Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
125.95 Кб
Скачать

5.1.5. Освітлення виробничих приміщень.

Основними вимогами охорони праці до освітленості виробничих приміщень є:

  1. освітлення на робочому місці має відповідати санітарно-гігієнічним нормам і бути рівномірним;

  2. між об’єктом, що розглядається, і навколишнім фоном повинен бути певний контраст;

  3. на робочій поверхні не повинно бути різких тіней;

  4. не допускається освітлення (пряме чи відбите) у полі зору.

Виділяють природне освітлення (бічне, верхнє, комбіноване), яке нормується в залежності від поясу світлового клімату, характеристики і розряду зорової роботи, системи освітлення. У виробничому приміщенні використовується суміщене освітлення, оскільки КПО дуже малий і становить 0,8 %.

Виділяють штучне освітлення, яке поділяється на: 1) робоче; 2) аварійне; 3) евакуаційне; 4) чергове; 5) охоронне. Системи штучного освітлення: загальна (для рівномірного освітлення приміщення); місцева (стаціонарне та переносне), комбінована.

Основні вимоги до світлотехнічних установок: вони повинні бути безпечними при експлуатації і обслуговуванні та забезпечувати спектральний склад світла, близький до природного, для правильної передачі і сприйняття інформації.

В залежності від джерел освітлення розрізняють освітлення лампами розжарювання і люмінесцентними лампами.

Мінімальна освітленість на робочому місці нормується залежно від: розміру об’єкта розрізнення; характеристики і розряду зорової роботи;яскравості фону; контрасту об’єкта з фоном; типу джерела світла; системи освітлення.

У виробничому приміщенні застосовується загальна система освітлення з люмінесцентними лампами, які забезпечують рівень освітленості Ез=150 лк (робоче рівномірне освітлення).

Контроль освітленості здійснюється люксметрами Ю-16, Ю-17, Ю-116, Ю-117.

5.2. Техніка безпеки.

5.2.1. Безпечна експлуатація технологічного устаткування.

Для безпечного експлуатації технологічного устаткування та запобігання виникненню небажаних небезпечних або аварійних ситуацій застосовуються в першу чергу засоби колективного захисту. За принципом дії та залежно від впливу небезпечного фактора засоби колективного захисту поділяються на огороджувальні, запобіжні пристрої, блокування, сигналізаційне обладнання, профілактичні випробування.

1. Запобіжні пристрої застосовуються для автоматичного виключення обладнання при виникненні аварійних ситуацій (наприклад, при виході одного з параметрів за межі допустимих значень): на ділянці випічки хліба для запобігання аварій та небезпечних випадків відслідковуються такі параметри: розрідження у топках, тиск газу і тиск повітря (вимірюються з допомогою вимірювального перетворювача Sitrans P фірми Siemens), а також з допомогою сигналізатора горіння ЛУЧ-1АМ контролюється наявність факелу (горіння) в топках. У разі виходу будь-якого із вищезазначених параметрів за допустимі межі, відсутності факелу або згасанні полум’я пальників у топках спрацьовує автоматика безпеки печі: за допомогою відсічного клапану припиняється подача палива у систему і топки, виконується продувка всіх трубопроводів. Кожне обладнання має аварійну кнопку «Стоп».

2.Огороджувальні пристрої (кожухи, щити, екрани, бар’єри) .

3.Блокування дозволяє виключити можливість проникнення людини в небезпечну зону чи ліквідувати небезпечний фактор при проникненні людини в небезпечну зону. Блокувальні пристрої поділяються на механічні, електричні, фотоелементні, радіаційні, пневматичні, гідравлічні та комбіновані.

4.Сигналізаційне обладнання призначено для повідомлення персоналу про режим роботи устаткування і можливості аварійних ситуацій. За засобами інформації сигналізація поділяється на кольорову, звукову, кольорово-звукову, одоризаційну (за запахом).