва на навколишнє середовище.

Графічна частина включає окрему схему водопостачання та каналізації відділення після реконструкції.

За погодженням з керівником проекту водні потоки та викиди в атмосферу можуть бути відображені на апаратурно-технологічній схемі відділення.

2. Характеристика технологічних процесів вироб­ни­цт­ва, дані про вИроблювану товарну продукцію та вторинні матеріальні ресурси

У підрозділі дається коротка характеристика основних і допоміжних технологічних процесів виробництва з точки зору виникнення небезпечних і шкідливих виробничих факторів [4], дані про вторинні матеріальні ресурси.

Наводяться дані про обсяги товарної та побічної продукції, виробленої заводом за попередній виробничий сезон. Подається перелік відходів виробництва.

3. Використання сировини, допоміжних матеріалів та енергетичних ресурсів

Наводяться заводські дані про використання сировини, допоміжних матеріалів і енергетичних ресурсів у відповідності з формами таблиць (додатки 1, 2), аналізуються їх величини у порівнянні з нормативними, а також причини перевитрат, якщо вони мають місце.

Нормативні дані про використання сировини, допоміжних матеріалів беруться із методичних вказівок [5– 10], а про витрати енергоресурсів із літературних джерел [11].

4. Оцінювання шкідливої дії виробництва на навколишнє середовище

Оцінювання шкідливої дії бурякоцукрового виробництва на навколишнє середовище проводиться по відношенню до атмосфери, водних ресурсів і грунту на основі матеріалів, зібраних студентом під час переддипломної практики.

Характеристика викидів в атмосферу, існуючих систем очищення викидів від забруднювальних речовин

Наводяться дані про склад, якісний і кількісний вміст забруднюваль-них атмосферу речовин, що містяться у викидах від кожного організованого і неорганізованого джерела (додаток 3) у порівнянні з дозволеними величинами викидів.

Організовані джерела викидів включають [12]: димову трубу ТЕЦ, витяжні труби апаратів I і II сатурації, сульфітаторів, сіркоспалювальних печей, циклону жомосушарки, аспіраційної системи цукросушильного відділення, циклону столярної майстерні, механічної майстерні, горну кузні, зарядних акумуляторів, вапногасильних апаратів, аспіраційної системи вапняного відділення, мазутосховища, мазутної станції тощо.

До неорганізованих джерел викидів відноситься: місця зварювання та різання металу, складування та зберігання коксу, вапняку, розвантажування, сортування і подачвання вапняку і коксу в вапняково-випалювальну піч, жомосховище, поля фільтрування, відвали фільтраційного осаду тощо.

Дається аналіз величин фактичних викидів шкідливих речовин від окремих джерел і в цілому по заводу у порівнянні з величинами лімітованих викидів. У випадку, коли має місце перевищення фактичних викидів над дозволеними, вказується причина, що призвела до цього.

Наводиться коротка характеристика існуючих систем і обладнання для очищення викидів (додаток 4), дані про ефективність їх роботи.