Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
125.95 Кб
Скачать

5.2.2. Безпечна експлуатація електроустаткування.

Види електричних травм на виробництві:

  1. механічне (при проходженні через тіло людини струму великої сили; падіння людини з висоти);

  2. місцеві зовнішні електротравми: (електричні опіки; електричні знаки (плями сірого чи блідо-жовтого кольору на поверхні шкіри); захворювання зовнішніх оболонок очей під дією ультрафіолетових променів електричної дуги;

  3. електричний удар (призводить до паралічу серця, легень, фібриляції серця).

Факторами, що зумовлюють небезпечне ураження електричним струмом, є:

фактори електричного характеру (напруга, сила, рід і частота струму; електричний опір тіла людини);

фактори неелектричного характеру (індивідуальні властивості людини, тривалість дії струму, шлях проходження струму через тіло людини);

стан навколишнього середовища.

Згідно «ПУЕ. Правила улаштування електроустановок» за ступенем небезпеки ураження існує три класи приміщень:

  1. приміщення без підвищеної небезпеки;

  2. приміщення з підвищеною небезпекою, які характеризуються наявністю підвищеної вологості, високої температури повітря, наявністю струмопровідного пилу та можливістю одночасного дотикання до заземлених конструкцій будівлі з одного боку та корпусу працюючого електроустаткування з іншого;

  3. особливо небезпечні – в яких відносна вологість досягає 100%, наявні хімічно активне середовище та два або більше факторів підвищеної небезпеки.

Для забезпечення електробезпеки на виробництві передбачено спеціальні заходи і засоби захисту. До них належать: недоступність струмопровідних частин обладнання; ізоляція струмоведучих частин з опором силового устаткування та освітлюючої апаратури Rіз≥0,5 МОм; заземлення опором Rз≤4 Ом; швидкодіюче автоматичне захисне відключення; застосування низьких напруг (U<42 B), використання засобів індивідуального захисту, проведення планово-попереджувальних ремонтів та профілактичних робіт устаткування, а також виробничих інструктажів з техніки безпеки.

Небезпечними є також розряди атмосферної електрики (блискавки), що утворюється і концентрується в хмарах. Сила струму блискавки досягає до 200 кА, а напруга - до 150 МВ. Заходом захисту від атмосферної електрики є встановлення блискавковідводів, які бувають стержневі, тросові та сітчасті. На виробництві передбачено встановлення тросових блискавковідводів.

5.2.3. Пожежо- та вибухобезпека на виробництві.

Основними причинами пожежі на виробництві: 1) організаційні (відхилення від правил експлуатації та ремонту обладнання, необережне поводження з вогнем) 2) технологічні (робота за несправним технологічним обладнанням чи порушення режимів технологічних процесів;)

3) пов’язані з електрикою (перевантаження електроустаткування, пошкодження ізоляції електромережі та споживачів), контрольні заходи (несвоєчасний технічний огляд та профілактичний ремонт).

Спалимість — це здатність речовини або матеріалу до горіння. За спалимістю речовини і матеріали поділяються на три групи: спалимі, неспалимі, важко спалимі.

Вогнестійкість — здатність будівельних конструкцій чинити опір дії високої температури, утворенню наскрізних тріщин та поширенню вогню в умовах пожежі і виконувати при цьому свої звичайні експлуатаційні функції. Будівлі характеризуються: 1) Ступенем вогнестійкості, яка визначається в залежності від групи займистості матеріала конструкцій, це – неспалимі, важкоспалимі, спалимі; 2) за мінімальною межею вогнестійкості класифікуються за 5 ступенями (в годинах). За спалимістю речовини і матеріали поділяються на три групи: спалимі, неспалимі, важко спалимі. Будівля ділянки випічки хліба відноситься до третього ступеню вогнестійкості.

Категорія ділянки випічки хліба (або пекарного залу) з вибухопожежної та пожежної безпеки – «Д».

Основні засоби пожежної безпеки виробництва забезпечується системою запобігання пожеж та системою пожежного захисту.

На ділянці випічки хліба використовується автоматична пожежна сигналізація (АПС). Вода для неї відбирається з міського водопроводу і по системі трубопроводів подається до пожежного гідранту, а від них – до пожежних кранів.

Основними вогнегасними речовинами і матеріалами є: повітряно-механічна піна та вогнегасильні порошки.

В комплектацію протипожежного устаткування входять:

· відра, кошми, лопати, пісок; вогнегасники типу ОУ-2,ОВП-10.