Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
125.95 Кб
Скачать

5. Охорона праці. Вступ

В даному дипломному проекті розглядається автоматизація тунельної хлібопекарської печі ПХС – 25.

Автоматизація виробництва завжди була однією з визначальних напрямів науково-технічного прогресу в промисловості. У зв'язку з бурхливим розвитком технічних засобів (мікропроцесорних пристроїв та ПЕОМ) з'явилась можливість створювати складні системи управління. До того ж стало реальним об'єднання управління технологічним процесом і всім виробництвом в одній загальній системі управління. Такі системи прийнято називати комп'ютерно-інтегровані системи управління (КІСУ). Комп'ютерно-інтегроване виробництво можна визначити як єдину систему, що об'єднує різні підрозділи підприємства з метою отримання мінімальної собівартості та максимального прибутку від реалізації виробленої продукції.

Окрім отримання економічних вигод та скоординованості управління технологічними процесами досягається покращення умов праці, за рахунок підвищення безпеки роботи працівників, зменшення впливу шкідливих і небезпечних факторів та зменшення навантаження на обслуговуючий персонал (дистанційне управління із окремого пункту).

При виконанні дипломного проекту враховані вимоги охорони праці до організації та забезпечення здорових і безпечних умов праці на підприємствах харчової промисловості [13,14].

5.1. Виробнича санітарія.

Основні вимоги до вибору і планування виробничих приміщень:

  • санітарна характеристика обладнання та технологічних процесів;

  • норма корисного простору на одного працівника (15 м3);

  • нормативи площі розміщення обладнання (4,5 м²), мінімальна ширина проходів, відстань між обладнанням та стінами;

  • висота виробничого приміщення (не менше 4,8 м).

Основним агрегатом на ділянці випічки хліба є піч, яка має такі габаритні розміри: довжина – 15,9 м, ширина – 2,9 м, висота – 2,72 м.

Простір для технічного обслуговування печі повинен мати наступні розміри: ширина лінії – 5 м, висота найбільш виступаючих конструкцій лінії - 3,6 м від підлоги, відстань від печі до протилежної стіни - 1,2 м, між печами - 1,5 м.

5.1.1. Мікроклімат та чистота повітря виробничого середовища.

Нормативний документ передбачає оптимальні і допустимі значення параметрів мікроклімату в залежності від періоду року та важкості виконуваних робіт.

Шафа випікання відноситься до приміщень із значним підвищенням теплоти. Передбачені допустимі та оптимальні значення параметрів мікроклімату в залежності від періоду року і важкості роботи. У теплий період року середньодобова температура зовнішнього повітря більше 10 ˚С, а у холодний — менше 10 ˚С.

Контроль та вимірювання параметрів мікроклімату виконується спеціальними приладами – термометрами (температура), гігрометрами (вологість повітря), крильчатими анемометрами (швидкість руху повітря), кататермометрами (охолодження повітря).

Основними забруднювачами повітря на ділянці випічки хліба є надлишки теплоти та продукти пригорання хлібу, періодичність контролю чистоти повітря - 1 раз/квартал.

Заходи та засоби колективного захисту: технологічні (попередження виділення шкідливих речовин у виробниче приміщення); технічні: (локалізація забруднювачів у джерелі їх виникнення (теплоізоляція, ущільнення, герметизація обладнання та трубопроводів); механізація та автоматизація виробничих процесів; дистанційне управління технологічними процесами; застосування нового більш досконалого обладнання;будівництво приміщень і споруд згідно вимог державних будівельних норм і правил;раціональний режим праці та відпочинку.

Параметри мікроклімату та чистота повітря у виробничому приміщенні підтримуються системою загальнообмінної змішаної припливно-витяжної вентиляції з кратністю 3 рази за годину, а також місцевими системами витяжної вентиляції в місцях виділення теплових надлишків і продуктів пригорання. Видалення забрудненого повітря здійснюється за допомогою спеціальних вентиляційних каналів, фрамуг та вікон, а подача свіжого - механічним вентилятором.