Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охрана навк сер виправ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
221.7 Кб
Скачать

18

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання розділу дипломного проекту

Охорона навколишнього середовища”

для студентів спеціальності 7.091703

“Технологія цукристих речовин”

денної та заочної форм навчання

Затверджено на засіданні

кафедри технології

цукру та полісахаридів

Протокол № 10

від 16 березня 2008 р.

Київ НУХТ 2008

Методичні вказівки до виконання розділу дипломного проекту “Охорона навколишнього середовища” для студентів спеціальності 7.091703 “Технологія цукристих речовин” ден. та заоч. форм навч./ Укл.: В.А. Лагода, Л.С. Клименко, Н.М. Пушанко. – К.: НУХТ, 2008. – 16 с.

Укладачі: В.А. Лагода,

Л.С. Клименко,

Н.М. Пушанко, кандидати технічних наук

Відповідальний за випуск М.П. Купчик, завідувач кафедри, д-р техн. наук, проф.

ЗМІСТ

“Технологія цукристих речовин” 1

ВСТУП 4

1. СТРУКТУРА РОЗДІЛУ “ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА” 4

2. ХАРАКТЕРИСТИКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ВИРОБ­НИ­ЦТ­ВА, ДАНІ ПРО ВИроблювану ТОВАРНУ ПРОДУКЦІЮ ТА ВТОРИННІ МАТЕРІАЛЬНІ РЕСУРСИ 5

3. ВИКОРИСТАННЯ СИРОВИНИ, ДОПОМІЖНИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ 5

4. ОЦІНЮВАННЯ ШКІДЛИВОЇ ДІЇ ВИРОБНИЦТВА НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ 5

Характеристика викидів в атмосферу, існуючих систем очищення викидів від забруднювальних речовин 5

Характеристика скидів у водні об`єкти, існуючих систем і споруд водоспоживання та каналізації 6

Характеристика відходів виробництва та їх використання 6

Вплив забруднювальних речовин виробництва на людей 7

5. ВІДПОВІДНІСТЬ ЯКОСТІ СИРОВИНИ, ТОВАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ПОБІЧНИХ ПРОДУКТІВ ПОКАЗНИКАМ БЕЗПЕКИ 7

6. ЗАХОДИ З ЕКОНОМІЇ ДОПОМІЖНИХ МАТЕРІАЛІВ, ЗМЕНШЕННЯ ШКІДЛИВОЇ ДІЇ ВИРОБНИЦТВА НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ 7

Л І Т Е Р А Т У Р А 14

ВСТУП

Охорона довкілля, раціональне використання природних ресурсі в, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невід`ємна умова економічного та соціального розвитку України. Екологічні знання є обов`язковою кваліфікаційною вимогою до майбутнього фахівця з вищою освітою. Ці положення зафіксовані в чинних законах України про охорону природного навколишнього середовища [1].

Особливо важливі ці знання для інженера-технолога цукрового виробництва, оскільки підприємства цієї галузі у відповідності з постановою Кабінету Міністрів України № 554 від 27 липня 1995 р. віднесені до об`єктів, які становлять підвищену екологічну небезпеку. Для таких об`єктів обов`язковою є державна екологічна експертиза проектів їх будівництва, реконструкції або технічного переоснащення [2,3]. На діючих цукрових заводах експертиза може проводитись за рішенням Кабінету Міністрів України, місцевих рад народних депутатів чи їх виконавчих комітетів.

У зв`язку з цим в студентських дипломних проектах також повинен бути розділ, присвячений екологічній оцінці впливу заводу на навколишнє природне середовище, здоров`я людей і якість природних ресурсів, розробленню заходів, спрямованих на зменшення негативного впливу на стан довкілля та здоров`я людей, встановлення відповідності якості сировини, товарної та побічної продукції показникам безпеки.

Розділ “Охорона навколишнього середовища” готується на основі матеріалів, зібраних студентом на переддипломній практиці, в тому числі даних Екологічного паспорта підприємства, річних звітах по формах “1–ТП (вода)” – “Звіт про охорону водних ресурсів”, “2–ТП (повітря)” – “Звіт про охорону атмосферного повітря”, результатів аналізів складу стічних вод тощо.

У дипломному проекті передбачаються конкретні, екологічно та економічно обгрунтовані заходи, спрямовані на зменшення шкідливої дії відділення, що підлягає реконструкції (технічному переоснащенню) на навколишнє природне середовище та людей, ряд спеціальних розрахунків. Ці заходи повинні бути враховані при розробленні апаратурно-технологічної схеми відділення.